November 16, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Un braşovean la SpaceX

8 min read

Un braşovean la SpaceX

Autor: Viorel Vintilă (California)

 

Los Angeles a devenit o adevarată oază de succes pentru unii români care îşi trăiesc visul american cu ochii deschişi şi care continuă să scrie poveşti de succes în diferite domenii, cum ar fi cel al medicinei, cinematografiei, lumii literare, dar şi  în inginerie. O astfel de poveste de succes din domeniul ingineriei este cea a braşoveanului Alex Pal, care în anul 1995 a plecat ca ospatar pe un vas de croazieră cu destinaţia Miami. Destinul, însă, l-a tras de mâneca pe Alex şi nu l-a lăsat să-şi irosească talentul pe mare şi l-a dus tocmai în Oraşul Îngerilor (Los Angeles, n.red.), la compania SPACE X, companie care în colaborare cu NASA, vrea să cucerească planeta Marte în anul 2022. La cucerirea lumii intergalacatice îşi aduce un aport şi inginerul român Alex, inginer călit în aerul tare de munte de la poalele Tampei şi şcolit la Universitatea „Transilvania”, secţia TCM, unde şi-a format o bază solidă de cunoştinţe care l-a ajutat să devină inginer-şef la una dintre cele mai renumite companii din lume, companie care are ca obiectiv foarte îndrăzneţ, colonizarea Planetei Marte…

 

Ospătar pe vas de croazieră

 

L-am cunoscut pe Alex în noiembrie 1995, când am plecat împreună cu el şi alţi 4 braşoveni, cu contracte de ospătar, pe un vas de croazieră în Marea Caraibelor. Destinul însă ne-a separat după câteva luni, regăsindu-ne peste câţiva ani pentru o perioadă scurtă. Apoi, mai bine de 15 ani nu am mai ştiut nimic unul de altul, regăsindu-ne din nou acum câţiva ani… Am stat la poveşti o noapte întreagă, când ne-am regăsit acum câţiva ani, prilej cu care am aflat că Alex lucrează ca Inginer Manager la celebra companie Space X, companie care inenţionează să lanseze o navetă spaţială pe Marte în anul 2022. Alex mi-a mărturisit că:

Mirajul Americii m-a atras dintotdeauna şi acest contract pe vase de croazieră era una dintre puţinele posibilităţi, de atunci, să ajungi în State. Planul meu iniţial era unul simplu: să muncesc pe vapor vreo două contracte, fiecare de câte 6 luni, după care să mă întorc în ţară cu oarece siguranţă financiară şi să aplic ceea ce învăţasem în facultate, şi anume meseria de inginer TCM. Voiam să devin un antreprenor în design construcţii, ceva bazat pe tehnologie… însă, planul de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg, pardon, cu cel de pe vapor.”

Ajuns pe vasul de croazieră, după 9 luni de zile a decis să rămână în State şi să nu se mai întoarcă în România… şi bine a făcut.

 

Facultatea la TCM

 

Alex, zis Inginerul (aşa ii spuneam noi pe vapor) a urmat în România cursurile facultăţii TCM de la Universitatea „Transilvania”, cursuri despre care zice că:

Prregătirea universitară din România a fost de un mare ajutor pentru mine. Cursurile de pe „Colina Universităţii Transilvania” erau cursuri riguroase şi temeinice care m-au ajutat foarte mult în cariera mea de inginer din State. Facultatea TCM a fost temelia de bază la cariera mea de succes, zic eu, din State. Aici, în State, lucrez cu colegi care au diplome universitare de la cele mai renumite universităţi din lume: MIT, Stanford, Berkely sau Cal-Tech, universităţi la care se plăteşte cel puţin 40 de mii de dolari pe an de studiu. Nu m-am simţit însă, deloc intimidat profesional de cei cu diplome universitare de la Ivy League şi, în timp, aroganţa lor de la început faţă de mine, s-a disipat în eter, imediat, după ce am schimbat câteva opinii şi după ce am făcut câteva proiecte şi invenţii”

Mi-a mărturisit că s-a simţit doar o singură dată inconfortabil, atunci când colegii de la Space X au asociat Universitaeta „Transilvania”, unde Alex terminase facultatea, cu poveştile despre vampiri şi despre Dracula.

