July 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Cenzurați-ne, dar s-o știm și noi!… cu Tudor Petruț – Gâlceava tribală

3 min read

Cenzurați-ne, dar s-o știm și noi!… cu Tudor Petruț – Gâlceava tribală

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

În ultimele zile, marcate de serioase probleme internaționale, publicul american a descoperit cu stupoare câteva realități disimulate până acum în societatea americană. Nimic mai surprinzător decât faptul că americanii de origine evreiască nu sunt o masă amorfă și unitară în opiniile ideologice, religioase și în primul rând în atitudinile față de statul Israel. Ci sunt marcați de o fractură adâncă, fundamentală în a înțelege suma reacțiilor generate de evenimentele din Orientul Mijlociu. Și suportul unei părți a evreimii americane pentru o imediată încetare a focului, bazată pe percepția că majoritatea problemelor palestiniene sunt doar un efect al opresiunii israelite de decenii.

De ce această fractură? Peste 90% din evreii americani sunt așkenazi din Europa Centrală și de Est. Din datele ultimului recensământ, două treimi dintre ei se auto-identifică a fi reformați (progresiști sau liberali, parte a iudaismului reformat) sau seculari (fără orientare religioasă). În vreme ce doar un sfert, inclusiv minoritatea sefardă, sunt ortodocşi sau conservatori. Deloc nescontat, peste 70% dintre evrei sunt simpatizanți, participanți în sau masivi donatori ai partidului democrat (Pew Research Center). Evident, trei pătrimi dintre minoritarii ortodocşi sunt republicani. Disproporționat, evreii americani sunt adepții ideologiilor de stânga și câțiva sunt declarat socialiști. Chiar dacă majoritatea evreilor americani declară că au un sentiment de afecțiune pentru Israel, pământul ancenstral, mai mult de jumătate sunt anti-sioniști, pe scurt, împotriva statului Israel așa cum este el conceput în momentul de față. Anti-sionismul (care nu este neapărat o poziție anti-semită) înseamnă și că unii apără și promovează drepturile palestinienilor. Gâlceava tribală din diaspora a devenit esențială pentru sionism și pentru existența perpetuă a statului Israel.

Deși statistic pare destul de limpede care sunt rădăcinile pozițiilor evreimii americane, mulți evrei sunt uimiți astăzi – și se exprimă public fără echivoc – de reacția partidului lor favorit, cel democrat, mai ales a aripii socialiste din partid. Și sunt uluiți de manifestările protestatare ale studenților din instituțiile de învățământ superior care conțin neașteptat de acide declarații anti-semite. Atitudine care a șocat și publicul larg, afirmând – mai public și mai acut  decât în vara anului 2020 – atmosfera ideologizată, într-o direcție socialist neo-marxistă, din universitățile americane și îndoctrinarea unilaterală  a studenților lor.

Și nu putem să ne oprim aici. Am discutat pe larg cu amici americani despre evenimentele zilei. Pentru prima oară, unii au sesizat că sunt foarte mulți de origine evreiască în mass-media, ziariști, moderatori, comentatori și invitați în programele de știri și de opinie. O serie de articole din presa locală au subliniat faptul că într-un singur segment pe CNN, timp de două ore au fost în emisie numai evrei americani. Chiar dacă părerile au fost împărțite, așa cum am explicat mai sus, întrebarea ziariștilor a fost mai mult de percepție, dar validă: cum să nu fie discuția părtinitoare?

În aceste momente de cumpănă pentru israelieni, statul Israel și evreimea americană, majoritatea americanilor, de la politicieni în jos, sunt în acord privind suportul clar și răspicat pentru cauza evereiască. Chiar dacă vocile distonante sunt din ce în ce mai puternice, Statele Unite rămân, traditional și declarat, pro-Israel.

Unora n-o să le placă rândurile de mai sus. Voi fi cenzurat, dar onest în opiniile mele. De la fața locului, nu prin CNN International via Antena.

Foto. Tudor Petruţ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.