July 26, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Munca in Statele Unite

5 min read

Munca in Statele Unite

 

Autor: Av.Marcel Miclea (Michigan, USA)

  • Am un prieten in America care are o firma si ma poate angaja. Am sanse sa primesc o viza de lucru?
  • Ma aflu in SUA cu viza de student si mi s-a oferit un loc de munca. As putea sa accept oferta?
  • Sotul a obtinut o viza de munca in SUA. Pot lucra si eu legal daca il insotesc?
  • Sunt sportiv cu numeroase premii internationale si as dori sa vin in SUA sa antrenez o echipa. Am vreo optiune?
  • Sunt proprietarul unei companii romanesti si import produse din Statele Unite. As dori sa imi deschid o companie in SUA, sa continui activitatea de import si eventual sa ma extind si in alte domenii. Din pacate nu am cei $500,000 sau $1,000,000 pentru a incerca sa obtin un green card de investitor. Exista vreo solutie pentru a munci legal in SUA si a-mi dezvolta afacerea?

 

Acestea sunt doar cateva ipostaze des intalnite iar raspunsul depinde de fiecare situatie in parte. Informatii utile pentru a determina tipul de viza de care aveti nevoie si conditiile impuse se pot gasi pe pagina oficiala a Serviciului de Imigrare (www.uscis.gov) , iar un avocat poate sa va recomande cea mai buna solutie. Fiindca acest domeniu este federal, puteti consulta un avocat in imigrari din orice stat american. 

Dupa cum se stie, vizele sunt acordate in functie de scopul declarat. Daca scopul vizitei este unul turistic (viza B-2) dosarul intocmit va trebuie sa reflecte intentia de a vizita tara. Unui turist nu i se va acorda drept de munca. La fel, daca scopul declarat este de a studia intr-un colegiu sau universitate (viza F-1) iar viza s-a eliberat pentru acest motiv, munca nu este permisa (cu unele rare exceptii). Asadar, pentru a putea lucra in mod legal in Statele Unite, aplicantul trebuie solicite in aplicatie dreptul la munca. Vizele de munca nu sunt acordate pe o durata nelimitata. Ca atare, aplicatia impreuna cu documentele insotitoare trebuie sa reflecte fara echivoc intentia si motivatia aplicantului de a se reintoarce in tara. Dreptul de a lucra permanent in SUA il au doar rezidentii permanenti si cetatenii americani.

In continuare sunt expuse vizele care confera drept de munca si cateva din trasaturile lor majore.

  • H-1B (Angajati intr-un domeniu professional) este o viza pentru cei care intrunesc cumulativ umatoarele conditii: (1) detin cel putin o diploma universitara sau echivalentul acesteia (2) poseda cunostinte teoretice si practice foarte specializate in domeniul in care au obtinut diploma (3) au primit o oferta de lucru din partea unui angajator american (4) iar locul de munca oferit impune ca si conditii minime pentru intrarea in profesia respectiva fie (a) existenta diplomei mentionate mai sus fie (b) dobandirea unei licente. Viza se acorda pe o durata initiala de maxim 3 ani si poate fi prelungita pentru o perioada aditionala de inca 3 ani.

 

  • H-2A (Muncitori in domeniul agricol) este viza care permite angajatorilor americani sa aduca muncitori straini pentru munca temporara in domeniul agricol, atunci cand nu exista muncitori americani disponibili, capabili, interesati si calificati pentru asemenea munca. Viza se acorda pentru cel mult 1 an si poate fi prelungita pentru inca maxim 2 ani.

 

  • H-2B (Muncitori in domeniu neagricol) este similara cu categoria de mai sus insa domeniul in care se ofere locul de munca nu este agricol.

