July 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Revista românilor din Noua Zeelandă

5 min read

Revista românilor din Noua Zeelandă

Autor: Cornelia Păun Heinzel

 

Arealul revistelor culturale românești din străinătate se întinde pe un spațiu geografic extins, ajungând până în cele mai îndepărtate colțuri ale globului, chiar în Noua Zeelandă.

Revista românilor din Noua Zeelandă „Pagini Românești în Noua Zeelandă”/ „Romanian Pages in New Zealand”, Aukland este numele unei publicații culturale lunare, editată de publicistul, profesor în activitatea de zi cu zi, Cristi Dumitrache din Noua Zeelandă și de Adina Dumitrache.

Revista – disponibilă online – se încadrează perfect în peisajul presei culturale virtuale, aceasta fiind soluția optimă, având în vedere distanțele întinse pe întreg mapamondul între conducerea revistei, colaboratorii și lectorii săi. Această formă este ușor de accesat prin intermediul  mediului virtual, accesul la informații fiind rapid, pentru că permite existența facilităților de a publica și de a lectura scrierile rapid, pe un spațiu geografic extins, fără frontiere.

Revista apare sub forma de fișier pdf pe Internet, fiind distribuită și de alte publicații din România, ca de exemplu: „Cenaclul scriitorilor Maramureș”, revista „Cetatea lui Bucur”, „Moara lui Gelu” – blogul profesorului Gelu Dragoș, revista „Confluențe literare” Australia, sfatulbatranilor.ro, scribd, calameo, lssuu, slideshare.net, dokumen.tips, yumpu.com, pdfslide.net, docplayer.es, moam.ionfo, skytec, Magazinul de reviste, corectnews, Informația zilei Maramureș. Apare chiar și în Moldova pe Flacăratv, http://romania.co.nz/paginiromanesti,. Aceasta este una din trăsăturile deosebite, particulare, unice ale specificului revistei. Datorită editorilor săi, deosebit de activi și de sociabili, de prietenoși, „Pagini românești în Noua Zeelandă” este publicația românească din străinătate cu cele mai multe multe site-uri de pe Internet care o promovează, distribuind-o pe mapamond.

Numărul publicațiilor culturale românești din străinătate se observă  că este proporțional cu numărul de emigranți din zona respectivă. Din datele de care dispun, am constatat că cele mai numeroase reviste culturale românești sunt în Canada – în această țară fiind numărul mai mare de emigranți români, intelectuali, care sunt implicați în activitatea literară și jurnalistică. Acesta este motivul pentru care am început cercetarea cu această țară. Este firesc ca în țările în care au emigrat românii în număr mai mic, ca Noua Zeelandă, să existe mai puține publicații, chiar una singură – revista prezentată.

Clasificarea revistelor românești din străinătate având drept criteriu modul de finanțare, încadrează publicația în categoria celor care nu sunt sponsorizate din bani publici, ca urmare revista se caracterizează fără echivoc prin independență, deoarece nu permite forme de manifestare tip autocenzură sau cenzurare ierarhică ideologică și prin capacitatea de a promova cultura, independență în promovarea criteriului valoric, fără imixtiuni din exterior, fără false construcții comandate, pentru că nu există nici un grup mediatic, nicio forță politică sau socială care să-i condiționeze conținutul.

Fondatorii şi editorii publicațiilor românești din străinătate se pot clasifica după modul înființării acestora. Din acest punct de vedere sunt de două categorii: fie emigranți care au decis să înființeze o revistă românească în țara care i-a adoptat, fie români trimiși pe alte meleaguri în mod special, remunerați cu scopul de a realiza o publicație românească pe acel teritoriu. Editorul „Paginilor românești în Noua Zeelandă”, Cristi Dumitrescu face parte din prima categorie.

Titlul revistei are o similitudine cu „Foaie pentru minte, inimă și literatură“, publicație cu care pare a avea din acest punct de vedere o corespondență biunivocă. Faptul că se specifică locul geografic de apartanență al publicației, poate fi interpretat că acesta ar ocupa un rol important și ar marca originalitatea revistei.

Alături de editorii Cristi și Adina, în activitatea revistei din Noua Zeelandă au contribuit Lucia Davis, Marian Ioan, pr. Emanuel Crainic, Mihaela Orlandea, Bianca Ungureanu, pr. Mircea Corpodean.

Revista cuprinde în paginile sale informații din comunitatea românilor  din întreaga Nouă Zeelandă, interviuri, articole despre cultură – pagini de istorie, prezentarea unor spații geografice, dar și cronici de carte, creații literare: poezii sau proză, editoriale semnate de Cristi Dumitrache (de exemplu „Sărbătoarea limbii române”, „România tulburată”). Printre autorii articolelor pot fi întâlniți: jurmalistul George Petrovai, ale căror scrieri conțin întotdeauna judecăți de valoare corecte, reale, originale fără a fi concepute sub influențe externe, scriitorul și directorul revistei „Singur” Târgoviște, partener PRNZ, Ștefan Doru Dăncuș, fondatorul și conducătorul  revistei „Confluențe literare” Australia, Octavian Lupu, directorul revistei „Destine literare” din Canada, Alexandru Cetățeanu, poezii de Mihai Horga și Elena Liliana Popescu, Ionuț Caragea…

Am publicat în cadrul revistei „Pagini românești în Noua Zeelandă” un articol despre cultură și câteva poezii. De-a lungul existenței sale, revista a fost îmbunătățită din punct de vedere al designului și al conținutului, pentru a deveni, așa cum au scris  chiar redactorii revistei, „o revistă pe care să o citiți cu plăcere”.

Cristi Dumitrache: „Noi credem că avem cu toții nevoie unii de alții, de prieteni cu care să împărțim experiențele de aici, cu atât mai mult cu cât suntem așa departe de familiile noastre de acasă. Noi am ales să accentuăm trăsăturile pozitive ale românilor precum inteligența, educația, nevoia de cultură, respectul față de biserică, dorința de apartanență și prietenie, dragostea și devotamentul pentru familie.  În concluzie, revista noastră are ca singur obiectiv să aducă o bucățică din spiritul românesc în casele celor care au ales să trăiască departe de România, dar care o păstrează cu drag și dor în suflet”.

Spiritul editorului și-a pus amprenta decisiv în conceperea revistei. Dorința de a realiza ceva inedit este o caracteristică manifestată de Cristi Dumitrache în activitatea didactică, dar și în cea publicistică. Deosebiți de activi, harnici în viața culturală, editorii au fondat, au condus și au întreținut Biblioteca „Vlad Mușatescu” din Noua Zeelandă, în urma inițierii unei campanii de donații de cărți și au prezentat revista la consulatul din această țară. Evenimente organizate de revistă: spectacol Doru Octavian Dumitru în Aucklnd și Banc Show, prezentarea României făcută de Cristi Dumitrache la Clubul Rotary din Mount Roskill, Auckland.

Ca observație în finalul articolului remarc faptul că majoritatea conducătorilor publicațiilor românești din străinătate sunt dintre cei care au îmbrățișat  activitatea didactică.

Foto. Cornelia Păun Heinzel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.