December 9, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Câteva cuvinte despre epidemia de fake-news

5 min read

Câteva cuvinte despre epidemia de fake-news

Autor: Sorin Olariu (Michigan, SUA)

 

Fenomenul Fake News de pe internet nu este nou și nici întâmplător și are mai multe scopuri. Voi încerca să prezint mai jos două dintre ele:

  1. Linșajul mediatic sau distrugerea reputației unei persoane publice, a unei națiuni, a unei organizații sau a unui partid, după principiul: „să calomniem cât mai mult, că oricum ceva tot o să rămână”! În acest caz se folosesc aceeași strategie și aceleași mijloace de răspândire ale calomniei clasice: „o minciună spusă de mii de ori în spațiul public va fi până la urmă crezută.”
  2. Atragerea unei audiențe record pe site-urile, blogurile și paginile web obscure pentru creșterea ratingului și implicit a numărului de reclame plătite, lucru care se face cu ajutorul naivilor care distribuie tot ce începe cu: „Senzațional”, „Incredibilil”, „Bomba Zilei”, etc.

Din prima categorie face parte știrea că directorul FMI, Christine Lagarde, ar fi făcut afirmația următoare: „Bătrânii trăiesc prea mult şi este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”. Iar afirmația ei denotă, chipurile, că aceasta este viziunea FMI în ceea ce îi privește pe bătrânii planetei și că s-ar pregăti un pogrom împotriva acestora. Deci: Jos FMI!

Ce să vezi? Cititorii au înghițit știrea pe nemestecate și fără să o verifice au și început cu comentariile: „Bă cadavru împuțit, tu te-ai uitat la tine în buletin?” „Dar tu de ce nu mori, Satană?” „Rușine să-ți fie! Tu n-ai părinți?” „Oi fi și tu vreo trufanda? Începe cu tine, cretino!” „Hai să îi omorâm pe toți bătrânii ca pe porcii cu gripă porcină că așa vrei tu, handicapato!”

Niciunul dintre aceștia nu s-a gândit să afle și sursa știrii, care între noi fie vorba a fost făcută publică de către un site românesc dubios, unde se pot citi numai articole care înfierează cu mânie proletară aderarea României la NATO și UE, precum și tot ceea ce înseamnă Lumea Occidentală și valorile ei, iar în schimb laudă eroismul și verticalitatea unora ca Putin, Kim sau Maduro. Iar știrea a fost preluată doar de alte câteva site-uri românești la fel de dubioase și distribuită pe Facebook de către mulți naivi. Am căutat pe Google după un articol scris în limba engleză pe un site oficial sau să văd și să ascult această afirmație a ei în original, pe Youtube, pentru că în mod normal când citesc o asemenea știre o verific întâi. Și nu am găsit absolut nimic. Nici pe pagina FMI, nici pe paginile organizațiilor care militează pentru drepturile omului, nici pe paginile web ale agențiilor de știri importante, cu toate că o asemenea afirmație șocantă ar fi trebuit să cutremure întregul mapamond. În primul rând o personalitate ca șefa FMI și-ar fi pus prin această afirmație cariera în pericol. Dacă afirmația Christinei Lagarde ar fi fost adevărată, ar fi sărit în sus toți politicienii importanți ai lumii și organizaţiile care militează pentru drepturile omului, pentru egalitate și pentru ajutorul bătrânilor, declanșând proteste la nivel global. La fiecare post de radio și de televiziune ar fi avut loc dezbateri de ore întregi pe acest subiect, cerându-i-se demisia. Dar nimic nu s-a întâmplat. De ce oare? Pur și simplu pentru că ea nu a afirmat niciodată așa ceva.

Fake News

Ce e drept, a existat o prezentare a directorului FMI susținută în 2016 la Massachusetts Institute of Technology unde ea subliniază problema cu care se confruntă majoritatea țărilor cu economii performante și cu sisteme de sănătate dezvoltate: creșterea speranței de viață pe fondul declinului demografic, iar ca urmare impozitele plătite de tot mai puțini tineri nu au cum să susțină tot mai multe pensii.

Cine cunoaște limba engleză va putea viziona videoclipul cu pricina chiar pe site-ul FMI sau pe Youtube și va înțelege că șefa FMI nu prezintă aceste date în sensul că trebuie omorâți toți bătrânii, ci spune că e nevoie ca guvernele să-și pregătească de pe acum strategii pentru a contracara dezechilibrul și pentru a evita blocarea sistemului de pensii în viitor.

Cât despre celălat scop, cel de a atrage prin așa-numitul click-bait o audiență mare, mii de comentarii și like-uri, pentru a scoate la lumină site-urile obscure, cel mai folosit procedeu este acela al anunțării morții unei mari personalitați de nivel international sau național. Spre exemplu, moartea marelui scriitor italian Umberto Eco a fost anunțată pe un site obscur cu mult înainte de decesul său, iar proprietarul site-ului a recunoscut ulterior că a făcut asta pentru ca mecanismele SEO (Search Engine Optimization) să îi plaseze site-ul pe prima poziție care să îi asigure o mare vizibilitate și implicit o vânzare de publicitate fără precedent. Și la noi în țară solistul Mihai Constantinescu a fost „omorât” deja de câteva ori cu mai multe luni înainte de decesul său. La fel s-a întâmplat și cu Valentin Ceaușescu, despre al cărui deces aflăm de pe aceste site-uri dubioase aproape în fiecare an.

Un alt exemplu este cel al știrii despre un copil român de 5 ani, pe nume Felix Moldovan, care e, chipurile, cel mai inteligent copil din lume, fiind noul campion mondial la programare. Copil pentru care toți giganții IT se bat, iar Bil Gates îl vizitează săptămânal la Cluj-Napoca pentru a-i cere sfaturi. Acuma știrea asta chiar că e comică și e demnă de Academia Cațavencu, dar foarte mulți români care au distribuit-o nu vor să creadă nici în ruptul capului că ar fi falsă. Degeaba le spui că nu există campionate mondiale de IT, degeaba le demonstrezi cu Google Image că poza aceea a copilului e luată de pe site-ul unei frizerii de lux pentru copii de undeva din America de Nord sau degeaba le explici că dacă știrea ar fi adevărată ar vui toate posturile de radio și de televiziune de la noi și ar scrie despre el toate ziarele. Ei vor avea mereu răspunsuri gen: „păi da, e și normal, că televiziunile românești sunt vândute străinilor care nu ne lasă să ne promovăm valorile naționale!”

De aceea sfatul meu este ca atunci când dați de câte o știre senzațională pe internet, încercați să o verificați mai întâi din alte vreo 3-4 surse, dacă se poate chiar din cele internaționale. Și de-abia după ce știrea v-a fost confirmată oficial, din surse de încredere, să o distribuiți.

Sorin Olariu

Foto. Sorin Olariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.