November 15, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Mârșăvie și manipulare în problema Roșia Montana

9 min read

Mârșăvie și manipulare în problema Roșia Montana

Foto.Ioan Ispas

Autor: Ioan Ispas (Wilmington, Delaware)

Motto: „Minciuna stă cu regele la masă” (Al.Vlahuță)

După  momentul simulat de luptă interioară între conștiința sa de deputat și datoria sa de prim ministru („ umanizat” de mențíonarea soției și a copiilor) iată că d-nul Victor Ponta a început o amplă campanie mediatică, ajutat în special de d-nul ministru Dan Șova, de „lămurire” a opiniei publice și de presiune asupra parlamentarilor, despre cât de „benefic” a devenit proiectul Roșia Montana, ca urmare a negocierilor guvernului cu RMGC.

Se bate șaua pe următoarele idei:

Condițiile acceptate de foștii guvernanți erau catastrofale, dar acum în urma unor negocieri dure, de aproape un an de zile, duse de  patrioți adevărați, s-au obținut niște condiții extraordinar de favorabile statului.

Beneficiile obținute de statul român în urma acestor negocieri sunt de peste 3 miliarde de euro, mai mari chiar decât ale lui Gabriel Resources Ltd., ceea ce face deosebit de atractiv proiectul.

Starea de poluare a zonei este mai mare acum decât va fi după realizarea proiectului RMGC. Dacă Parlamentul respinge proiectul de lege „trebuie” să cheltuim sute de milioane de dolari pentru a ecologiza zona.

Dacă Parlamentul respinge proiectul de lege, Gabriel Resurces Ltd. ar putea să ceară despăgubiri de câteva miliarde de dolari din cauza investițiilor făcute până acum în România.

Să le analizăm pe rând.

Prima idee (a) a fost foarte bine „explicată” de d-nul ministru Dan Șova la o emisiune a Antenei 3. Domnia sa ne-a „explicat” că nu ne poate spune ce conține Licența de exploatare 47/1999, fiind secretă (deși premierul a promis că o face publică), dar ne poate spune ce nu conține: nimic despre garanțiile privind protecția mediului, nimic despre patrimoniul cultural, nimic despre obligațiile sociale și edilitare față de comunitatea locală și o redevență de numai 2%, dar în urma negocierilor s-au stabilit mari obligații financiare în acest sens și o redevență de 6%. „Dar o redevență de 6% se poate face doar prin lege. Și atunci v-am răspuns la întrebarea tehnică de ce trebuie proiect de lege” le „explica” ziariștilor d-nul prim ministru Victor Ponta, joi 12.09.2013, înainte de ședința guvernului. Ar fi extraordinar dacă n-ar exista art.60 alin(1) din Legea Minelor nr.85/2003 (preluat integral din Legea Minelor nr.61/1998, în vigoare la emiterea licenței) în care se arată că: „Prevederile licențelor de explorare și/sau exploatare aprobate de guvern rămân valabile pe întreaga lor durată, în condițiile în care au fost încheiate.” Da, dar ni se sugerează că o altă lege rezolvă  problema. Oare? Ce facem însă cu art.21 alin (2) din Legea Minelor care arată că „Prevederile legale existente la intrarea în vigoare a licenței rămân valabile pe toată durata acesteia, cu excepția apariției unor eventuale dispoziții legale favorabile titularului”. Deci nu numai ce este prevăzut în licență nu se poate modifica, dar nici schimbările legislative (de exemplu măriri de impozite, TVA, alte taxe, etc.) nu se aplică titularului de licență, cu excepția celor favorabile. Directorul de la Gabriel Resources Ltd. poate să promită marea cu sarea, să se angajeze că vor fi alocate sume uriașe pentru mediu, cultură, comunitate, etc., în acordul respectiv, anexă la lege, deci parte integrantă din ea, pentru că la momentul potrivit Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) să constate că toate aceste sume prevăzute sunt prevederi legale nefavorabile, că ele nu au existat la intrarea în vigoare a licenței și deci nu se vor cheltui. Cu alte cuvinte tot ce este favorabil pentru RMGC în această lege va deveni obligatoriu pentru statul român iar tot ce este nefavorabil pentru RMGC va fi ignorat de aceasta, totul legal, pe mâna propriei noastre legislații.

