May 13, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

INTERVIU CU ANCA ȚURCAȘIU

9 min read

Anca 3

Autor: Viorel VINTILĂ

 

„Timpul nu trece. Timpul nu trece niciodată; noi trecem prin timp”

Anca Ţurcaşiu face parte din generația de  “dinozauri” a muzicii românești, o generație frumoasă, care, din păcate, este  aproape  de extincție. Anca însă, datorită versatilității sale, reușește să se mențină –  și o face cu mult succes –  pe prima  scenă a  showbiz-ului din România.

 

Un “dinozaur” frumos, și la figurat, dar mai ales la propriu, care jonglează precum un prestidigitator talentat,  cariera muzicală, cu cea de actriță și cu cea  de moderatoare Tv.

 

O femeie fericită, împlinită atât familial, cât și profesional, și, nu în ultimul rând, o femeie frumoasă și o apariție fermecătoare. Anca Turcasiu sfidează legile necruțătoare ale timpului și refuză să devină „victima” trecerii timpului; o femeie cu un figură adolescentină, un zâmbet seducător,  un trup senzual și o voce frumoasă. Anca, această Afrodită  a secolului XXI, se ia la trântă cu timpul și reușește să  îl pună la respect, în ciuda faptului că, iată, artista a trecut de 40 de ani. 

 

Dacă Ana Aslan –  fondatoarea Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”- ar mai fi în viață, ar fi  folosit-o, cu siguranță,  pe Anca Turcasiu ca  poster-girl   pentru rețeta elixirului tinereții. Frumusețea fizică însă, este dublată și de o frumusețe intelectuală, pe care Anca Ţurcaşiu o etalează în toatre întreprinderile profesionale pe care le-a încercat…

 

Nicio scenă artistică nu i-a rămas străină Ancăi Turcasiu. Ea  le-a încercat – și cu succes –  pe toate:  scena muzicala, scena de film, scena  teatrului sau scena  televiziunii.. Toate aceste scene  au fost generoase cu Anca, și ea, la rândul ei, nu le-a înșelat așteptările, dând dovadă de o versatilitate extraordinară. Anca Ţurcaşiu debordează un optimism si un entuziasm molipsitor și consideră că fiecare zi din viața sa  este o zi frumoasă de care se bucura și pe care o traiește la maxim. Succesul a devenit ceva firesc în viaţa Ancăi Turcașiu, un modus vivendi…

 

Anca Turcasiu– Anca, hai să ne teleportăm puțin în timp și spațiu, în trecut…când ai debutat în muzica românească? 

 

Am debutat la festivalul Amara în anul 1986, unde am luat și trofeul, după care am fost la festivalul Mamaia 1986, unde am luat o mențiune.

 

Cum ți se pare muzica generației tale în comparație cu  muzica  din noua generație? Îți  place muzică noua? De ce crezi că mulți din generația ta, zac ca într-un depou vechi și rar mai sunt scoși de la naftalina prin sporadice apariții tv sau difuzări radio? 

 

Este o evoluție, este absolut firesc,  în toată muzica există evoluție…nu se mai cântă că acum 20 de ani, nu se mai folosesc aceleași instrumente,  nu mai sunt aceleași ritmuri. Îmi plac anumite cântece din muzica care se cântă azi, nu îmi plac toate, dar sunt multe care îmi plac.Vis-a-vis de generația veche, care este puțin difuzată, mi se pare o întrebare retorică. Știe toată lumea răspunsul la această întrebare. Cei care au radiouri particulare  nu difuzează acest gen de muzică, considerând că nu fac rating.Televiziunea română publică nu mai face emisiuni de divertisment sau emisiuni muzicale cum se făceau acum 20 de ani; practic, redacția muzicală și de divertisment a dispărut din televiziunea română.

 

Ești și cântăreață, ești și actriţă, dar ai jonglat și cu televiziunea pe post de moderatoare. Care este dragostea ta cea mai mare? Muzică, teatrul sau televiziunea?

