January 14, 2025

Curentul International

Curentul International Magazine

Un american sustine cauza Romaniei

6 min read

Un american sustine cauza Romaniei

 Milton G. Lehrer, un prieten uitat al României

 Autor: Ioan Ispas

 

În istoriografia noastră nu găsim prea mulţi străini care au scris cu simpatie şi dragoste despre suferinţele românilor de-a lungul istoriei. De aceea este bine să nu-i uităm şi să-i cinstim pe cei care au făcut efortul să ne cunoască istoria şi să scrie în spiritul adevărului.

Unul dintre cei care se încadrează cu cinste în această categorie este ziaristul american Milton G. Lehrer, născut in 1906, în Brooklyn, New York, părinţii săi fiind evrei români. El îşi urmează părinţii care revin în România, aşa că o parte din studii le face în ţară, ceea ce-i permite să-şi însuşească la perfecţie limba română. Îşi continuă studiile la Paris, unde obţine titlul de doctor în drept internaţional. Întră în ziaristică, devenind corespondent de presă al săptămânalului parizian “La Tribune de Nations”, colaborează la diferite publicaţii europene, respectiv la ziarul israelian “Al Hamismar”. În vara anului1939 este trimis de către săptămânalul francez “La Tribune de Nations“, care era şi organ de presă al Societăţii Naţiunilor, în România pentru a face o anchetă privind situaţia minorităţilor naţionale. Pe această temă se ducea în occident o zgomotoasă campanie de presă antiromânească. După o documentare amănunţită în Transilvania, pe care o vizita pentru prima dată, la 6 octombrie 1939 comunică opiniei publice primele sale constatări: adevărul nu este cel prezentat de propaganda revizionistă maghiară, opinia publică occidentală este voit dezinformată, ungurii au şcolile lor, bisericele lor, asociaţiile lor, şi duc o viaţă potrivit tradiţiilor lor. Românii, victimile persecuţiilor de mai multe secole, nu au aplicat minorităţilor acelaşi tratament. În primul său articol pe această temă, Milton G. Lehrer se adresează opiniei publice europene astfel: “Dacă

pe lângă superioritatea numerică a elementului românesc, se are în vedere trecutul istoric al Transilvaniei, provincie autonomă timp de secole, încorporată Ungariei în 1867, putem să ne întrebăm cum este să se conceapă revizuirea Tratatului de la Trianon care nu a creat nici o nedreptate ci dimpotrivă a reparat una”. Rezultatele definitive ale documentării sale Milton Lehrer le va publica în anul următor în doua numere consecutive din “La Tribune de Nations” la rubrica Marile anchete ale Tribunei Natiunilor sub titlul “Minorităţile şi Europa de mâine” (3 mai 1940 şi 10 mai 1940), ultimul având subtitlul “Transilvania, pământ românesc“, exact titlul cărţii sale de mai târziu. La puţin timp după publicarea acestor articole, trupele naziste intră în Paris, iar Milton Lehrer se hotăreşte să se refugieze în Romania, unde ajunge în vara dramatică a anului 1940. Aici cunoaşte direct reacţiile societăţii româneşti la diktatele odioase ale lui Hitler, Mussolini şi Stalin. Stă de vorbă cu refugiaţi veniţi din teritoriile ocupate de Ungaria horthystă. În această perioadă cunoaşte oameni de ştiinţă români care îl ajută să adune materialul pentru lucrarea pe care o proiectase să apară atât în română, cât şi-n franceză sub titlul “Transylvanie – terre roumaine”. Lucrarea este terminată în martie 1944, dar lipsit de mijloace financiare, nu o poate publica decât în octombrie 1944, în limba română, intr-o formă incompletă, fără prima sa parte, consacrată problemei continuităţii, sub titlul “Ardealul – pământ românesc“.

