April 18, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Victor Ponta, noul presedinte al PSD

2 min read

Victor Ponta a castigat sefia Partidului Social Democrat la 75 de voturi in fata lui Mircea Geoana. Desi diferenta a fost destul de mare pentru ca o renumarare a voturilor sa nu schimbe rezultatul, Ponta si-a reprimat entuziasmul pana in ulimul moment, pentru a nu risca sa pateasca precum Geoana la alegerile prezidentiale, cand a topait de bucurie crezand ca este noul presedinte al Romaniei, pentru ca in doar cateva ore situatia sa se schime in favoarea lui Traian Basescu.

Lupta dintre cei doi a fost una stransa, Victor Ponta obtinand 856 de voturi in timp ce Mircea Geoana a avut 781 de voturi. Pe parcursul numararii partiale, diferenta dintre Ponta si Geoana a fost de doar cateva zeci de voturi. In unele momente, ei s-au aflat chiar la egalitate, motiv pentru care echipa lui Geoana a cerut renumararea voturilor.

Primul care l-a felicitat pe Ponta a fost Ion Iliescu, Ponta discutand cu fostul presedinte de onoare al partidului la telefon astfel incat sa auda si jurnalistii prezenti. Cand situatia a devenit clara, Geoana l-a chemat pe Ponta langa el pentru a inlatura orice posibilitate ca presa sa faca speculatii in legatura cu eventuale disensiuni in partid.

“Care e diferenta? 30-40 de voturi?”, l-a intrebat Geoana pe Ponta care i-a raspuns prompt: “75 de voturi”. Geoana a opinat ca scorul este unul strans si ca este bine ca este in favoarea lui Ponta, pentru ca altfel ar fi existat pericolul sa fie acuzat de frauda.

Cei 1.621 de delegati au stat ore in sir la coada pentru a alege intre cei patru candidati ramasi in cursa pentru sefia partidului, dintre care doar doi creditati cu sanse reale, Mircea Geoana si Victor Ponta. De asemenea au mai fost votati secretarul general, cei 15 vicepresedinti si membrii Consiliului National.

Congresul Extraordinar al PSD nu a fost lipsit de evenimente si de suspans. Lucrarile au inceput cu un scandal declansat de primarul din Voluntari, Florentin Pandele, care a acuzat ca i-a fost respinsa candidatura la functia de vicepresedinte in mod nestatutar. In scandal a fost implicat si Ion Iliescu, dar singurul care a transat conflictul Pandele -Marian Vanghelie a fost secretarul general, Liviu Dragne, care a cerut votul delegatilor iar acestia i-au dat dreptate lui Vanghelie.

1 thought on “Victor Ponta, noul presedinte al PSD

  1. Sper sa ajunga sa se inteleaga cu liberalii. In acest moment doctrina social democrata “trebuia sa prinda glas”. Pare o promisiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.