October 17, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Marele Muzeu Egiptean este o poartă a timpului care ne invită la o plimbare în inima civilizației egiptene

5 min read

Marele Muzeu Egiptean este o poartă a timpului care ne invită la o plimbare în inima civilizației egiptene

Ramona Sandrina Ilie (Alexandria, Egipt)

 

Marele Muzeu Egiptean și-a deschis porțile vizitatorilor, miercuri, 16 octombrie. Acesta este cu siguranță un cadou pentru întreaga lume, dar mai ales pentru cei pasionați de egiptologie, istorie și cultură egipteană. Te întâmpină măreț și misterios, ca o poartă spre trecut, invitându-te să explorezi adâncurile unei istorii fascinante. Fiecare pas așternut  pe aleile sale te duce mai aproape de o civilizație care a captivat mințile și inimile oamenilor timp de milenii.

Aici, trecutul nu este doar un concept distant; el prinde viață prin artefacte și povești, oferindu-ți ocazia de a interacționa cu momente și personalități care au modelat destinul unei întregi civilizații umanei.

Marele Muzeu Egiptean, un simbol al eredității culturale

Marele Muzeu Egiptean (GEM) este, fără îndoială, un simbol al eredității culturale a Egiptului, o fereastră fascinantă către o civilizație care a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei umanității.

Situat la doar câțiva pași de monumentalele Piramide din Giza, acest muzeu este proiectat să găzduiască unele dintre cele mai prețioase artefacte ale umanității.

Sălile sale nu doar că adăpostesc comori arheologice, ci ne spun și povești despre trecutul grandios al civilizației egiptene, o poveste care se desfășoară pe parcursul a peste 700.000 de ani.

Construcția muzeului a început în 2005, dar drumul către realizarea acestuia nu a fost lipsit de obstacole. Dificultățile financiare și instabilitatea politică din Egipt au dus la întârzierea proiectului, iar Primăvara Arabă din 2011 a avut un impact semnificativ asupra turismului și a economiei. Într-un final, tot ce a ținut până acum de GEM este o invetiție de peste un miliard de dolari.

Cu toate acestea, în 2014, proiectul a fost reluat, susținut de împrumuturi internaționale, iar visul de a crea cel mai mare muzeu dedicat unei singure civilizații a început să prindă viață.

Arhitectura Muzeului, în sala mare vom fi întâmpinați de Ramses al II-lea

Conceput de firma irlandeză Heneghan Peng Architects, GEM se întinde pe o suprafață de 500.000 de metri pătrați, fiind cel mai mare muzeu din lume. Designul său impresionant include o fațadă din alabastru translucid, care strălucește noaptea, creând o legătură mistică cu simbolismul luminii soarelui egiptean antic.

În plus, forma triunghiulară a clădirii oglindește forma piramidelor, oferind o conexiune vizuală perfectă cu Platoul Giza din apropiere.

Clădirea muzeului este amplasată pe o suprafață de 100 de mii de metri pătrați, din care, 45 de mii de metri pentru expoziția muzeală. Zona rămasă include o bibliotecă specializată în egiptologie, un centru de conferințe, centru de cercetare, laboratoare pentru restaurare, un cinema dimensional, locuri pentru deservirea vizitatorilor, cum ar fi restaurante, magazine care vând reproduceri și cadouri și o parcare.

Vizitatorii sunt întâmpinați de o sală mare, unde se poate admira în toată măreția și splendoarea ei, statuia monumentală a faraonului Ramses al II-lea. Aceasta domină cu adevărat spațiul, având o înălțime de 9 metri și o greutate de 100 de tone.  Statuia este primul artefact instalat în muzeu, încă din timpul contruirii acestuia, și reînvie spiritul regal al Egiptului antic.

Ramses al II-lea, GEM, Egipt
Ramses al II-lea, GEM, Egipt

După această intrare grandioasă, vizitatorii sunt conduși spre o scară impresionantă, care îi duce către galeriile muzeului, fiecare dintre acestea fiind amenajate cu scopul de a oferi o priveliște încadrată perfect asupra Piramidelor ce pot fi admirate în fundal.

Aici, îl putem admira și pe faraonul Merneptah, scara mare cuprinzând 87 de statui regale, elemente arhitecturale uriașe, printre care, reprezentările faraonilor Chephren, Mycerinus, Senusret, Akhenaton și Amenhotep III.

Scara mare, GEM
Scara mare, GEM

În prezent, 12 săli cu diverse artefacte, de la statui ale faraonilor, până la sarcofage și mumii vor putea fi vizitate de un număr de 4.000 de persoane. Toate sălile sunt echipate cu tehnologie avansată, virtual reality și dispun de prezentări multimedia pentru a explica viața vechilor egipteni, inclusiv a regilor săi, a adăugat Zidan, directorul general al muzeului.

Marele Muzeu Egiptean găzduiește peste 100 de mii de piese

Marele Muzeu Egiptean de la Cairo găzduiește peste 100 de mii de piese din civilizația antică egipteană – unele dintre ele prezentate pentru prima dată publicului.

Muzeul este cunoscut în special pentru vasta colecție a artefactelor lui Tutankhamon, care include 105 vitrine dedicate acestui faraon legendar.

Galeriile muzeului sunt organizate cronologic, ghidând vizitatorii prin cele patru mari epoci ale Egiptului: Predinastică, Vechiul Regat, Regatul Mijlociu și Regatul Nou. Fiecare epocă dezvăluie o parte din măreția Egiptului, de la constructorii de piramide până la marii faraoni ca Ramses și Tutankhamon.

Vizitatorii vor avea ocazia să interacționeze cu exponatele

Pe lângă expozițiile sale fascinante, GEM oferă și un centru cultural dedicat cercetării și educației în domeniul egiptologiei. Acest spațiu nu este doar un loc de păstrare a artefactelor, ci și un mediu în care se promovează cunoașterea și aprecierea istoriei egiptene.

Cu 24.000 de metri pătrați dedicați expozițiilor permanente, muzeul include un muzeu pentru copii și facilități pentru conferințe.

Marele Muzeu Egiptean nu este doar un loc unde vom contempla trecutul, ci și un hub pentru inovație. Cu planuri de a integra experiențe de realitate augmentată și virtuală, vizitatorii vor avea ocazia să interacționeze cu exponatele într-un mod cu totul nou, aducând istoria la viață într-o manieră captivantă.

Grădinile extinse, de asemenea proiectate de Heneghan Peng Architects, adaugă o notă de serenitate și frumusețe peisajului, invitând vizitatorii să se relaxeze și să reflecteze asupra bogăției culturale a Egiptului.

Astfel, Marele Muzeu Egiptean devine o poartă nu doar spre trecut, ci și către un viitor învăluit în  mistere și învățăminte. Fiecare colțișor spune o poveste și fiecare artefact este o fereastră către o lume dispărută, dar parcă mai vie decât niciodată pe care o putem vedea, auzi și cu care putem interacționa.

Ramona-Sandrina Ilie
Ramona-Sandrina Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.