După război, Milton Lehrer îşi reia colaborarea cu “La tribune de Nations” şi devine preşedinte al Asociaţiei corespondenţilor de presă străini din România.                                                            La sfârşitul lunii ianuarie 1945, apariţia cărţii este omagiată în saloanele restaurantului Athenee Palace. În postfaţa editiei din 1991, Edith Lehrer, soţia autorului, prezintă personalităţile care au participat: doi miniştri, Principesa Martha Bibescu, M. Tican Romano, ziarişti străini, directori de ziare, Gabriel Ţepelea, Romul Boilă şi alţii.

Edith Lehrer prezintă pe cei care au luat cuvântul si redă citate din cuvântările lor, foarte interesante. De exemplu, vorbind în numele Astrei, istoricul Vasile Neţea a spus “În apărarea pe care o face astăzi domnul Milton Ardealului românesc, ca şi mult obiditei sale populaţii, d-sa continuă o fericită tradiţie a publicisticii oneste din străinătate, care de la Brissot (1785 ), cel care se adresa împăratului Iosif al-II-lea pentru a protesta împotriva schingiuirii lui Horea, Cloşca şi Crişan şi până la marele Scotus Viator (R.W. Seton Watson) a ţinut în mod permanent să se prezinte în faţa umaniţăţii aspiraţiile sale spre libertate şi toate suferinţele românilor” ( pag. 516 ). Ziua de 30 ianuarie 1945, a fost o zi minunată pentru Milton Lehrer care îşi vedea eforturile răsplătite prin această caldă sărbătoare. A avut şi satisfacţia de a participa la festivităţile prilejuite de revenirea Ardealului de Nord la patria mamă. Democraţia era însă pe sfârşite în România şi se instala treptat dictatura comunistă. Cartea sa a fost pusă la index iar autorul prigonit. Atât el cât şi soţia sa sunt daţi afară de fiecare dată când reuşesc să-şi găsească un serviciu. Au încercat să emigreze dar cererile lor au fost respinse. Prigonit şi hărţuit, Milton Lehrer se îmbolnăveşte şi moare la 21 decembrie 1969. A fost înmormântat la Bucureşti, în pământul românesc, pe  care l-a iubit şi apărat cum n-a facut-o nici un alt american.

Cum l-au cinstit românii? In Bucureşti nu există nici măcar o stradă care să-i poarte numele, deşi sunt o grămadă cu denumiri stupide. Singurul oraş care l-a onorat dând numele său unei strazi este Cluj Napoca, probabil în perioada când a fost primar marele patriot Gheorghe Funar.  

În anul 1989 Ion Pătroiu, reuşeşte cu mari dificultăţi să reediteze cartea lui Milton Lehrer “Ardealul – pământ românesc“, dar tot în forma incompletă. D-na Edith Lehrer a adus din America, unde reuşise până la urmă să emigreze, manuscrisul primei părţi. S-a reuşit astfel ca după patruzeci şi şapte de ani cartea soţului ei, Milton G. Lehrer să vadă lumina tiparului în forma completă: “Ardealul Pământ Românesc. Problema Ardealului văzută de un American“ Editura Vatra Românească, Cluj Napoca, 1991. Ediţie completă îngrijită de Edith Lehrer şi Ion Pătroiu. De remarcat şi prefaţa scrisă de Ion Pătroiu şi postfaţa scrisă de Edith Lehrer. Cartea este deosebit de valoroasă atât prin exactitatea informaţiilor furnizate, fără părtinire, în spiritul adevărului, cât şi prin stilul alert, gazetăresc, ceea ce o face captivantă şi uşor de parcurs. A mai rămas însă o dorinţă, nerealizată nici până astăzi, aceea de a pune la dispoziţia publicului francofon, pentru care de fapt a venit să se documenteze în România Milton Lehrer, această carte pe care a redactat-o şi în limba franceză. Ea este necesară şi astăzi deoarece propaganda maghiară antiromânească este la fel de activă, iar riposta noastră în mediile occidentale foarte palidă. În plus coloana a V-a bursierilor Sörös este foarte activă în România ajungând să se înfiltreze în cele mai înalte sfere de decizie. Este o situaţie agravantă faţă de perioada interbelică.