 

  • J-1 destinat celor care doresc sa participle intr-un program de schimb cu scopul de a preda, studia, face cercetare stiintifica ori universitara, sau de a obtine practica intr-un domeniu specializat (de exemplu rezidentiat la un spital american). In general, cei care se inscriu intr-un asemenea program sunt studenti care lucreaza in timpul vacantei de vara, au-pairs, profesori, doctori, cercetatori etc.

 

  • L-1 (Transfer in interes de serviciu) este o viza care permite angajatorului american sa transfere un angajat al filialei sale dintr-o tara straina cu conditia ca angajatul sa posede cunostinte foarte specializate in domeniul de activitate al angajatorului. Viza se acorda pentru o perioada de maxim 3 ani si poate fi extinsa pana la 5 ani. Companiile straine care doresc sa stabileasca o filiala in SUA, pot trimite un angajat in State care sa se ocupe de demararea operatiunilor,  situatie in care durata maxima initiala de sedere este de cel mult 1 an.

 

  • TN (cetateni canadieni sau mexicani intr-un domeniu profesional) – este o viza creata in baza tratatului NAFTA si este deschisa celor dintr-un domeniu professional cum ar fi ingineri, doctori, avocati, profesori, cercetatori, farmacisti, oameni de stiinta etc, care sunt cetateni canadieni sau mexicani si care au o oferta de lucru de la un angajator american. Durata vizei este de cel mult 3 ani insa poate fi extinsa.

 

  • E-2 (Investitor in baza unui tratat comercial) – Incepand cu 1994, Romania este parte a unui tratat commercial incheiat cu SUA. In baza acestuia cetatenii romani care investesc capital intr-o companie americana  in care detin cel putin 50% si exercita control operational in mod direct, printr-o pozitie manageriala, au posibilitatea sa sa solicite aceasta viza. Viza se acorda pentru o perioada intiala de 2 ani si poate fi extinsa nelimitat pe perioade de cate 2 ani.

 

  • P-1, P-2 (Sportivi internationali si artisti) – viza ce permite munca in baza unui contract cu un angajator american pe o durata de 1 an pana la cel mult10 ani, in functie de specificul situatiei.

 

  • O-1, O-2 (Persoane cu calitati extraordinare in stiinta, arta, educatie si sport) viza ce se acorda pentru cel mult 3 ani, si  dupa caz,  poate fi extinsa. 

 

  • I (Reprezentanti ai presei straine: TV, radio, presa, film sau alte mijloace media) este o viza temporara deschisa celor care vor sa lucreze in SUA ca  angajati ai companiei de presa sau film din tara straina (reporteri, editori, echipa de filmare pentru documentar sau film etc).

 

  • R-1 (Angajati ai unei organizatii religioase non-profit din SUA) se adreseaza preotilor si altor persoane a caror ocupatie este recunoscuta de catre religia respectiva (se exclude  personalul administrativ). Viza se acorda pentru cel mult 30 luni cu posibilitatea de extindere pentru inca maxim 30 luni.

 

  • Q-1 (Schimb in domeniul cultural) destinat acelor angajatori americani care administreaza programe internationale de schimb in domeniul cultural, si care doresc sa aduca in SUA persoane care sa prezinte cultura, istoria si traditia tarii din care fac parte.

 

Unele din vizele mentionate mai sus (J-1 sau E-2 de exemplu) permit si altor membrii de familie (sot/sotie si copii necasatoriti sub 21 ani) sa lucreze in mod legal pe durata de valabilitate a vizei titularului (o aplicatie separata este insa necesara).

Obtinerea unei vize de lucru implica de cele mai multe ori un process complex si necesita intocmirea unui dosar bine intemeiat. Deoarece numarul de vize acordate anual este limitat pentru fiecare categorie in parte, este indicat ca inainte de a se depune dosarul sa se verifice daca plafonul maxim pentru anul respectiv a fost atins.

Marcel Miclea

Avocat specializat pe probleme de imigrare

George P. Mann & Associates P.C., Michigan

www.greencard-us.com

Contact: mmiclea@greencard-us.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.