 

Scena, scena, teatrul! Cel mai bine mă regăsesc pe scenă, iubesc teatrul, iubesc publicul și cred că teatrul este modalitatea prin care emoţiile și sentimentele se transmit cel mai bine către public. Iar aplauzele live sunt barometrul perfect al succesului. Eu insa, mă consider și un entertainer.

 

Unde o pot vedea fanii pe  Anca Ţurcaşiu? Apariții Tv, radio sau spectacole? În ce piese de teatru joci?

 

Anca in Dansez pentru tineSpectacole și apariții Tv, ca și cântăreața, sunt mai puține. Cânt cu trupă lui Petre Geambaşu de 7 ani de zile, dar numai la evenimente private. De asemenea, pe perioada verii sunt entertainer de vreo 12 ani, la Hotel Majestic, în Mamaia. În prezent, am trei spectacole…un musical, gen Broadway,  care se numește „Rebecca”. Este un musical care are la bază romanul omonim scris de Daphne du Maurie, pe muzica lui Sylvester Levay, care a scris multe piese pentru Broadway și care au luat multe premii Grammy. Piesase joacă la Teatrul Național de Operetă din București. Tot la Teatrul Național de Operetă, mai joc într-un spectacol de teatru-dans în piesa „Maria de Buenos Aires”, pe muzică lui Astor Piazzolla, unde am rolul principal. La Teatrul Mic joc într-o comedie regizată de Radu Gheorghe care se numește „Interpretul”.

 

Ai jucat,  într-un serial, gen sitcom, care a avut un mare succes, și aici mă refer la serialul „ La bloc”.Cum ți s-a părut experiența TV în serialul „ La Bloc”. Ai mai repeta acest gen de rol?

 

A fost o experiență formidabilă pe care aș repeta-o oricând. Este o perioadă din viață mea de care îmi aduc aminte cu foarte mare drag, pentru că realmente este ceva care îmi place să fac foarte mult și unde mă simt foarte confortabil.Iubesc aceste roluri  gen sitcom.

 

 Garabet Ibrailenu spunea că: „Timpul nu trece. Timpul nu trece niciodată; noi trecem prin timp”. Tu, se pare, că refuzi să treci prin timp, și parcă l-ai oprit puțin în loc. Dovada: faptul că arăți foarte bine, chiar dacă ai schimbat recent prefixul.Te rog să  ne împărtășești rețeta acestui elixir al tinereții, pe care se pare că tu l-ai descoperit.

 

Mulțumesc, e un compliment frumos. Nu știu ce să spun…cred că iubesc viața, mă iubesc și pe mine foarte mult, mă bucur de fiecare zi pe care o trăiesc pe pământ și sunt un om foarte pozitiv. Eu sunt ovo-lacto-vegetariană, un mod de viață pe care l-am adoptat acum vreo 20 de ani. Pentru a mă menține într-o formă fizică bună, mă refer în mod special la greutate, tot ceea ce fac este să fiu atentă la ce, cât și cum mănânc. Așadar, am eliminat de atunci din alimentație carnea, (o vreme chiar și peștele), îmi fac analize complete o data pe an, (care de obicei ies foarte bine), și mă simt excelent.Mănânc puțin, des, alimente care să conțină cât mai puține grăsimi și beau multă apa. Fac și puțin sport, dar nu ceva așa extraordinar. Oricum, eu cred că și fericirea, ca stare de spirit, poate avea un efect pozitiv asupra aspetctului fizic. O stare de fericire interioară, iradiază şi afectează pozitiv aspectul exterior.

 

 Știu că ai un băiețel, e adolescent deja…câți ani are? Are înclinații artistice?  

 

 Are 12 ani. Are talent muzical și actoricesc…a făcut și pian, dar nu știu încă dacă va merge pe drumul acesta. După cum îl văd eu, prin felul lui de a fi, poate să fie un arhitect sau un designer foarte bun. Timpul însă va decide…

 

Anca - Majestic, MamaiaCare este cea mai mare realizare a ta pe plan profesional

 

Profesional, realizări sunt toate…fiecare rol pe care l-am jucat, fiecare specatcol și întâlnire cu publicul este o realizare…nu cred că le pot contoriza în dimensiuni și greutăți. Cel mai mare succes în carieră mea artistică , cred că a fost rolul principal în musical-ul Chicago, la Teatrul Național din București. Pentru mine realizări sunt….bucuria spectatorilor de la finalul specatacolelor. Am un sentiment extraordinar când la final de spectacole după ce se aprinde lumina, lumea este în extaz și ne aplaudă în picioare.Este un sentiment extraordinar și de multe ori parcă simt cum publicul ar vrea să urce pe scenă și să ne îmbrățișeze. Pentru mine aceste momente sunt niște realizări extraordinare.

