April 11, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

În adunarea de la Topliţa,

Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna a hotărât să se extindă şi în judeţul Mureş

Autor: Nicolae Balint

Desfăşurată sâmbătă, 20 martie a.c., la Topliţa, adunarea Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna a hotărât extinderea acestui organism de reprezentare civică a românilor, şi în judeţul Mureş. O reacţie firească şi de necesară atitudine faţă de intenţiile de autonomie pe criterii etnice, precum şi de oficializare a limbii maghiare ca a doua limbă în stat. În prezenţa a peste 1500 de participanţi – cei mai mulţi aflaţi în afara sălii de adunare care s-a dovedit a fi neîncăpătoare – s-a dat citire unui memorandum care urmează a fi prezentat atât Preşedintelui României, cât şi autorităţilor statului român. 29 de ONG-uri au aderat la obiectivele Forumului, manifestându-şi intenţia de sprijinire a elementului românesc din aceste judeţe, atât din punct de vedere cultural, cât şi economic.  

“Suntem ameninţaţi cu sfârtecarea ţării…”

“Ţara şi Tricolorul ţării nu pot fi negociate”, a declarat IPS Ioan Sălăjan, arhiepiscop ortodox al Harghitei şi Covasnei, prezent la manifestare şi cel care a deschis adunarea de la Topliţa, un adevărat misionar al limbii şi trăirii româneşti creştine în acest spaţiu, dar şi un model de atitudine românească. “Noi, românii din Harghita, Covasna şi o parte din Mureş, ne-am simţit de multe ori abandonaţi. Suntem ameninţaţi cu sfârtecarea ţării şi ne punem întrebarea, oare chiar este posibil? Chiar până acolo am ajuns? Vreau să vă reţin atenţia că judeţele Harghita şi Covasna au cel mai mic număr de tineri absolvenţi români, de studii superioare şi care, de cele mai multe ori, nu se mai întorc în locurile de origine pentru că simt instabilitatea din aceste locuri”, a mai declarat înaltul prelat. În cuvântântul său, dr. Ioan Lăcătuşu, fost director al Direcţiei Judeţene Covasna a Arhivelor Naţionale şi unul dintre membrii fondatori, în 2005, ai Forumului Civic al Românilor din Harghita şi Covasna, a adresat mulţumiri publice pentru sutele de mesaje de adeziune şi de susţinere pe care le-a primit adunarea de la Topliţa, atât din ţară, cât şi din diaspora, mesaje care datorită timpului alocat manifestării, nu au putut fi citite, urmând însă a fi adunate şi editate într-un volum. În acelaşi context, domnia sa a mulţumit şi publicaţiilor “Clipa” şi “Curentul internaţional” din USA, care au publicat apelul şi care şi-au manifestat constant interesul pentru situaţia românilor din Harghita, Covasna şi Mureş.  

     

“Solicităm statului român interzicerea grupărilor paramilitare cu caracter revizionist şi fascist”

Memorandum-ul căruia îi voi da citire în faţa dumneavoastră, a declarat avocatul Ioan Solomon, preşedintele Forumului, va fi prezentat Preşedintelui ţării şi autorităţilor statului român. El este axat pe problemele românilor din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş. Trăim în această zonă peste 400.000 de români şi avem acest drept moral, pentru că noi suntem urmaşii celor care au înfruntat aici maghiarizarea de dinainte de 1918, dar şi din perioda Diktatului de la Viena, iar în conştiinţa noastră acest lucru este încă dureros de prezent”. În cuvântul său, Solomon a accentuat în mod deosebit pe pericolul pe care-l reprezintă enclavizarea şi existenţa unor organizaţii paramilitare. “Aici, în judeţele de care vorbeam, se produce un fenomen nemaiînîntâlnit în Europa, o enclavizare chiar în inima României. Numai orbii nu văd ceea ce se întâmplă. Protestăm faţă de modul în care este tratată populaţia românească din aceste judeţe. Nu am fost, nu suntem şi nu vom fi de acord cu autonomia, cu acţiunile iredentiste şi revizioniste. Criteriul etnic a generat întotdeauna disfuncţionalităţi. Nu suntem de acord cu Statul minorităţilor în forma propusă de UDMR. Solicităm înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să cerceteze abuzurile şi discriminările la care sunt supuşi românii din Harghita şi Covasna. Solicităm statului român interzicerea organizaţiilor paramilitare cu caracter revizionist şi fascist. Chemăm cetăţenii români de naţionalitate maghiară la conlucrare sinceră, deschisă, în spiritul valorilor creştine şi europene.”   

