July 21, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

In Memoriam – Corneliu Florea (Dumitru Pădeanu)

3 min read

In Memoriam – Corneliu Florea (Dumitru Pădeanu)

(5 ianuarie 1939 – 2 aprilie 2022)

 

Ieri, 2 aprilie 2022, s-a stins din viaţă unul dintre ultimii mohicani colaboratori la Curentul Internaţional, Corneliu Florea! Un om, un român deosebit! Fost colaborator la Curentul lui Pamfil Şeicaru (editat în Germania), apoi colaborator la Curentul Internaţional (editat în SUA din 1999).

Am început colaborarea şi corespondenţa cu el în 2006. Au urmat ani în care mi-a trimis numeroase articole şi toate cărţile scrise de el. A venit cu inima deschisă la Detroit, la manifestarea în care am fost implicat în organizarea manifestării de 1 Decembrie 2012. A venit şi la lansarea primei mele cărţi, „Românii de la Marile Lacuri”, la Pojorâta mea natală, în Bucovina, în 2014. Anul trecut, în 2021, la întoarcerea mea de la Sibiu l-am vizitat la Bistriţa. Locul în care s-a întoars definitiv din Canada, după 40 de ani. M-a rugat să duc ceva călugărilor de la Mănăstirea „Piatra Fântânele”, unde a făcut un mic mousoleu, dedicat soţiei sale, Ica (Florica).

În memoria lui, las o scurtă biografie a sa…

(Ştefan Străjeri)

(Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace!

*

Corneliu Florea este pseudonimul medicului Dumitru Pădeanu, format din prenumele părinţilor săi, Cornelia şi Florea, în semn de recunoştinţă şi preţuire, în memoria lor. S-a născut la Timişoara în data de 5 ianuarie 1939 şi a devenit medic în 1963. A profesat în România până în 1980, când a plecat din ţară. A stat în lagărul de refugiaţi din Traiskirchen, Austria, până când Canada i-a acceptat cererea de imigrare, dar nu i-a recunoscut experienţa medicală de 17 ani, nici  valoarea diplomei de medic. A luat totul de la început, devenind şi medic canadian licenţiat cu drept de liberă practică. S-a stabilit în Winnipeg, capitala provinciei Manitoba.

În Canada, pentru prima dată, a început să scrie şi să publice în ziarele şi revistele româneşti libere; printre acestea numărându-se Curentul (editat de Pamfil Şeicaru în Germania), Cuvântul românesc (editat de George Bălaşu la Hamilton, Canada), Curentul Internaţional (editat de Ştefan Străjeri la Detroit, SUA) ş.a. Cu acest pseudonim a semnat articole anticomuniste şi pronaţionale, pamflete şi polemici, apoi eseuri, note de călătorii şi observaţii social-politice critice, memorialistică în mai multe jurnale.

Este autorul a 25 de cărţi: Jurnal de lagăr liber  (Editura Nord, Danemarca, 1987), Constituţia de la 29 Februarie  (Observatorul  Munchenez, 1988), Cine tulbură liniştea Transilvaniei (Editura Lumina, Oradea, 1990), Afacerea Holocaustului (Editura Lumina, Oradea, 1991), Jurnal pe frunze de arţar (Editura  Lumina, Oradea, 1993), Note de pe drumurile lumii (Editura Lumina, Oradea, 1995), Coloana Infinită şi totemurile canadiene (Editura Lumina, Oradea, 1997), Semnale semenilor mei (Editura Lumina, Oradea, 1999), Vremuri anti-româneşti (Editura Aletheia, Bistriţa, 2001), Jurnalul unui medic, primul volum (Editura Aletheia, Bistriţa, 2002), Libertatea de a iubi adevărul, (Editura Aletheia, Bistriţa, 2004), fiecare cu america lui – fără majuscule (Editura Aletheia, Bistriţa, 2005), Polemos (Editura Aletheia, Bistriţa, 2007), Risipirea – cronică bucovineană (Editura Aletheia, Bistriţa, 2009), Peregrinări – note de călătorie (Editura  Aletheia, Bistriţa, 2010), Jurnalul unui medic, volumul doi (Editura Aletheia, Bistriţa, 2011), Cine tulbură liniştea Transilvaniei (2012, ediţia a doua completată), Glose medicale (Editura Aletheia, Bistriţa, 2013), Jurnal de trecător cinic (Editura Aletheia, Bistriţa, 2014), Anotimpuri Istorice (Editura Aletheia, Bistriţa, 2015), Vara pisicilor negre (Editura Aletheia, Bistriţa, 2016), Călător prin felurite lumi (Editura Aletheia, 2016), Critice şi anticritice (Editura Aletheia, 2017), Fierăria lui Staricu (Editura Aletheia, Bistriţa, 2018), Vieţuind printre dictaturile lumii (Editura Aletheia, 2019).

Din anul 1991 a editat o mică şi originală revistă de critică socială, care a apărut de patru ori pe an, în fiecare anotimp, apoi ceva mai rar până în aceşti ani.

*

Foto. Detroit, 1 Decembrie 2012

Foto. Corneliu Florea la Pojorâta, intervievat de doamna Stela Nacu (TVR International)

Foto. Ultima întâlnire la Bistriţa în data de 26 august 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.