June 22, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Lecţia de limba română (3)

3 min read

 Autor: Gabriela Petcu  

Lecţia de limba română (3)        

                Tot mai multă lume citeşte azi corespondenţa şi ziarele preferate pe internet. Chiar dacă nu provoacă neapărat echivocuri, absenţa diacriticelor afectează întotdeauna lizibilitatea. Câteva exemple vor fi convingătoare: Politicieni prinşi cu rata (raţa) în gură.; Mona Muscă a colaborat cu Raul (Răul); Băsescu se luptă cu Raul (Răul) cel Mare; Steaua are mai multă vina (vină); Partidele lor sunt cai (căi); Fumătorii merg cu nasul (naşul); Sa razi (să râzi) şi să te apuce plânsul.

               Desigur, textele de mai sus pot fi descifrate cu un minim efort intelectual. Nu trebuie să uităm însă că presa se citeşte adeseori în condiţii improprii unei lecturi ideale, încât orice factor perturbator, care se adaugă mediului neprielnic, distrage atenţia sau o orientează pe piste greşite.

                          Nu e greu de sesizat (răsfoind presa, cărţile nou apărute, ba chiar publicaţiile universitare) o privelişte tipografică dezolantă: ghilimelele folosite fără niciun sistem, cratimă în loc de linie de pauză şi invers, alineate şi paragrafe prost construite, despărţiri în silabe fără nicio noimă, gafe penibile datorate utilizării inadecvate a spelling-ului, puneri în pagină deficitare, spaţieri inestetice, simboluri bizare, contraste grafice derutante, într-un cuvânt: un haos generalizat.

 

 

                                                            Lecţia 3

 

                                                             Virgula

 

„Români_treziţi-vă!”

 

De ce nu este corect?

 

 •   Substantivele în vocativ şi, în general, formulele de adresare se despart obligatoriu prin virgulă de restul enunţului.

Corect: Români, treziţi-vă!

 

Iată câteva greşeli de acest tip, în care virgula lipseşte:

 

Unde mergeţi_doamnă?           Linişteşte-te_mamă!                  Nu te supăra_frate!                      

Şi eu ce fac_Mircea?                Mergi în partea aia_copile!        Şefu’_veniţi să vă uitaţi!                  

 

„Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu_anunţă…”

De ce nu e corect?

 

 •   Apoziţiile explicative (acele secvenţe de text facultative, echivalente ca sens cu termenul regent, pe care îl explică) se despart obligatoriu prin virgulă.

 

Corect: Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, anunţă…

 

 •   Nu orice nume propriu se izolează prin virgulă. Dacă spunem „preşedintele României”, apariţia numelui preşedintelui reprezintă o apoziţie explicativă, care se izolează prin virgulă, pentru că persoana poate fi identificată şi fără prezenţa explicită a numelui. În exemplul următor, situaţia este diferită:

 

„Omul de afaceri american, Terrance Watanabe, a pierdut peste 200 milioane $.”

În acest caz, sintagma omul de afaceri american nu este suficientă pentru identificarea persoanei despre care se vorbeşte, iar numele acestei persoane este absolut necesar în context: numele nu reprezintă o explicaţie suplimentară, ci una absolut necesară, prin urmare nu se izolează prin virgulă.

 

Corect: Omul de afaceri american Terrance Watanabe a pierdut peste 200 milioane $.

 

„Învăţământul_încotro?”

De ce nu este corect?

 •   Absenţa verbului dintr-o propoziţie se marchează prin virgulă sau prin linie de pauză. În exemplul nostru, se subînţelege verbul a se îndrepta: încotro se îndreaptă învăţământul?

 

Corect: Învăţământul, încotro?  sau Învăţământul – încotro?

 

 •   Înainte de conjuncţiile coordonatoare adversative (dar, iar, însă, ci) se pune întotdeauna virgulă.

Exemplu: Încerc, dar nu merge.

 

 •   Se spune, de obicei, că nu trebuie să se pună virgulă înainte de conjuncţia coordonatoare şi. Totuşi, dacă aceasta are valoare adversativă (dacă poate fi înlocuită cu dar sau cu însă), virgula este necesară.

Exemplu: Alegem persoane, şi nu liste.  

 

 •   Nu se pune virgulă înte subiect şi predicat sau între propoziţia subordonată şi regentă.

Exemplu:

greşit: Ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat, joi, că…

corect: Ambasadorul SUA la Bucureşti a declarat, joi, că…

                                                                                                                      Va urma.

 Autor:

 Gabriela Petcu

4 thoughts on “Lecţia de limba română (3)

 1. De mult astept pe cineva sa semnaleze cele de mai sus.Imi amintesc de o intimplare relatata in familie: Prin anii 30 un profesor Bordeianu, se adresa unei studente la Farmacie: domnisoara nu e corect sa spui iti dau un telefon, ca nu i-l dai, corect e iti telefonez.Cred ca daca s-ar ocupa cineva, ar putea fi creat un program pe care sa si-l introduca in computer toti cei ce vor sa scrie si cu diacriticele romanesti.Pentru cei mai tineri cred ca ar fi foarte util ca articolele d-nei Gabriela sa apara si legate in carti. (asta chiar daca ma veti considera de moda veche). O zi buna!

 2. D-na Petcu,
  Am plecat din Romania in 1981. Sunt Artist/Pictor/Grafician si locuiesc in SUA.
  In ultimi4 ani m-am intors spre limba romana, citind presa pe internet aproape zilnic si carti luate de la diferite surse… Pe scurt vreau sa continui cititul in romaneste, dar si vocea autorului inregistrata. Ce puteti sa-mi recomandati in aceasta directie? Si poare ca va pot fi de folos de aici din New York, unde locuiesc.
  Ma bucur ca am descoperit “Lectia de limba Romana”.

  Cu respect,
  Mihai Iordache

 3. Domnule Sile,

  Vă mulţumesc pentru cuvinte şi nu numai. Am să vă spun că acest program pentru diacritice există şi îl poate folosi oricine. Trebuie doar să vrem. Şi materiale publicate sub atenţia Academiei Române sunt pe piaţă. Este adevărat că nu prea sunt căutate…mai ales de tinerii care sunt luaţi de val…altul decât cel care acum mulţi ani în urmă, aducea limba română vorbită şi scrisă fără greşeli, în prim plan educaţional. Acum, putem să profităm de maturitatea noastră încercând să strecurăm subtil, sub orice formă, indicii spre corectarea şi folosirea pe cât posibil a unei limbi corecte.

  Pe curând,
  Gabriela

 4. Domnule Iordache,

  Mă bucur că v-aţi întors la limba noastră şi faceţi atenţie la aceste lecţii deschise. Sigur că putem colabora. Oricând, cu mare plăcere.

  Toate cele bune!

  Gabriela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.