July 25, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Ramadanul rugăciunilor, al îmbrățișărilor, al faptelor bune și al culorii

6 min read

Ramadanul rugăciunilor, al îmbrățișărilor, al faptelor bune și al culorii

Autor: Ramona Sandrina Ilie (Alexandria, Egipt)

 

Se apropie Ramadanul (articol scris în data de 11 aprilie, n.red.). Peste tot în jur, se simte Ramadanul rugăciunilor, al îmbrățișărilor, al faptelor bune și al culorii. Oriunde mergi prin Egipt, străzile au prins viață. Sunt vii… foșnesc, zâmbesc, sunt pline de strălucire și lumina fanoos-urilor. Este frumos să te plimbi prin luna Ramadanului. Bunătatea, credința și frumusețea se simte în aer, în gesturi, în privirea musulmanilor care îți zâmbesc cald.

În această perioadă, porţile Raiului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid.

Ramadanul este un timp special pentru reflecţie spirituală, rugăciune, binefacere şi familie.  Un reset, o modalitate de a deveni o persoană mai bună pentru restul anului. Este unul din stâlpii credinţei islamice, iar musulmanii din întreaga lume vor evita să mănânce sau să bea de la răsărit până la apus, vor elimina confortul pentru a se putea concentra asupra rugăciunii, spiritualității, purificării minții și trupului. E o perioadă pentru reflecție profundă și eliminarea obiceiurilor proaste.

Dar, Ramandanul nu este doar despre rugăciune. El este despre generozitate, despre fapte caritabile, despre mesele în familie și cu prietenii. Actele de caritate sunt Zakat-ul (unul din cei cinci stâlpi ai Islamului) sau Sadaqa (donaţia voluntară). În timpul Ramadanului, răsplata divină pentru cei care fac acte de caritate este considerată a fi mai mare.

Foto. Ziad Ahmed. Egyptians buy traditional lanterns “fanous” in a local market in Shoubra

Ce este de fapt Ramadanul?

 

Ramadanul este luna a noua a calendarului islamic. În acest an, în Egipt, Ramadanul începe pe 13 aprilie și se încheie pe 12 mai 2021. Ramadanul poate dura 29 sau 30 de zile, perioada variind  în funcție de poziția lunii, deoarece calendarul islamic este unul centrat pe Lună și nu pe Soare, precum cel Gregorian, acesta fiind și motivul pentru care Ramadanul este celebrat în fiecare an, în zile diferite.

 

Mesele Ramadanului, Iftar și Sohour

 

Când am pășit prima oară pe tărâmurile faraonilor, nu știam foarte multe despre musulmani și tradițiile acestora. Poate, îi priveam și eu cu oarece prejudecăți,  precum restul lumii. Dar am învățat foarte multe despre lumea lor generoasă, caldă și frumoasă, trăind ca și creștin printre ei. Am învățat că dincolo de anumite diferențe, suntem toți la fel: râdem la fel, plângem la fel, ne rugăm aceluiași Dumnezeu, trăim pentru familiile noastre, pentru copii, ne ajutăm între noi, postim și sărbătorim în sânul celor dragi.

Și totuși, lucrul care îmi place cel mai mult la Ramadan este cum oamenii strălucesc efectiv de bucurie. Cum asemeni unor copii entuziasmați împodobesc casele, străzile, magazinele, cum le pasă unii de alții, cum împart.

Apoi, mă emoționează în mod deosebit cum se adună împreună pentru a mânca și a petrece timp unii cu alții. Mai mult ca de obicei. Râd, își dau din mână în mână mâncarea, se bucură!

Există două mese principale pe zi în Ramadan: Iftar și Sohour.

Iftarul este prima masă din ziua următoare postului și este de obicei începută cu „datele”, adică curmale. După ce mănâncă curmalele și beau apă sau diverse sucuri naturale, se vor ruga. De abia după rugăciune se va lua masa în adevăratul sens al cuvântului.

Primul fel de mâncare este de obicei o supă, de exemplu, Molokhaya, alături de care vor servi paste sau orez, carne de pui, vită, porumbel, legume și salată. Unul dintre preparatele tradiționale egiptene servite pe Ramadan este Fattah, adică orez, pesmet și carne, așezonate frumos, iar deasupra un sos picant de usturoi și oțet. Konafa este unul dintre cele mai populare deserturi în Ramadan, dar deserturile egiptene sunt destul de generoase și multe, încât mi-ar fi imposibil să le enumăr pe toate.

Suhurul (Sohour) cea de a doua masă a musulmanilor, este de fapt masa de dimineață, pe care aceștia o servesc înainte de răsăritul soarelui.

 

După încheierea postului de Ramadan: Eid Al-Fitr

 

După ce se încheie perioada Ramadanului, oamenii se adună împreună pentru a sărbători Eid Al-Fitr, sărbătoare care durează trei zile.

