April 13, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Cititorul nostru jupânul nostru cu Tudor Petruţ – Poftiți, vă rog!

4 min read

Cititorul nostru jupânul nostru cu Tudor Petruţ – Poftiți, vă rog!

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Mă bucur că, în sfârşit, m-au găsit cititorii şi mi-au transmis prin email opiniile, comentariile şi mai ales întebărilor lor. Ceea ce vă încurajez pe toţi să o faceţi, atâta vreme cât folosim cu toţii un ton civilizat, respectând dreptul la opinie al tuturor. Sunt la tudor@petrut.biz, căsuţa poştală a paginii mele de pe internet.

Problema migrației, în mod special, datorită problemelor economice, din țările în curs de dezvoltare către cele dezvoltate, este o realitate a societății moderne. În continuă dezbatere politică. Generând acute diviziuni ideologice. Și păreri și comentarii pătimașe din partea populațiilor locale.

În momentul de față există o situație de urgență la granița de sud a Statelor Unite ale Americii cu Statele Unite Mexicane datorată masivei imigrații din toate părțile lumii către nordul american.

Domnul Simion R. din Reșița ne întreabă, într-un mesaj coerent și respectuos, „ce au americanii, chiar și românii de pe-acolo, cu sărmanii migranți care vor să vină la o viață mai bună”? Din contextul epistolei se pare că Simion este un titrat, profesionist, o persoană informată. Și care, ca un gând trecător, poate că ar dori să emigreze, probabil chiar în SUA. Atunci cel mai simplu răspuns la întrebarea dânsului ar fi pentru că ceea ce se întâmplă nu e echitabil. Că tot se vehiculează în toate direcțiile ideatice în America noțiunea de echitate, mai ales din partea (reformatei) stângi politice. Deci nu e corect ca o întreagă populație sud și central americană să se suie în autobuz, să plătească cartelurile mexicane cu banii primiți de la rudele din SUA și să ajungă la graniță fără opreliști. Să treacă ilegal granița pentru a se preda autorităților, cerând azil. Nu e corect ca migranți de te miri de pe unde din lume cumpără viză mexicană, aterizează în Mexic, plătesc cartelurile mexicane și se prezintă la graniță. Trec frontiera și cer azil. După care cu toții se pierd prin America, până când li se va adjudecă procesul penal prin care vor primi, sau nu, azil. Dacă se prezintă la tribunal. Asta în vreme ce matale Simioane și alții ca tine așteaptă luni de zile o audiență la ambasada americană. Cu un dosar voluminos la braț. Pentru a obține, sau nu, o viză de turist prin care ai putea să te plimbi în lumea nouă nu mai mult de 11 luni. Iar dacă îndrăznești să depășești durata șederii, devii inculpat pentru încălcarea legilor emigrației. Pentru că o viză de imigrant este aproape o imposibilitate. Ca să nu mai vorbim prin ce trec unii ca să obțină o viză numai pentru a ajunge în vizită la rude. Poate că din aceste motive, din cauza lipsei de echitate față de toți cei care, din motive personale, vor să imigreze din România în SUA și nu pot, românii americani, printre alții de origine europeană, probabil că nu agreează cu debandada de la granița cu Mexic. Și pentru că românii, de exemplu, sunt dezavantajați în vreme ce co-continentalii sunt tolerați.

Pentru conformitate, în ultimii doi ani fiscali (anul fiscal se încheie pe 30 Septembrie), sub oblăduirea președintelui Joe Biden, au trecut ilegal granița în jur de 5 (cinci) milioane de migranți. Printre care și câteva mii de rromi (ţigani) din România, așa cum s-a prezentat în presa americană. Pentru republicanii din opoziție acest exod de imigranți ilegali (illegal aliens este denumirea legală) este o dovadă a neglijării datoriilor prezidențiale. Ideologii de dreapta consideră acaestă invazie o dovadă a „genocidului alb” care promovează substituirea caucazienilor cu alte populații. De altfel o dicuție de amploare, foarte controversată.

Dragă Simion, mai nimeni nu se opune, într-o țară creată de emigranți, extinderii procesului legal de acceptare a noi rezidenți americani. Nu cred că localnicii au ceva împotriva „sărmanilor migranți”. Există chiar un val de simpatie necondiționată din partea stângii politice pentru noii veniți. Socialiștii din partidul democrat de-a dreptul militează pentru o graniță deschisă, o migrație fără opreliști fizice sau legale. Din păcate, domule Simion, cred că această optică (trecătoare) nu te va ajuta să emigrezi în Statele Unite ale Americii din țara aliată și prietenă România…

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.