Curentul International

Curentul International Magazine

Opera lui Thomas Kinkade – Frumuseţea creaţiei divine traspusă în lumină şi basm

7 min read

Opera lui Thomas Kinkade – Frumuseţea creaţiei divine traspusă în lumină şi basm

 Autor: Gheorghe A. Stroia

Misiunea mea ca artist este să creez  retrospective ale unei lumi liniştite, paşnice şi pline de frumuseţea creaţiei divine. Iată la ce mă refer, atunci când vorbesc despre Împărtăşirea Luminii ”– Thomas Kinkade

 

Născut în Sacramento în Statele Unite, pe 19 ianuarie 1958, Thomas Kinkade este cel mai bine vândut artist în viaţă, autointitulându-se – pe bună dreptate – “pictor al luminii”. Artist american de talie mondială, el este un realist, a cărui operă se axează pe subiecte idilice şi reverii. Prin picturile sale creează, cu o desăvârşită mânuire a penelului, o lume magică, picturile sale despre minunata lume Disney fiind cunoscute în toată lumea. Este notabilă comercializarea în masă a operelor sale, impresionantă fiind galeria online, unde sunt expuse majoritatea creaţiilor sale, ce pot fi cumpărate prin Thomas Kinkade Company. Emblema de „Pictor al luminii” este deja o marcă înregistrată. Ca orice creator prolific şi având în vedere multitudinea de gusturi şi de degustători de artă, Thomas Kinkade nu a primit întotdeauna cele mai favorabile critici, opera sa fiind de multe ori considerată kitsch sau adesea comparată cu „pictura de pe cutia cu bomboane de ciocolată”. Până la urmă, sunt opinii mai mult sau mai puţin pertinente, care nu l-au oprit pe Kinkade să-şi exprime sentimentele în unicul mod pe care-l cunoaşte: prin pictură. Este de neconceput că artistului i se reproşează adeseori originile sale modeste, care în antiteză cu fabuloasa sa inspiraţie, deranjează erudiţia şi cosmopolitismul vremurilor actuale, frustrate probabil de o astfel de performanţă. Privind operele lui Kinkade cu ochii unui împătimit de artă, nu vei mai vedea decât arta în sine şi vei ajunge până la urmă să admiri artistul – pentru ceea ce este în momentul de faţă, pentru ceea ce reuşeşte să transmită prin arta sa unică. Fiind un om al vremurilor noastre, e normal ca artistul să creeze, pentru ca să vândă, fiecare pictură a sa fiind o impresionantă carte de vizită. În extrem de multe locuinţe americane se poate găsi măcar una dintre picturile artistului, ceea ce înseamnă o satisfacere a degustătorului de artă american (în special a celui din clasa de mijloc) şi o genială strategie de marketing, pusă la punct până în cele mai mici detalii. O performanţă, cu siguranţă greu de egalat, în ciuda părerilor pro sau contra asupra operei sale. 

 

Provenind dintr-un mediu social modest, el subliniază în picturile sale mesajul simplu al creaţiei divine, plăcerile simple şi inspirate, făcând din arta sa una savurată de milioane de admiratori. El foloseşte  darul său ca pe un motor de comunicare şi de răspândire inerentă a plăcerilor vieţii, afirmare şi promovare a valorilor acesteia. Crescut în Placerville, un orăşel din California, valorile morale şi convingerile religioase au fost preluate mai apoi şi în operele sale. Începuturile creaţiei cuprind participarea la realizarea scenelor de fundal ale filmului „Fire and Ice”. Începând o riguroasă muncă de studiere a luminii, de „asimilare şi înţelegere” a acesteia, încărcat de har, Kinkade merge mai departe, spre o carieră de pictor. În 1982 s-a căsătorit cu iubita sa din copilărie (Nanette), iar doi ani mai târziu începe să-şi facă publice creaţiile. Picturile sale sunt catalogate cu foarte mare precizie pe secţiuni, dintre care amintim: Incredibila lume Disney, Poduri, Biserici, Panorame urbane, Cabane, Domenii (Moşii), Grădini, Porţi, Chioşcuri, În aer liber, Sărbători, Impresii de călătorie, Inspiraţii, Luminile caselor, Amintiri, Panorame marine, Toamna estivală, Scene montane, Scene de Crăciun, Imagini sportive şi multe alte noutăţi.

            Tablourile din gama Panorame urbane reprezintă mai mult decât o simplă asociere de clădiri, străzi sau bulevarde. Picturile surprind adesea emoţiile subiectelor urbane, ale personajelor surprinse. Poţi fără îndoială adulmeca aromele străzilor, poţi simţi uşoarele vibraţii ale aerului, murmurul şoptit al persoanelor care traversează strada, poţi simţi luminile vibrante ale lămpilor, care devin la Kinkade omniprezente. Nimeni nu poate reda cu atâta acurateţe astfel de momente, transformându-le în artă şi încărcându-le printr-un stil şi rafinament unic. În tablouri precum: „Golden Gate – San Francisco”, „Ninsoare pe 7th Avenue” , „Sărbătoare în Central Park”, ”Toamnă în Central Park”, „Viva Las Vegas”, „Amurg pe bulevard”, „Spiritul New Yorkului”, „Toamnă pe Insula Mackinac ”, „Răsărit peste Riga”, „Luminile libertăţii”, „Răsărit la Londra”, „Lumini pe bulevard, la Paris”, prin peisajul urban redat, se resimte liniştea şi pacea inspirată de pictor prin folosirea unică a luminii sale. Atenţia pentru detalii este fabuloasă, peisajele urbane fiind mai vii ca niciodată, în opera pictorului american neexistând scene de violenţă urbană, ci doar un dar al luminii.