Eid-ul începe cu o rugăciune numită Salat Al-Eid, iar prima zi de Eid este dedicată în exclusivitate familiei. Familiile egiptene se vor vizita, se vor aduna și vor lua masa împreună acasă sau la restaurant. Din păcate, nici în acest an, mesele de Eid nu vor putea avea loc în restaurante, din cauza crizei sanitare. Un Eid altfel, cu care egiptenii nu sunt obișnuiți, deoarece ei iubesc să fie împreună, să se bucure de această masă în familie în localuri, la mese lungi, generoase, unde să fie cât mai mulți membri.

Cea de a doua și a treia zi sunt zile dedicate copiilor, care vor aștepta cu mare entuziasm și bucurie să primească cadouri și hăinuțe noi, acesta fiind unul din obiceiurile de Eid. După ce vor împărți cadourile, copiii vor ieși împreună cu familia, în parcuri, pe plaje, în locurile special amenajate pentru joacă, cinematografe, teatru și vor avea un timp doar al lor, plin de bucurii și distracții. La începutul Ramadanului, copiii vor face împreună cu cei dragi un felinar, care va fi al lor.

Fotografia de mai sus, nu am lăsat-o întâmplător pentru „cuvânt de încheiere”. Este poate cea mai reprezentativă imagine a toleranței, respectului, solidarității, fraternității și respectului între Creștini și Musulmani, între Islam și Creștinism! Semiluna îmbrățișând Crucea! Oamenii îmbrățișându-se în aceeaiși Iubire: Iubirea față de Dumnezeu, de Credință și Unii față de Alții!

Deci vedeți? Dacă ne facem timp să cunoaștem și îndepărtăm cortina prejudecăților, noi, oamenii, nu suntem atât de diferiți unii de alții!  Poate oamenii ar trebui să îşi amintească mai des, mult mai des de faptul că între noi nu există diferenţe, pentru că toţi râdem şi plângem la fel, toţi suferim și iubim la fel.

Scriam cândva și se potrivește acestui moment…

Oriunde mergi, să laşi o bucată din tine. Cea mai frumoasă. S-ar putea să mai treci pe acolo. Niciodată nu ştim unde alege viaţa să ne poarte. Să nu te temi de locuri neumblate.

Transformă-le în drumuri noi, frumoase şi luminoase. Nu te teme să umbli pe ape. Oamenii acum umblă pe alte planete. Pe Lună. Paşii nu îi facem mereu cu piciorul. Uneori umblăm nepământean. Cu gândul. Cu sufletul. Cu amintirea. Cu previziunea. Oriunde te va purta viaţa, nu judeca. Nu tot ce nu este asemeni ţie, îţi este duşman sau inferior. Căută să înţelegi. De multe ori, în cele mai sărace case, poţi găsi cele mai bogate inimi, iar sub gunoaie, vei găsi genii care zac.

Nu privi către haina unui om, către tălpile goale şi murdare. Priveşte la zâmbetul lui. La ochi. Şi dă-i voie să te plimbe pe drumurile lui. În pantofii lui. Pe străduţele care l-au alcătuit. După ce îi vei gusta lacrimile, căderile, bucuriile, vei înţelege o parte din alegerile lui. De tine va depinde însă, dacă tot ce ai descoperit va fi suficient pentru a nu arăta cu degetul, pentru a îmbrăţişa şi a te completa!

Nu lăsa religia să te îndepărteze de oamenii care se roagă altui Dumnezeu. Nu există alt Dumnezeu. EL este unul! Doar că noi oamenii, în diversitatea noastră îl înţelegem diferit. Îi dăm alt nume. Alte nuanţe. Religia adevărată este înţelegerea şi bunătatea, compasiunea şi iubirea. Transformă religia în iubire, în poduri, în zâmbet, în solidaritate şi nu în ziduri, ură şi dispreţ. Învaţă mereu să iubeşti oamenii pentru ce sunt, nu pentru ce ţi-ai dori tu să găseşti în ei!

Diversitatea ne-a făcut frumoşi şi ne-a dăruit unicitate. Dacă nu am fi diferiţi, dacă nu am vorbi diferit, dacă nu ne-am comporta diferit, dacă nu am avea culori, mirosuri, tradiţii, culturi diferite, am fi la fel.

Oriunde mergi, lasa semne de carte în sufletele, mintea şi viaţa oamenilor pe lângă care ai trecut, cu care ai vorbit, cu care ai trăit, cu care ai împărţit o parte din această călătorie numită viaţa!

Ramadan Kareem, tuturor prietenilor mei musulmani și tuturor musulmanilor! رمضان كريم!

 

Foto. Ramona Sadrina Ilie

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.