Maestrul Ştefan Popa Popa’s – Ambasador al României oriunde în Lume
4 min readCe se mai poate spune oare despre un artist român al cărui prestigiu a trecut demult de hotarele ţării noastre, unde a câştigat nenumărate distincţii şi premii internaţionale şi a fost recunoscut şi apreciat de cele mai mari personalităţi ale lumii?
Este o întrebare bineînţeles retorică pentru că deşi cunoaştem destule lucruri despre viaţa şi activitatea artistului, totuşi, numai o întâlnire cu Ştefan Popa Popa’s în intimitatea atelierului pe care îl deţine în Timişoara ne poate edifica pe deplin asupra personalităţii sale.
Mi-a fost dat să am o astfel de întrevedere cu maestrul într-o zi de început de toamnă, pe o vreme crăiasă, invitat fiind de domnia sa pentru a-mi face un portret, cu toate că simţea încă oboseala unei veri fierbinţi. Venea după trei mari călătorii care au însemnat tot atâtea succese: o expoziţie la Vatican, ca invitat de onoare al Papei Benedict al XVI-lea, o expoziţie la Monaco, la invitaţia prinţului Albert al II-lea şi o prezenţă la Târgul Internaţional de Carte de la Göteborg.
De altfel, talentul, munca titanică şi seriozitatea artistului l-au îndreptăţit pe Ştefan Popa Popa’s să fie ales Ambasador al Turismului Românesc alături de Grigore Leşe, Elisabeta Lipa, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Iolanda Balaş Soter şi Gheorghe Zamfir. Aceştia sunt cei care vor promova România peste hotare în cadrul programului „România promovată prin valori”.
Cum spuneam în cele de mai sus, Ştefan Popa Popas este cunoscut şi apreciat de cele mai mari personalităţi ale lumii, de la oameni de litere, oameni de radio şi de televiziune, sportivi, muzicieni şi actori de top până la conducători de state şi de organisme internaţionale. Interesant este că de mai bine de 18 ani românul nostru este caricaturistul oficial al Summiturilor NATO.
Aproape toţi liderii lumii au câte un portret cu semnătura lui. George Bush, Barack Obama, Vladimir Putin, Angela Merkel, Nelson Mandela, José Manuel Baroso, Jacques Chirac, François Mitterrand şi Hugo Chavez se regăsesc în albumul lansat după Summitul NATO de la Bucureşti. De multe ori, în cadrul diferitelor Summituri, aceşti puternici ai lumii stau la rând pentru a putea beneficia de câteun portret semnat Popa’s.
Mai mult, artistul şi-a găsit locul şi în Guiness Book, făcându-l pe André Baur să scrie despre el în timpul unui salon internaţional care a avut loc în 1995 în Franţa că “este o forță a naturii…, este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”.
La noi în ţară însă, el a fost şi este considerat un personaj incomod, mulţi politicieni fiind deranjaţi de multe ori de declaraţiile sale. Ca orice român de bun simţ, caricaturistul nu este de acord cu promovarea non-valorilor şi cu obstrucţionarea repetată a adevăratelor talente autohtone, cu punerea lor în umbră. „ Cei care ne reprezintă acum în lume la nivel de vârf, cu puţine excepţii, nu sunt adevăratele noastre elite”, spune maestrul, care conchide că “liderii noştri politici se pricep doar la fotbal, mici, bere şi manele şi nu au capacitatea de a face diferenţa între valori, de aceea datoria de a descoperi şi de a promova adevăratele elite ale ţării îi revine societăţii româneşti.”
Câteva repere biografice:
Ştefan Popa Popa’s s-a născut pe 11 iunie 1955 în România, la Caransebeş.
La 5 ani desena pe feţe de masă, pe cearşafuri şi pe perdele spre “bucuria” părinţilor.
La 7 ani îi apare primul desen într-un ziar local, iar la 14 ani îi apare prima caricatură în singura revistă românească de umor a vremii şi începe să participe la saloanele internaţionale de umor.
La 19 ani este descoperit de Henri Coursaget, primul președinte UNESCO, moment în care îşi începe activitatea de caricaturist profesionist.
A absolvit Institutul Politehnic din Timişoara în 1980 apoi Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franța. În 1990 a câştigat o bursă UNESCO, publicând primul său album de grafică satirică. A cunoscut şi a lucrat de-a lungul vremii cu mari artişti ca: Salvador Dali, Jerry Robinson (creatorul lui Superman şi Batman), Vasquez De Sola, Plantu, Emerson, La Palma, Tim, Morchoisne.
Portretul pe care i l-a realizat lui Dali în 1995 este inclus în catalogul Muzeului Salvador Dali.
În prezent este cetățean de onoare în 26 de orașe din țară, unde a obținut peste 100 de premii. Pe plan internațional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundației pentru Știință și Arte a Academiei Cita din Roma și membru al Asociației Artiștilor Plastici (UNESCO).
A creat Academia Popa’s, școala românească de caricatură, unde a promovat foarte mulţi tineri talentaţi, printre care şi pe un alt caransebeşean, mult mai tânărul caricaturist Ciprian Stanciu S’pic, actualmente arhitect in SUA.
A publicat caricaturi în cele mai importante ziare și reviste din lume, iar realizările sale de excepție în domeniul graficii l-au impus ca fiind unul dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani.
– Sorin Olariu, noiembrie 2013
MODESTULE, ne faceai o bucurie sa ne arati si portretul pe care
ti l-a facut MAIESTRU POPA … deasemenea si epigrama pe care i-ai
facut-o, cum se obisnuieste intre maestrii, fie ai caricaturii, fie ai epigramelor …. ASTEPTAM ….