Istoricul Dimitrie Onciul: „Bucovina este țara clasică a trecutului românesc…”
3 min readIstoricul Dimitrie Onciul: „Bucovina este țara clasică a trecutului românesc…”
Autor: Maria Toacă (Cernăuţi, Nordul Bucovinei, Ucraina)
Marele istoric al românilor, de la moartea căruia se împlinesc astăzi o sută doi ani, a iubit atât de mult Cernăuțiul, încât a ales să-și doarmă somnul veșnic alaturi de marii bărbați ai Bucovinei, în cimitirul de lângă Prut. Acum doi ani, în aceste zile, Cernăuțiul părea că-și reanimează suflarea românească din timpurile sale de glorie, amintindu-și cuvintele istoricului care și-a dorit să rămână pentru totdeauna în pământul orașului lui Alexandru cel Bun. Iată un fragment din lucrarea „Din trecutul Bucovinei, anul 1915: „….Bucovina este țara clasică a trecutului românesc propriu zis. Și acest pământ, atât de scump nouă prin trecutul său românesc, sacru prin monumentele, odoarele și amintirile sale istorice, sfânt nouă prin mormintele domnitorilor români ce odihnesc în el, între care mormântul marelui erou al neamului românesc și al creștinătății ortodoxe, Ștefan cel Mare și Sfânt, acest scump și sfânt pământ care acum 140 de ani tocmai ne-a fost răpit „prin fraudă și crimă” cum zice regele poeziei române care a cântat și plâns „Dulcea Bucovină”, ne atrage astăzi mai mult ca oricând privirile răscolindu-ne gândul și inima”.
Pentru românii din Cernăuți, 2023 a fost anul renumitului istoric Dimitrie Onciul. Mai ales, pentru Vasile Răuț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Anul Dimitrie Onciul a început încă din luna mai 2022, de la vizita la Cernăuți a Secretarului de Stat, șeful DRP, Gheorghe Cârciu, care și-a asumat ca obiectiv prioritar restaurarea criptei familiei Onciul până la data comemorării centenarului morții ilustrului savant și marelui român de sorginte bucovineană. Născut în 1856 la Straja din sudul Bucovinei, Dimitrie Onciul și-a petrecut adolescența și primii ani de activitate la Cernăuți, unde a obținut studii liceale și universitare și a susținut teza de doctorat cu titlul „Despre începuturile statului român”. Totuși, cei mai rodnici ani pe tărâmul științei i-a trăit la București, unde și-a sfârșit drumul pământesc. Însă pe parcursul a 28 de ani de viață și activitate științifică în capitala țării (ajunge la București la 1895, unde a preluat Catedra de Istorie a Românilor și timp de 23 de ani a condus Arhivele Statului ), n-a întrerupt legătura de suflet cu Bucovina. Atât de mult a iubit Cernăuțiul încât a lăsat testament să fie înmormântat în cimitirul din capitala istorică a Bucovinei, acolo unde și-au găsit odihna veșnică marii artizani ai Unirii și toți mitropoliții Bucovinei. Ca istoric cu spirit vizionar a ales să rămână pentru totdeauna în această margine de țară, în panteonul înaintașilor, ca un reper pentru generațiile viitoare sau poate și ca un îndemn pentru noi cei de astăzi de a ne cerceta trecutul. Or, după cum afirma neostenitul cercetător al istoriei, căutând cu îndrăzneală și întemeiere științifică descifrarea încercărilor prin care a trecut neamul, se urmărește „prin cunoștința trecutului, a înțelege prezentul și a îndrepta viitorul“.
N-a trecut mult, numai un secol de când nu mai este Dimitrie Onciul. Un secol nu e mare durată de timp pentru istorie. Ne zbatem mai departe să pătrundem „taina cea mare a istoriei noastre”. Adică, să cunoaștem mult-puțin trecutul, să înțelegem prezentul. Vor izbuti oare cei care vin din urma noastră să „îndrepte” viitorul? Dar până atunci măcar pașii să-i îndreptăm spre cimitirul vechi din oraș, să ne oprim la mormântul acestei personalități de referință pentru cultura națională, restaurat cu sprijinul Guvernului României, sub supravegherea șefului DRP din perioada respectivă, Gheorghe Cârciu, și consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.
Foto. Maria Toacă