Pentru a „demonstra beneficiile proiectului” pe site-ul guvernului în 12.09.2013 a fost prezentat un document întitulat Proiectul RM cu o producție de 7,8 mil. uncii (241 t). El a fost pe masa guvernului, transmis presei și parlamentului, deși la bază are o minciună. Da, o minciună pentru că se calculează veniturile luând ca bază prețul aurului de la bursă (1500 $/uncie ) deși la RM se obține un aliaj de aur și argint, produs necotat la bursă.

Așa a fost conceput proiectul RMGC, cu un proces tehnologic care se termină cu aliajul de aur/argint. Baza de calcul (veniturile) fiind falsă, toate rezultatele calculelor sunt false. România are tehnologie de prelucrare a minereurilor auro-argentifere în care se obțin lingouri de aur pur. De ce a ales Gabriel Resources Ltd. ca procesul tehnologic la Roșia Montana să se termine cu un produs nerafinat, intermediar, este ușor de bănuit. În primul rând așa se poate externa profitul în paradisurile fiscale iar în al doilea rând sub denumirea de argint se pot masca celelalte metale prețioase extrase. Statul nu are nicio pârghie prin care să stabilească prețul aliajului aur/argint și nici nu poate impune cui să fie vândut. Acționarul majoritar Gabriel Resources Ltd. poate să impună companiei RMGC și la cine să fie vândut și cu ce preț acest aliaj de aur/argint.

Dacă prețul aliajului aur/argint este stabilit în așa fel încât veniturile să fie egale cu cheltuielile, adică fără profit, statul nu poate interveni fiind acționar minoritar la RMGC. Rezultatul este că la profit zero, dividentele și impozitul pe profit vor fi zero. Rămâne doar contravaloarea redevenței de 2% (nu 6 %, care este legal nefavorabilă), calculată la suma prevăzută la cheltuieli (care este egală cu a veniturilor). Ce a mai rămas din beneficiile de miliarde din manipularea guvernului?

Al doilea document era întitulat Obligațiile statului dacă nu se aprobă RMGC, scris la repezeală cu mâna (de aici și confuzia din titlu, RMGC nu trebuie aprobată, ea există) prezintă situația poluării din zonă ca fiind catastrofală, mai mare acum decât va fi după finalizarea proiectului. El este extras din documentația depusă de RMGC pentru a obține acordul de mediu. Deși există Agenție Națională pentru Protecția  Mediului, Garda Națională de Mediu, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului – ICIM București, Administrația Fondului pentru Mediu – AFM București și Ministerul Mediului, obligațiile statului privind mediul în această zonă nu sunt stabilite de aceste instituții, guvernul preferând să se bazeze la luarea deciziei pe varianta acestei firme private, interesată să-și promoveze proiectul. Așa a apărut această sumă uriașă de 422 milioane de euro. Guvernul înghite  gogoașa, deși știa că pentru toate cele 556 de mine închise în perioada 1998-2011 s-au cheltuit 350 milioane de euro pentru operațiuni de închidere și ecologizare.2 Pentru Mina Roșia Montana (închisă în 2006)  s-a stabilit, conform HG 644/2007, pentru operațiuni de închidere și ecologizare suma de 98.244.298 lei3 . Culmea este că pe HG 644/2007 se afla semnatura domnului Varujan Vosganian, ministrul Economiei atunci și acum. Domnia sa nu i-a tras de mânecă pe autorii proiectului de lege, probabil a avut în vedere proverbul nu-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala, reactualizat în noi nu ne băgăm nasul în oala voastră, voi nu vă băgați nasul în oala noastră. D-nul ministru Varujan Vosganian (împreună cu colegul C.Niță) are și dânsul un proiectde lege (modificarea Legii Minelor nr.85/2003) prin care se propune ca titularii  licențele de explorare să obțină automat licențe de exploatare și titularii licențelor de exploatare să obțină dreptul de a extinde suprafața din licență în funcție de necestități, ținut deocamdată în sertar la minister4. Dacă proiectul de lege al d-nului Dan Șova trece de parlament și ulterior cel al d-nului Varujan Vosganian, nu va mai exista nici un obstacol în calea distrugerii celor 12 localități din The Golden Quadrilateral5 și transformarea acestui spațiu într-un peisaj lunar. Desigur nu se spune nimic despre viitorul iaz de decantare în care, în  spatele unui baraj de 185 metri înălțime, vor fi depozitate 214.900.000 m3 de steril sub formă de mocirlă și cianuri. Nu se spune că acest baraj este permeabil (construit din stânci aruncate din bascule) și că infiltrațiile prin el vor trebui repompate permanent, pe cheltuiala statului după închiderea exploatării. Până când? Până când va avea loc o catastrofă în urma unei fluidizări (fenomen imprevizibil) a conținutului iazului, iar infiltrațiile ar duce la ruperea barajului și deversarea în aval a nămolului și cianurilor.