Se va gasi oare un patriot, printre cei 300 de milionari români, care să sponsorizeze publicarea în franceză şi, de ce nu, în engleză a acestei cărţi şi o reeditare în română?

Pentru că din partea Institutului Cultural Român sau a Ministerului de Externe sunt slabe speranţe că o vor face.

Ioan Ispas, Newark, Delaware, SUA

9 thoughts on “Un american sustine cauza Romaniei

  1. Nu ma numar printre cei 300 de multimilionari sau miliardari, dar as incerca, cu ajutorul unor oameni mai bogati, adica mai normali, să publicam versiunea franceza si engleza. Cunosc bine cartea, dar as avea nevoie de informatii privind persoana sau locul unde se afla manuscrisul traducerilor respective. Il rog deci pe dl Ioan Ispas sa-mi ofere informatiile de aceasta natura pe care le detine. Multam fain, ion coja

  2. Cred ca cititorii acestui frumos articol au nevoie de o explicatie: de ce comunistii romani instalati la putere in 1945 l-au persecutat pe Milton Lehrer? Motivul este simplu: pentru ca acei comunisti romani nu erau romani! Foarte multi dintre ei erau evrei unguri si erau ostili ideii de Transilvania Romaneasca. Categoria „evrei unguri” a fost segmentul cel mai anti-romanesc din componenta Partidului Comunist „din” Romania. Acest partid avea adresa in Romania, dar nu era romanesc. De-a lungul anilor, in interiorul Partidului s-a dus o luptă surdă, de culise, pentru romanizarea conducerii Partidului. PCR nu a reusit niciodata sa aiba o conducere romaneasca. Nicolae Ceausescu a dus o politica de cadre speciala in acest sens, dar nu a reusit s-o duca pana la capat. In decembrie 1989 a fost detronat de indivizi de teapa lui Brucan și Petre Roman, adica de un minoritar, fost mare demnitar comunist, trecut pe o linie moarta, si de fiul unui alt demnitar comunist marginalizat si el pentru sentimentele sale anti-romanesti bine cunoscute… Dupa 1990 minoritarii au revenit puternic in conducerea Partidului Comunist, adica in conducerea partidelor parlamentare in care s-a scindat fostul PC din Romania… In primul parlament, cel ales in mai 1990, parlamentarii de nationalitate romana erau in proportie de 45 la suta… Nici unul dintre presedintii de dupa 1990 nu este roman roman… Cu parere de rau, Ion Coja

  3. Cartea a cunoscut o versiune engleza. A aparut in 1986 la Bartleby Press, cu titlul: Transylvania. History and Reality, editie ingrijita de David Martin. Desi este out of print, romanii din America, interesati sa obtina acest volum, il pot comanda la anticariatul on-line Abebooks.com, unde exista cateva exemplare disponibile.

  4. Eu fac un apel la romanii patrioti sa vina cu o initiativa patriotica ca pe teritoriul romaniei,in centrul ardealului,in memoria lui MILTON G.LEHRER,sa se ridice o statuie ocazie cu care sa se infiinteze o facultate jurnalistica,in numele acestui om de o mare valoare pentru istoria romaniei si totodata infiintarea unei fundatii.

  5. Tot respectul pentru domnii Lehrer, Ispas si Coja. Pentru toti cei din tara si din afara, pe care ii preocupa soarta Romaniei.

    Foarte bune, judecata si propunerea d-lui Delcea, “Eu fac un apel la romanii patrioti sa vina cu o initiativa patriotica ca pe teritoriul romaniei,in centrul ardealului,in memoria lui MILTON G.LEHRER,sa se ridice o statuie ocazie cu care sa se infiinteze o facultate jurnalistica,in numele acestui om de o mare valoare pentru istoria romaniei si totodata infiintarea unei fundatii”.

    Da, si Jurnalistica, si da, cu numele d-lui Lehrer! In locul celei sub orice critica de la UBB Cluj, facuta praf de marele antiroman Marga.

    Actualul rector al UBB Cluj, acad. prof. Ioan Aurel Pop, ar avea, si el, un cuvant de spus. Poate si trebuie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.