May 22, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

FESTIVAL ROMÂNESC LA DETROIT

2 min read

FESTIVAL ROMÂNESC LA DETROIT

 

Autor: Sorin Olariu (redactor cultural Curentul International)

După cum ne-a obişnuit în ultimii ani, Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – cea mai veche biserică Ortodoxă Română din Detroit (Michigan) şi Catedrala Episcopiei Ortodoxe Române din America – a organizat cea de a sasea editie a Festivalului Românesc “Greater of Detroit”.

Manifestarea a avut loc în zilele de sambătă şi duminică (18-19 septembrie), pe o vreme splendidă şi s-a bucurat de participarea a numeroşi români stabiliţi în Michigan şi în statele invecinate: Illinois, Ohio si Indiana. Mulţi dintre ei au venit imbrăcaţi în costumele populare din zonele etnofolclorice în care s-au născut şi le-au purtat cu mândrie sub privirile oaspeţilor americani sau de alte etnii care au putut astfel să ne cunoască mai bine rădăcinile şi tradiţiile.

Invitaţi de onoare au fost ansamblul si formaţia “Doina Timişului” din Timişoara şi ansamblul “Românaşul” din Detroit, care au încântat publicul cu muzică populară şi cu dansuri tradiţionale româneşti. De un mare succes s-au bucurat mâncărurile şi băuturile de acasă, din care nu au lipsit ciorba de burtă, micii, sarmalele, vinul şi berea, băuturile fiind importate chiar din România. De asemenea, expoziţia de artă tradiţională românească din incinta catedralei a atras foarte mulţi vizitatori care s-au delectat privind exponatele aduse cu mari sacrificii din ţară.

Foto.Preoteasa Ramona Pop

Festivalul s-a încheiat cu un mare bal, cu multă muzică populara românească, dans şi voie bună, cei prezenţi plecând către case purtând în inimile lor dorul de ţara mamă, România.

1 thought on “FESTIVAL ROMÂNESC LA DETROIT

  1. “…mâncărurile şi băuturile de acasă, din care nu au lipsit ciorba de burtă, micii, sarmalele…” de care sper că te-ai bucurat şi ai gustat câte puţin din fiecare, cel puţin aşa, de drag şi de dor, să nu le uiţi gustul…!
    Iar eu, de bucurie şi drag că te-am regăsit şi mi-ai dat aşa veşti plăcute de pe acele meleaguri îndepărtate mie, am băut o ţuică fiartă cu piper pe care ţi-am închinat-o, prietene…
    Sănătate şi bucurii pentru tine şi toţi românii plecaţi de pe pământurile natale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.