Al treilea document era întitulat Investiții efectuate până acum. Conținutul acestui document este explicat chiar de premier în 12.09.2013 după cum urmează: „înștiințările oficiale privind investițiile făcute…, investiții concrete, nu publicitate sau alte lucruri, ci investiții care țin de mediu, de infrastructură și de organizarea exploatării – făcute între 1997 și 2012 de către  companie. Acestea sunt estimate, și le aveți defalcate pe cheltuieli, la aproximativ 550 milioane de euro. Premierul insinuează că aceste investiții făcute de această firmă privată vor trebui decontate de statul român, dacă nu se aprobă proiectul de lege. Este o manipulare pentru că nu există nici un document din care să rezulte un asemenea angajament din partea statului. Dimpotrivă chiar în HG nr.458/1999 (atașată la „documentație”), prin care se aprobă emiterea Licenței de exploatare nr.47/1999 către Minvest (cedată în aceeași zi companiei RMGC) se arată că „toate cheltuielile prealabile exploatării cad în sarcina titularului licenței”, ceea ce este absolut normal.

Așadar pentru a obține în favoarea unei companii private străine o lege care încalcă o serie de alte reglementări legale, inclusiv Constituția, autorii proiectului apelează la documente manipulatorii, contrafăcute și  mincinoase pentru a obține acordul guvernului și a influența opinia publică, mass-media și parlamentul în  sensul dorit de ei.

Recent premierul a făcut o vizită în Finlanda, o țară în care la Pampalo se extrage aur prin o tehnologie bazată pe metoda gravimetrică și flotație, fără cianuri, începând cu 20106 . Finlandezii au pus la punct și o tehnologie de scanare 3D a zăcământului, ceea ce le permite să dirijeze mașinile de forat pe vâna de minereu, deci fac un minerit inteligent și invizibil așa cum se propune și în ultima strategie guvernamentală7, ignorată chiar de guvern. Profitând de întrebarea unui jurnalist despre mineritul din Finlanda, premierul răspunde că și acolo se folosesc cianuri, o jumătate de adevăr (corect era cu cianuri și cu o tehnologie fără cianuri), deci încă o manipulare a opiniei publice.

Autorii campaniei de manipulare a opiniei publice se bazează pe televiziune (am văzut pe site-ul guvernului cum într-o zi premierul a fost prezent în studiourile a trei posturi TV), unde privitorul poate fi mințit cu nerușinare și manipulat în sensul dorit. Răspândirea internetului s-ar putea să le încurce socotelile. Toate informațiile care stau la baza acestui articol sunt luate de pe site-urile oficiale ale guvernului. Singura cale de răspândire a acestui articol este internetul și singura cale de presiune aupra celor de la putere, fie că sunt în guvern sau în parlament, este protestul stradal.

Într-o dezbatere televizată Dan Șova l-a întrebat pe Nicușor Dan dacă se consideră mai mare patriot ca dânsul. Privitorii ar fi trebuit să cadă pe spate auzind că acest lider tânăr, deștept și frumos este și un mare patriot. Mie, când văd pe ecranul televizorului imaginea lui Dan Șova, îmi zboară gândul la Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș, și-mi vine să strig ca Eminescu: „Cum nu vii tu, Țepeș Doamne, ca punând mâna pe ei … ”8

 

Wilmington,DE                                                                   Ioan Ispas

Septembrie, 2013

Note:

1. www.mmediu.ro, clic pe Domenii >Evaluarea impactului asupra mediului>Evaluare impact proiecte >Rosia Montana >Prezentare proiect>Memoriu de prezentare, pag.47 .

2. www.minind.ro, clic pe Domenii/Sectoare >rezerve minerale >strategii > 2004-2010

3. www.minind.ro, clic pe Domenii/Sectoare >rezerve minerale> Situație închideri mine și ecologizări.

4. www.minind.ro, clic pe Transparență decizională

5. www.gabrielresources.com, clic pe Projects > Rosia Montana

6. www.endomines.fi sau www.endomines.com

7. www.minind.ro, clic pe Domenii/Sectoare > rezerve minerale > strategii >2012-2035

8. Mihai Eminescu, Scrisoarea III,

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.