Singura lipsă de confort a fost atunci când a trebuit să le explic despre numele Universităţii Transilvania din Braşov, universitate de la care mi-am luat diploma de inginer, ei asociind numele universităţii cu romanul Dracula, al lui Bram Stoker… mulţi chiar credeau că legenda lui Dracula este adevărată. A trebuit să le explic că e doar un mit şi un „publicity stunt” al lui Bram Stoker…”

 

Interviul

 

„La inceput am lucrat în domeniul biomedical cu accent în sisteme implantabile destinate îmbunătăţirii vieţii pacienţilor care sufereau de diferite boli şi complicaţii cum ar fi: diabet (pompe de insulină), cu probleme cardilogice (pacemaker-uri, device-uri LVAD), neurostimulante (BION, Deep Brain Stimulator, Spinal cord stimulator) sau pacienţi născuţi surzi care foloseau device-urile proiectate de noi îmbunătăţind major calitatea vieţii lor. Am reuşit să contribui şi eu cu câteva invenţii care au fost omologate în America, dar şi în alte ţări. Tehnologia utilizată în industria biomedicală, cu mici modificări, putea fi folosită şi în industria de apărare şi spaţială, unde am început să am colaborări cu firme prestigioase cum ar fi Boeing, Lockheed Martin sau Orbital Sciences. Am lucrat – şi o spun fără falsă modestie – la nişte proiecte la care mulţi ingineri doar visează să participe… însă, din păcate nu pot vorbi despre aceste proiecte, ele find considerate „classified” şi de interes naţional.”

Visul său de a lucra la SpaceX, pentru miliardarul Elon Musk, boss-ul companiei, a devenit realitate acum cinci ani, când a fost contactat de un reprezentant din conducerea firmei SpaceX, care i-a găsit CV-ul pe Linkedin şi care l-a întrebat dacă este interesat de un post de inginer pentru SpaceX.

„Am fost selecţionat pentru interviu dintr-un număr foarte mare de solicitanţi. Mulţi dintre cei care au fost intervievaţi aveau diplome universitare de la cele mai prestigoase universităţi, gen Ivy League, cum ar fi Stanford, MIT, Berkely şi Cal- Tech, însă, eu am fost singurul ales după un interviu care a durat mai bine de 8 ore”

 

SpaceX

 

SpaceX este o companie privată înfiinţată de Elon Musk, care a mai înfiinţat şi Tesla, companie de automobile electrice, Boring Company, companie pentru transporturi subterane cu viteze subsonice şi Neurolink cu focus în menţinerea nivelului de învăţare cu rapiditatea roboţilor. SpaceX Headquarters se alfă în the Los Angeles suburb of Hawthorne, California. Are peste 5000 de angajaţi, majoritatea inginerilor fiind absolvenţi de învăţământ superior de la cele mai prestigioase universităţi din USA, gen Ivy League.

SpaceX a revoluţionat industria spaţială şi a reuşit să atingă un nivel înalt de tehnicitate în domeniul industriei aerospaţiale. Scopul principal al companiei este acela de a face primul zbor pe Marte în anul 2024 şi, în viitorul apropiat să se înceapă chiar colonizarea planetei Marte. Elon Musk are planuri foarte ambiţioase şi speră ca în anul 2050 să trimită primii locuitori permanenţi pe Planeta Marte.

SpaceX este finanţată de NASA numai pentru proiectele de livrare a cargoului şi astronauţilor pentru ISS (International Space Station, n.a). Compania, însă, are multiple contracte cu clienţi internaţionali privaţi şi de stat. Anul trecut,  de exemplu, au fost 19 lansări de rachetă şi au fost amplasate în spaţiu sateliţi informaţionali pentru mai multe ţări din Europa şi din Asia.