            Colecţia „Lumea viselor Disney” este impresionantă, aceasta imortalizând momentele magice din minunata lume a poveştilor. Apar în aceste tablouri personaje precum: Cenuşăreasa, Clopoţica şi Peter Pan, Pinocchio, Frumoasa şi Bestia, Bambi,  Prinţesa şi Broscoiul, Alba ca Zăpada. Aceste picturi sunt veritabile „panorame narative”,  având în vedere că fiecare pictură spune întreaga poveste într-o singură imagine. Iată câteva titluri de picturi din minunata lume Disney: „Primul an de viaţă al lui Bambi”, „Clopoţica şi Peter Pan în zbor spre Neverland”, „Alba ca Zăpada descoperă cabana”.

Măiestria lui Kinkade în folosirea luminii este mai mult decât evidentă în modul în care este surprinsă celebrarea dramatică a culorilor toamnei. Aceste nuanţe profunde şi  vibrante îţi taie, pur şi simplu, respiraţia: „Toamnă în Central Park”, „Toamnă victoriană”, „Toamnă ninsă”, „Toamnă pe Insula Mackinac”.

            Prezentând în câteva cuvinte semnificaţia sărbătorilor de iarnă, pictorul american spunea: „Crăciunul este sezonul când mă învelesc în amintiri calde. Îmi amintesc de timpurile încântătoare, când împreună cu copii mei, mai tineri pe atunci, agăţam ornamentele în brad şi-mi savuram propria încântare la vederea culorilor luminilor de Crăciun. Îmi place să-mi imaginez, aproape întotdeauna, căldura unui Crăciun Victorian.” Aceste minunate sărbători se regăsesc în „Spiritul Crăciunului”. Brazii sunt „Simbolurile libertăţii” care, „În ajun de Crăciun”, împart lumină şi magie celor cu sufletele pure.

            Frumuseţea naturii este constantă în opera lui Kinkade, ce se eliberează de orice canon sau constrângere şi lasă detaliile să fie mai abundente ca niciodată. De modul în care degustătorul artei sale va explora acest tip de exprimare artistică, depinde posibilitatea evadării într-o lume unică, cu peisaje fabuloase, care-i vor aduce liniştea şi pacea după care tânjeşte. Aici, vei putea regăsi superbe peisaje montane (uriaşi cu creştete ninse), paradisul creat de pădurile seculare în miezul sălbăticiei. Aici, îţi vei putea încărca simţurile cu mirosul verde al cetinilor de brazi, prin care muntele îşi va declara sus şi tare gloria. Aici, răsăriturile au culorile unui suflet liniştit, retras dincolo de timp şi de culoare, într-un refugiu veşnic verde, la poalele unui peisaj montan. Practic, nu există tablou sau scenă, care să nu fie creată de feeria luminii, împletită transcendent în răsăritul de Soare, sau împrumutată frumuseţii Lunii. Prin multitudinea aspectelor relevate de picturile lui Kinkade, este imposibil să nu dobândeşti şi să-ţi însuşeşti – ca pe ceva strict personal – sentimentul de pace, linişte şi seninătate pe care ţi le inspiră.

            Niciodată lumina nu a avut mai multe proprietăţi ca aici: boală incurabilă de frumos, terapie alternativă, rană, balsam, medicament, rugăciune şi contemplare a divinităţii. Admirând picturile lui Kinkade, nu te-ai putea bucura altfel, decât cu inocenţa unui copil, care descoperă pentru prima dată culoarea, nuanţele şi proprietăţile lor magice. Arta pictorului american ar putea fi folosită ca material motivaţional, care ar putea să ne deschidă dimineţile şi să ne încarce cu energie pozitivă pentru toată ziua. Cineva spunea „Nu uita să-ţi începi ziua cu ceva frumos”. Iată o motivaţie necesară – şi cred eu şi suficientă – pentru a-ţi bucura sufletul cu una dintre picturile domniei-sale. Lumina pe care Kinkade o foloseşte este o ilustrare a luminii nestinse pe care el însuşi o poartă în suflet. Pictând lumina cu o aşa mare înverşunare şi fiind capabil de redarea strălucirii ei prin nuanţe şi tonalităţi atât de variate, toate acestea te fac să-ţi aduci aminte de cuvintele marelui Gabriel Garcia Marquez: Aş dormi mai puţin, dar aş visa mai mult, înţelegând că pentru fiecare minut în care închidem ochii, pierdem şaizeci de secunde de lumină” Din punctul meu de vedere, aceste cuvinte se potrivesc foarte bine admiratorului de artă, care cu siguranţă va culege lumina picturilor lui Kinkade şi le va folosi ca pe o motivaţie profundă pentru viaţă şi fericire.

Gheorghe A. Stroia

Adjud – ianuarie 2011

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

3 thoughts on “Opera lui Thomas Kinkade – Frumuseţea creaţiei divine traspusă în lumină şi basm

  1. Felicitari, domnule Stroia! Eu stiam ca sunteti critic literar, poet prozator, publicist. Dar Observ ca sunteti si cronicar de arta! Frumos, foarte frumos redati operele de arta despre care scrieti. Kinkade merita asa ceva. Daca v-ar citi, cu siguranta ar fi incantat! FELICITARI! FACETI CINSTE ROMANIEI! VA IUBIM!
    Iulian

  2. Foarte impresionant!
    Imi place cu atat mai mult cu cat sunt din Sacramento si am vazut multe realizari din opera lui Kinkade!
    Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.