 

“De ce nu se înscrie UDMR la tribunal?”

În timp ce parlamentarul Victor Ponta, proaspăt preşedinte al PSD, a fost întrerupt în timp ce-şi susţinea discursul de mai multe ori şi chiar interpelat cu ostilitate din rândul sălii, europarlamentarul Vadim Tudor, execelent orator şi pafletar, a fost ovaţionat în mod repetat, nu numai pentru discurs, cât mai ales pentru figurile de stil cu care şi-a agrementat discursul. “Politica interesului naţional, de care vorbea marele om politic Take Ionescu, a declarat Vadim Tudor, nu este înţeleasă acum, când avem nevoie de ea mai mult ca oricând. În ţara asta nu se mai respectă nicio lege. În ritmul ăsta, în curând în România nu se va mai respecta nici legea gravitaţiei. UDMR este de fapt un ONG şi cu toate acestea s-a aflat şi se află la guvernare. Atunci, hai să chemăm la guvernare şi Uniunea Scriitorilor şi Uniunea Compozitorilor…De ce nu se înscrie UDMR la tribunal, ca partid? Vă spun eu de ce. Niciun tribunal nu l-ar înscrie, şi asta pentru că obiectivul autonomiei teritoriale încalcă flagrant Constituţia. Vă asigur că la Bruxelles, autonomiile pe criterii entice nu sunt agreate.” Prezentă la manifestare, europarlamentarul Norica Nicolai a menţionat:“…în politica românească există o vădită lipsă de caracter şi de atitudine. Noi, PNL-ul, am respins Statutul minorităţilor în forma propusă de UDMR. Vă asigur că acest statut nu va trece de Parlamentul României. Pentru a cunoaşte şi mai bine problemele românilor din Harghita şi Covasna, am deschis două cabinete europarlamentare, unul la Miercurea Ciuc şi un al doilea la Sfântu Gheorghe.”     

“Nu mai vrem…”

Lazăr Lădariu, redactorul-şef al cotidianului mureşean “Cuvântul liber”, proaspăt ales în forul de conducere al Forumului extins şi în Mureş, a accentuat pe faptul că ”Ne aflăm aici pentru apărarea legii, a limbii şi a pământului strămoşesc. Nu mai vrem să fie batjocorită limba română, suportul conştiinţei de neam şi de ţară, candela vie a trăirii noastre. Nu mai vrem simboluri fasciste pe instituţiile româneşti. Nu mai vrem batalioane fasciste care să defileze pe străzile Ardealului. Nu mai vrem ca bisericile noastre să fie batjocorite şi umilite cu expresii precum biserici cu turle în formă de ceapă. Nu mai vrem monumente non grata pe pământ românesc…” În cuvântul de final, deputatul Traian Duşa, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat “Prin dumneavoastră, cei de faţă, suntem de fapt prezenţi peste 400.000 de români care trăim în această zonă, şi care avem un cuvânt de spus în ţara aceasta. Am fi dorit să fie prezenţi şi reprezentanţi ai guvernului, ai ministerelor care au atribuţii pe linie de siguranţă şi ordine publică. Ştie statul român ce se petrece cu adevărat în această zonă? Câte controale s-au mai făcut, spre exemplu, pe linia administraţiei locale, în ultimii ani? Au fost invitate şi autorităţile statului român, dar nu ne-au onorat cu prezenţa. La final, dorim să transmitem un mesaj de linişte şi toleranţă, însă ţin să accentuez că nu vom accepta autonomia şi declararea limbii maghiare ca a doua limbă oficială.”   

NICOLAE  BALINT

www.nicolaebalint.wordpress.com 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.