July 26, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – De aur și nu prea

3 min read

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – De aur și nu prea

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Din păcate, puțini cineaști și cinefili români își mai aduc aminte de singurul critic de film de origine română care a fost membru al asociației criticilor străini din Hollywood, celebra Hollywood Foreign Press Association. Ray Arco ne-a încântat pe vremea comunismului cenușiu cu articole și mai ales fotografii colorate cu vedete din cetatea filmului, în revista Cinema. Am învățat multe de la Ray, al cărui mai tânăr amic am fost până s-a stins din viață anii trecuți. Mi-a povestit din culisele asociației, nu întotdeuna cu umor ci de nenumărate ori cu tristețe. După trecerea lui în neființă s-au adeverit dezamăgirile sale. Asociația criticilor străini a fost desconspirată ca promovând politici interne rasiste, apoi  pentru deturnări de fonduri și alte scandaluri. Pentru câțiva ani, gala globurilor de aur Golden Globes a pierdut contractele de difuzare și și-a estompat strălucirea, după peste șapte decenii în care spectacolul anual al decernării premiilor a fost considerat ca cel mai fermecător, în umbra numai a premiilor Oscar.

Înainte de a fi dizolvată, Hollywood Foreign Press Association a vândut drepturile globurilor de aur unei case de producție. Astfel, devenită franciză, gala Golden Globes a revenit cu surle și trâmbițe pe micul ecran, atrăgând din nou atenția convivelor vedete de cinema și televiziune. Criticii, comentatorii, dar mai ales cinefilii au așteptat cu trepidație spectacolul de premiere, prima carpetă roșie după un an convulsionat de grevele artiștilor din Hollywood. Nominalizările, considerate ca avanpremieră aproape sigură a premiilor Oscar, au fost pe măsură.

Până la urmă, așa cum au declarat majoritate jurnaliștilor, renăscuta gală a dezamăgit. Vedetele au fost prezente cu farmec și voioșie, premiile meritate, șampania a curs din belșug. De la glumele nesărate ale comedianului Jo Koi (cu siguranță că nu știți cine e și de ce) și până la încercările timide de umor și glume ale vedetelor prezentatoare, mai totul a sunat fals. Fără ritm. Fără sclipici. Un spectacol fad cu toalete de lux și aplauze la timp și pentru orice. Ar fi trebuit să traduc câteva opinii ale unor ziariști care n-au fost nici măcar așa de amabili ca mine, dar înțelegeți oricum ce vreau să spun. Că parcă prestigiul și strălucirea cetății filmului au fost în grevă. Că parcă globurile au fost din orice numai de aur nu. Că parcă, dincolo de sclipici, Hollywood nu a ieșit din criză.

Revenind la premii, este destul de clar că favoriții anului sunt filmele „Oppenheimer”, „Barbie” și serialul de televiziune „Succesiunea” (Succession, pe canalul HBO). Care, fără suprize de proporții, vor domina și celelalte festivități de premiere în săptămânile viitoare. Care vor culmina cu gala premiilor Oscar, un spectacol, sperăm, ce va revitaliza imaginea și farmecul made in Hollywood.

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.