July 25, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Munții de zăpadă ai Egiptului sau despre bucuriile sării din Port Fouad

4 min read

Munții de zăpadă ai Egiptului sau despre bucuriile sării din Port Fouad

Autor: Ramona Sandrina Ilie (Alexandria, Egipt)

 

Egiptul are o biodiversitate unică fiind casa unei largi varietăți de ecosisteme și forme de viață terestre și acvatice. Multe specii de plante, microorganisme și animale din Egipt datează de milioane de ani. În prezent, Egiptul a pus în aplicare mai multe proiecte de mediu în diverse discipline, cum ar fi protecția zonelor costiere ale Mării Roșii, în special recifele de corali și mangrovele, combaterea amenințărilor din ecosistemele terestre, marine, de apă dulce și de coastă, pășunatul excesiv și pescuitul excesiv, poluare, specii invazive, schimbări climatice, deșertificare, zone umede, sisteme fluviale, mediu de coastă și marin, conservarea biodiversității deșertului, prevenirea degradării solului și protejarea agro-biodiversității.

Zonele protejate sunt cel mai importante și eficiente pentru conservarea biodiversității, prevenind pierderea potențială a speciilor și habitatelor, precum și îndeplinirea angajamentelor sale internaționale.

Până în anul 2013, Egiptul a stabilit 30 de arii protejate, acoperind peste 146.000 km2 sau aproximativ 14,6% din suprafața terestră totală. Cu toate acestea, acoperirea nu a îndeplinit obiectivul Aichi CBD 2020. În afara ariilor protejate, s-au întreprins eforturi limitate pentru reabilitarea unor specii endemice de floră și faună, pentru a-și crește numărul în habitatele lor naturale pentru a le proteja de dispariție, dar agricultura durabilă a câștigat mai multă atenție în ultimul timp.

Una din zonele de maximă atracție turistică în ultimul an este Port Fouad, locul în care se întâlnește Africa și Asia, oraș boem situat în partea de nord-vest al Sinaiului, pe Marea Mediterană. Orașul a fost denumit astfel după regele Fouad I și deoarece este și oraș port, prin alăturare, a devenit Port Fouad.

Port Fuad a fost înființat în 1926, pentru dispersarea populației din Port Said și evitarea aglormerării și supra-populării acestuia.

După războiul din 1967, Port Fuad a fost singurul ținut din Sinai deținut de egipteni. Armata israeliană a încercat să captureze Port Fuad în timpul războiului, însă nu a reușit. După războiul din octombrie, prin Acordul de la Camp David din 1978, Israelul a fost de acord să returneze Egiptului, zona Sinaiul, în mod pașnic, iar mai târziu cele două țări au semnat un tratat de pace.

Astăzi Port Fuad este nu doar un orășel port, dar și o poziție majoră de apărare aeriană a Egiptului. În ciuda amplasării sale importante, începând din 2006, Port Fuad a fost declarat și considerat o zonă rezidențială.

Deși micuțul orășel port a devenit cunoscut întregii lumi datorită unui fotograf egiptean, Mohamed Wardany care a oferit un adevărat regal cu Munții de Sare, Port Fouad oferă mult mai multe obiective turistice, cum ar fi: coloniile de păsări Flamingo, care cuibăresc pe Lacul Manzalah din Ashtoum el-Gamil (180 km2), care este și parc național și zonă naturală protejată, din anul 1988.

Photo credit: Watter Al Bahry Photography

Contrar așteptărilor noastre, situat într-o o zonă umedă, de lagună, Port Fouad este un oraș verde, împânzit de vile elegante, în stil francez, copaci, flori și împrejmuit de Mediterana cu plajele ei generoase și frumoase.

Totodată, Port Fuad, așa cum spuneam la început, a devenit foarte cunoscut și popular în toată lumea, datorită unor fotografii cu Munții de Sare, pe care, atât egiptenii, cât și turiștii îi consideră „Munții de Zăpadă” ai Egiptului, unii schiind pe ei, alții alunecând ca în sanie, iar alții bucurându-se pur și simplu de praful cristalelor albe și strălucitoare, precum zăpada.

Mulți au scris doar despre „minunea din Egipt”, dar nu au explicat de fapt cum au apărut acești munți de sare acolo, de ce și de când?!

De sute de ani, în această parte a Egiptului, dar nu doar, se practică exportul de sare. O parte este folosită în scop alimentar, iar alta pentru a fi transformată în zăpadă artificială. Cum ia  naștere însă? Apa marină este captată în bazine uriașe, iar în urma evaporării apei, rezultă acești munți de sare marină. Da, munții „înzăpeziți” ai Egiptului nu sunt altceva decât sarea din apa Mediteranei, sărutată de RA. Iubirea dintre Mediterana și RA, naște cristale albe, saline, care pe lângă cura de sănătate, dăruiesc emoții și fericire de neimaginat!

Deoarece Egiptul este o țară preponderent deșertică, iar zăpada este aproape inexistentă aici, bucuria acestui peisaj este deosebită. Oamenii, cu mic și mare se adună tot mai des și tot mai mulți acolo, pentru a se bucura de un altfel de „iarnă” și o altfel de „zăpadă”.

Dacă ajungeți în Egipt și sunteți prin trecere prin Port Said nu ratați această imagine unică, o adevărată revelație și bucurie!

 

*

Foto. Ramona Sandrina Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.