Vântul care mătură bula
4 min readVântul care mătură bula
Autor: Lili Crăciun (Oradea)
Când alegi să trăiești într-un glob de sticlă, te poți trezi măturat de vânt când bula se sparge. Asta s-a întâmplat la alegerile din 6 decembrie, s-a spart bula iar vântul a adus în Parlament o formațiune despre care dau toți din umeri: n-am știut, habar n-am avut de existența ei și, mai ales, despre intenția de vot a românilor – să afli mai apoi că se știa din sondaje că vor trece pragul dar decidenții și presa (lăfăitoare în cele 40 de milioane de euro) au ales să tacă. Ba, mai mult, se anatemizează votul care s-a dus înspre AUR: proștii i-au votat, dobitocii, când ești idiot votezi AUR.
Cu asemenea argumente ne putem aștepta ca AUR să crească. Alegătorul s-a săturat de aroganța politicienilor care, ajunși în fotoliile din Parlament, se cred deștepții lumii iar pe cetățeni îi jignesc aproape în fiecare declarație… pentru ca mai apoi să le ceară votul. Alegătorul nu este prost. Informat sau mai puțin informat el vede dincolo de ambalajul strălucitor, de declarațiile sforăitoare, simte falsitatea. Iar ce vede îl scârbește. Sigur, mă aștept ca AUR, ajuns la os, să facă exact același lucru: să-i mintă pe oamenii care l-a votat, să-i păcălească. Nici nu ar avea cum altfel, temele lor sunt manipulatorii: unirea cu Republica Moldova – greu spre imposibil de realizat; biserica și religia la rang de mare virtute – e doar o teorie golită de conținut; virusul nu există și masca este o glumă – o temă care putea fi ușor de combătut cu studii, medici dar și cu sinceritate. Probabil se vor trezi și alegătorii lor, exemplul USR este mai mult decât grăitor: în 2016, ba chiar și în 2018 cei din USR erau premianți în intenția de vot a celor din Diaspora și în rândul tinerilor; azi încrederea în ei s-a dezumflat ca un balon de săpun. Sunt cei din Diaspora vinovați de asta? Sunt tinerii vinovați? Suntem noi, alegătorii, vinovați pentru modul cum ați ales voi, partidele, să faceți politică, să nu ne respectați votul, să nu vă respectați promisiunile? Câtă vreme partidele nu vor căuta vinovatul în oglinda propriilor lor acțiuni (sau inacțiuni), câtă vreme vor continua cu politica struțului și a cumetriei, vor trăi într-o bulă unde totul e cald și frumos iar alegerile le câștigă fiecare partid en fanfare. Iar vântul, din când în când, va sparge bula și va duce praf și pulbere.
Diaspora a votat în proporție de 25% AUR. Să demonizăm așadar cetățenii care locuiesc în străinătate. Sunt proști, analfabeți, manipulabili… ba unii au scos din nou de la naftalină epitetele cu care i-au cadorisit și altădată: niște hoți, în marea lor majoritate curve, căpșunari…
Am avut onoarea să fiu invitată în unele țări în care trăiesc milioanele noastre de români. În unele nici măcar n-am ajuns deși invitații au existat, există. Am fost cazată la români acasă, m-au primit și omenit exact ca pe cineva drag, ca pe un prieten, o rudă – deși pe unii i-am cunoscut abia când am ajuns. Era vorba de lansări de carte – nu de întâlniri pe teme politice – și nu am pretenția să fiu purtătorul lor de cuvânt, să simt exact ce își doresc – dar cred că le poți intui doleanțele chiar dacă stai în mijlocul lor doar câteva ore. Românii plecați, peregrinii noștri care sunt cât o țară, simt altfel dragostea de acasă, sentimentul patriotic este mult mai pregnant, dorul de pământul în care s-au născut este cumplit de real, de autentic. Poate tocmai de aceea au prins temele vehiculate de ani de zile de reprezentanții celor care mai apoi s-au numit AUR. Mulți, foarte mulți sunt credincioși, biserica este locul în care se adună să se închine, să caute speranța dar și să simtă românește.
Și, poate, n-ar fi prins atât de tare temele noului partid dacă voi, cei cărora v-au încredințat votul la fiecare alegere (majoritatea din Diaspora n-a pactizat niciodată cu PSD) i-ați fi privit cu căldură, uman, le-ați fi ascultat păsurile, i-ați fi tratat cu respect.
Dacă ar fi să spun într-un singur cuvânt ce așteaptă românii din Diaspora de la politicieni, ar fi RESPECT. Ei nu-și doresc funcții, nu vor veni acasă să ceară slujbe la stat (ul degeaba), pe venituri uriașe, nu cerșesc ajutoare sociale, nu au amante pe care să le angajați consilieri, nu vor sinecuri, muncesc mai mult decât vă puteți închipui, vin cu drag la o întâlnire cu cineva din țară, vin de la sute de kilometri și vor doar respect. Atât.
Foto. Lili Crăciun