March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Recenzia romanului ,,Băi Țărane” scris de Valeriu Barbu

4 min read

Recenzia romanului ,,Băi Țărane” scris de Valeriu Barbu

,,Bă Țărane” sau despre Satul din suflet

Autor: Mărioara Vişan (Italia)

 

Ce as putea spune eu, despre aceasta carte izvorată, parcă din sufletul fiecărui român plecat în pribegie. Doar ca are ceva din aura romanelor lui Zaharia Stancu.

Eu sunt unul dintre românii care au ales să lase locul natal, încercând să își construiască un viitor, unde lumea părea mai democratică.

Încep cu aceste cuvinte, pentru că ,,Bă Ţărane”, este o carte, puțin altfel, decât un roman descriptiv al societății romanești.

,,Bă Ţărane”, este un roman,  scris de inegalabilul Valeriu Barbu. Spun inegalabilul, pentru că este ca o torță aprinsă a românilor din centrul Italiei, acolo unde Columna lui Traian, străjuiește de mii de ani românismul, adică la Roma.

Arde cu atat de mult dor de Cuvântul românesc, de rădăcinile sale românești, încât românii din acea parte a Italiei, îl consideră ca cel mai important susținator al culturii românești din zonă. Dar flacăra iubirii de țară a acestui OM, a ajuns peste tot in Italia,mi-aș permite să spun, peste tot in lume, prin acțiunile sale de promovare a culturii românești.

Am făcut această introducere, pentru a vă face curioși, pentru a vă face să înțelegeți de ce Valeriu Barbu, a ales un titlu atât de atipic pentru romanul său. De fapt, ,,Bă Ţărane”, este primul său roman, Valeriu fiind un poet de mare profunzime.

Dar să ne întoarcem la ,,Bă Ţărane”, un titlu ce pare ofensiv, pentru cei care nu cunosc etimologia cuvântului „țăran”.

Acest cuvânt e compus din două cuvinte: țară și an. Ce îngemănare mai frumoasă pentru cei plecați în pribegie, poate fi, decât unirea celor două cuvinte? Noi cei cu glia strămoșească în suflet, avem dorința de a ne întoarce în țară, în fiecare an. Deci Țaran.

Doar că în romanul lui Valeriu Barbu, această dorință, se transformă într-o obsesie, devenind ca o boală imaginară.

Prin metafore numai de el trăite și dăruite nouă spre alinare a dorului de rădăcini, Valeriu Barbu, reconstruiește, prin prisma unui reportaj, un sat. Satul de apartenență spirituală al fiecăruia din noi.

Un sat de unde am plecat, gândindu-ne doar să ne fie nouă bine, nerealizând, că desprinderea de radăcini este imposibilă și dăunătoare din punct de vedere emotiv. Dăunătoare pentru noi cei plecați, dar și pentru cei rămași să custodească pe mai departe valorile nației în care am văzut pentru prima oară lumina zilei. M-am regăsit ca suflet, în fiecare pagină citită, așa cum am recunoscut în personajul principal Virgiliu, pe scriitorul Valeriu Barbu și cred, de fapt, sunt convinsă, așa cum vă veţi regăsi fiecare dintre dumneavoastră, cititorii, referindu-mă la cei plecați din satul natal. Căci, tema principală a acestui roman, altfel trăit, decât suntem obișnuiți, atunci când încercăm să ne substituim personajelor, este satul natal. Dar nu acel sat la care vă gândiți, cu siguranță, ci la satul din sufletul nostru. La ceea ce am primit moștenire ca valori spirituale, de acolo de unde ne tragem seva.

Valeriu Barbu, cu cuvinte frumos meșteșugite, cu imagini poetice, cu emoții indescriptibile, încearcă sa reconstruiască frumusețea sufletului de român, neaoș, adevărat, de pe plaiul mioritic. Dacă reușește sau nu, vă las pe dumneavoastră cititorii să aflați.

Pentru mine acest roman s-a constituit într-un film al copilariei fiecăruia dintre noi, al dorinței de a reconstrui ,,casele” Cuvânt, a ceea ce am fost când am plecat din satul de baștină, orbecăind prin, așa zisa lume modernă.

În încheiere, vă mărturisesc faptul că am citit acest roman al autocunoașterii de Sine, dintr-o suflare, într-o după-amiază de toamnă, spre iarnă, când tot ce ni se părea firesc a devenit nefiresc.

Sperând că v-am făcut curioși, închei, felicitând din suflet, pe autor, pentru impresionanta capacitate de a ne determina, citind ,,Bă Țărane”, să facem o introspecție, în satul din sufletul nostru, pentru a nu îl lăsa în paragină.

Foto. Mărioara Vişan 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.