Compania SpaceX are contract cu NASA pentru a lansa şi reaproviziona ISS din 8 octombrie 2012, când prima misiune de aprovzionare a fost completată cu succes. Un proiect colosal al companiei este acela de a proiecta şi lansa o multitudine de sateliţi pe diferite orbite, pentru a avea o conecţiune permanentă de internet, pe tot globul pământesc.

Celălalt proiect major este de a lansa astronauţi şi civili pe traiectorii interplanetare, aceasta fiind o provocare technologică care necesită resurse enorme. Proiectul este în desfăşurare şi va face posibil şi transportul ultra-rapid pe pământ. De exemplu, distanţa dintre Los Angeles şi Beijing va dura 65 de minute, LA şi New York 29 de minute, New York şi Tokyo 37 de minute, London şi Dubai 30 de minute, London şi Sidney 50 de minute etc. Un proiect foarte ambiţios şi de durată foarte lungă…

 

Racheta Falcon 9 şi „Starship”

 

Racheta Falcon 9 costă în jur de 50 de milioane de dolari pentru a fi lansată în spaţiu şi poate fi refolosită de cel puţin 10 ori, aterizând de fiecare dată după lansarea sateliţilor, pe o barjă în ocean, de unde este recuperată şi refolosită, astfel salvând importante sume de bani. Elon Musk vrea să construiască 30 de rachete tip Falcon 9, care în următorii 5 ani să participe la 300 de misiuni. Lansările de regulă se fac de la Nasa Kennedy Space center din Cape Canaveral Florida şi din Los Angeles. Booster-ul – prima treaptă a rachetei – se întoarce după lansarea satelitului şi aterizează pe o barjă în Oceanul Atlantic în Florida sau în zona Pacificului, lângă Los Angeles.

Toate lansările au ca obiectiv principal livrarea satelitului pe orbita cerută de client, iar în plan secundar să se recupereze prima treaptă a rachetei, fără să aterizeze în ocean, deoarece apa sărată contaminează toate sistemele, de la motoare, rezervoare de combustibil, până la sistemele avionice. Elon Musk a revoluţionat industria spaţială când a conceput rachete de lansare care se pot refolosi de cel puţin 10 ori, astfel economisind foarte mulţi bani.

Space X construieşte naveta spaţială „Starship” – proiect la care lucrează şi  Alex Pal – care va fi capabilă să trimită un echipaj uman în anul 2024. Este un proiect foarte ambiţios în colaborare cu NASA şi care costă miliarde de dolari. Se estimează că „excursia” către Marte va dura 6 luni la dus şi 6 luni la întors, fiind un proiect de mare anduranţă la care nu au mai fost supuşi până acum astronauţii. Lansarea se va face când Pământul şi Planeta Marte sunt la cea mai mică distanţă, deorece sunt pe orbite diferite în jurul soarelui.

 

Visul american

 

Inginerul-şef Alex Pal, de la Space X, îşi va lăsa şi el amprenta digitală inginerească la naveta spaţială „Starship” care, curând, inteţionează să cucerească Planeta Roşie… până atunci însă, Alex trăieşte cu intensitate şi cu ochii deschişi visul american.

„Visul american este realitatea pe care şi-o crează fiecare, aici, în State. America îţi oferă, într-adevăr, toate posibilităţile să-ţi dezvolţi talentul şi să le arăţi celor din jur – şi ţie însuţi – că orice e posibil prin multă muncă, disciplină, ambiţie şi cunoştinţe foarte bune profesionale în domeniu. Cheia succesului este să continui să studiezi şi să fii la curent cu toate noutăţile în domeniul în care lucrezi şi să încerci să faci ceea ce îţi place, în primul rând. Astfel, te vei trezi în fiecare dimineaţă cu chef de muncă şi plăcere că mergi la muncă şi cu satisfacţia personală că lucrezi cu cea mai înaltă tehnologie din industria aero-spaţială mondială. Este o vorbă care zice că dacă faci ceea ce îţi place, nu va trebui să munceşti nici măcar o zi în viaţa ta.” – a încheiat Alex.

Foto. Viorel Vintilă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.