 

Te văd o femeie fericită. Care sunt ingredientele unei familii fericite? 

 

Sunt o femeie foarte  fericita! Cred că în primul rând răbdarea este foarte importanta într-o relaţie.

Apoi trebuie să existe comunicare și înțelegere și să accepți persoana de lângă tine și cu bune și cu mai puțin bune. Să nu judeci, să nu critici, nu ai dreptul să judeci și să critici pe nimeni. De asemenea, contează să știi să treci peste momentele grele care apar în  viata…dar, ideal ar fi, să nu  ajungi să creezi astfel de momente dificile.

 

Ştiu că soțul tău este cetățean american. Bănuiesc că ai fost în America….cum ți se pare America și dacă te-ai gândit vreodată să vă stabiliți acolo. 

 

Îmi place foarte mult America. Cel mai bine de pe pământul ăsta  mă simt în Times Square, în New York City.  Am văzut foarte mule parți  din America.  Am  colindat prin sute de locuri în America şi cred că am petrecut aproape doi ani din viață în America, dacă ar fi să adun zilele și lunile petrecute în total acolo.

Iubesc America și dacă ar fi vreodată să mă mut în America, deși nu cred că aș putea să fac lucrul acesta, dar dacă m-aș muta, cred că mi-ar plăcea să locuiesc în California, în orașul San Diego. Clima caldă și oceanul sunt motivele principale pentru care aş alege acest oraş, deşi, dupa cum ţi-am mai spus, mă regasesc şi mă simt foarte bine in New York City. Insă, cred ca acest pas, probabil, nu îl voi face niciodată…

 

Ce hobby-uri și ce proiecte de viitor ai?

 

Designul interior, asta îmi place foarte mult..Mi-aș fi dorit să fac Facultatea de Design, dar am rămas însărcinată cu fiul meu și am renunțat la acest plan.  Pe plan muzical mi-aş dori să  scot un CD, o combinație pop cu muzică de folclor…cântece cunoscute vechi românești, pe care să le reactualizez orchestral.În plan actoricesc, nu pot să-ţi dau un răspuns concret….totul depinde de proiectele care apar şi de câștingurile la care mă duc.

  

Care este reţeta unei cariere de succes și ce sfaturi ai da celor care acum se apucă  de cântat? 

 

Nu știu  în ziua de azi care mai e rețeta. Astăzi poate oricine să cânte și cu ajutorul computerului se poate creea o voce perfectă și fără să ai o voce bună…probabil rețeta zilei de azi este să ai bani.

Pentru că oricine are bani poate să ajungă să cânte, să-și facă un videoclip, să plătească să-l difuzeze de o mie de ori pe zi…rețeta din ziua de azi este complet diferită de rețeta de acum 20 de ani. Cât privesc sfaturile, chiar nu pot da sfaturi…repet, lumea s-a întors, este o lume complet diferită față de lumea care a fost pe vremea noastră când erau lucrurile „normale”…atunci noua nu ne trebuia bani că să ne afirmăm. Dacă aveam talent, voce, aptitudini și munceam mult, atunci succesul venea de la sine.

 

Un  mesaj  de final pentru iubitorii de muzică şi de teatru…

 

Pe cei care vin in România pe parcursul verii, îi aştept in fiecare seară la hotelul Majestic, din Mamaia, pentru o seară de neuitat, iar din toamnă, la spectacolele mele, despre care pot afla mai multe detalii de pe site-ul meu www.ancaturcasiu.ro .Vă aştept pe toţi cu mare drag.

 

 

Viorel VINTILĂ

Freelance Journalist

California, USA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.