Curentul International

Curentul International Magazine

O altfel de „iarnă pe uliţă”…la Constanţa

2 min read

“În mijlocul iernilor îngheţate am învăţat că există în mine o vară fără putinţă de învins.”
Albert Camus

Constanţa, 10 februarie 2010. Instalată confortabil de ceva timp, iarna nu mai vrea să plece deşi, a arătat cam tot ce poate. Începutul a fost primit cu bucurie. Ninge! Ieşim la zăpadă prin parcuri, la malul mării unde priveliştea este inedită; temperatura scăzută a reuşit să transforme faleza în artă creativă a naturii, pe străzi, pe alei, albul imaculat îţi dă senzaţia că trăieşti un basm.

Şi totuşi, parcă este prea mult. Zâmbetele noastre au început să dispară odată cu dimineaţile când ajunşi în parcări, constatăm că iar nu se poate pleca civilizat, cu autoturismul propriu. Şi nu ar fi numai atât. Mersul pe jos, face bine; trebuie doar să escaladăm munţii de zăpadă de pe trotuare sau de pe carosabil, să ne amintim de vremea patinelor, să ne orientăm pe mica potecă ce s-a format ca nu cumva să rămânem blocaţi pe la jumătate şi din orgoliu pietonesc, să aşteptăm pe celălalt să facă pasul înapoi…poate este mai puţin grăbit.

Cu toate acestea, e frumos şi încă bine! Se poate şi mai rău dacă ne gândim la ce spun cei autorizaţi cu prognoza vremii. De ieri după-amiază jumătate de sud a ţării, se află sub avertizare cod galben. Meteorologii anunţă că precipitaţiile vor fi la început mai ales sub formă de ninsoare, iar în cursul nopţii şi al zilei de joi se vor transforma în lapoviţă şi ploaie. De aici, doar un pas până la polei. Nici vântul nu ne va scuti de rafalele reci.

Acum, la ora prânzului, un soare cu dinţi încearcă timid să pătrundă în oraş şi în sufletele noastre. Nu mai ninge iar pe străzile principale, se circulă destul de bine şi poţi fi împlinit de această ocazie dacă ai reuşit să-ţi recuperezi maşina de sub nămeţi.

Important este ca toate ce vin, să le primim  firesc, pentru că sunt daruri ale existenţei. Indiferent dacă omul îşi pune ampreta sau nu, să luăm doar partea frumoasă din aceste evenimente şi poate, cu un pic de înţelepciune, să vedem cum bucuria vine din lucruri mărunte, din bunătate, frumuseţe şi iertare.

E încă iarnă…

Şi dacă nu ar fi această iarnă, cum am înţelege mirajul primăverii cu verdele-i crud şi mirosul florilor de măr, al verii pline de iubire la malul mării pe înserat…chiar şi cel al toamnei cu apusuri roşcate şi aromă de gutui?!

E iarnă încă…dar este iarna noastră!

Gabriela Petcu

10 februarie 2010

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

3 thoughts on “O altfel de „iarnă pe uliţă”…la Constanţa

 1. Imagini şi gânduri frumos arcuite sub albul zăpezii de la mal de mare.
  “Şi dacă nu ar fi această iarnă, cum am înţelege mirajul primăverii cu verdele-i crud şi mirosul florilor de măr, al verii pline de iubire la malul mării pe înserat…chiar şi cel al toamnei cu apusuri roşcate şi aromă de gutui?!

  E iarnă încă…dar este iarna noastră!

  Gabriela Petcu

  10 februarie 2010”

  Numai un suflet gingaş ca al poetei Gabriela Petcu putea descrie atât de frumos anotimpul alb.

  Cu deosebită consideraţie,

  Simina Silvia Şcladan

 2. Ai dreptate Gabriela. Iarna îşi are farmecul ei dacă nu luăm în seamă micile sau mai marile neplăceri…Trebuie să privim jumătatea plină a paharului: marea cu aspect inedit,copacii acoperiţi de mantia zăpezii, bucuria copiilor la derdeluş….Stratul de zăpadă face bine semănăturilor. Îmi place articolul tău, pozele sunt superbe!
  Cu admiraţie,
  Flora

 3. “Important este ca toate ce vin, să le primim firesc, pentru că sunt daruri ale existenţei. Indiferent dacă omul îşi pune ampreta sau nu, să luăm doar partea frumoasă din aceste evenimente şi poate, cu un pic de înţelepciune, să vedem cum bucuria vine din lucruri mărunte, din bunătate, frumuseţe şi iertare.

  E încă iarnă…

  Şi dacă nu ar fi această iarnă, cum am înţelege mirajul primăverii cu verdele-i crud şi mirosul florilor de măr, al verii pline de iubire la malul mării pe înserat…chiar şi cel al toamnei cu apusuri roşcate şi aromă de gutui?!

  E iarnă încă…dar este iarna noastră!”
  Frumoase ganduri pline de senibilitate si adevar!Felicitari ptr articol cu parfum de primavara!
  Toata admiratia mea!
  cu drag Nynna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.