June 29, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Hai să dăm mână cu mână

9 min read

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Hai să dăm mână cu mână

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

(Articol-reportaj scris în patru episoade, septembrie, motiv pentru care respectăm formularea la timpul „prezent” al autorului, n.red.)

*

Partea I

 

Greva breslei scenariștilor (WGA/Writers Guild of America) și a breslei actorilor (SAG-AFTRA/Screen Actors Guild) a paralizat cetatea filmului și industria de divertisment din inima celebrului Hollywood. Cu mic cu mare, de la figuranți la vedete de film și televiziune, de la debutanți la scenariști de Oscar, artiștii au pichetatează la intrarea în marile studiouri, sub privirile binevoitore ale trecătorilor. Numai că după mai bine de o sută de zile producătorii care reprezintă marile studiori prin asociația lor (AMPTP/Alliance of Motion Pictures and Television Production) nu cedează, cu toate presiunile economice și mai ales politice. Pentru că recentele premiere cinematografice au avut un neașteptat success de casă, iar majoritatea canalelor de televiziune și mai ales serviciile de streaming încă mai au material nou spre difuzare, interesul publicului larg s-a erodat. Până și mass-media americane și-au îndreptat atenția către evenimente mai spumoase (care de la Washington DC până aiurea se țin lanț). Lipsa vedetelor de pe micile ecrane, pentru că nu au voie să promoveze filme sau seriale în care au jucat, nu mai deranjează pentru că au fost înlocuite de vedetele momentului din show-uri reality. După ultimele informațiile pe care toți actorii le-am primit de la SAG-AFTRA nu s-au stabilit nici date nici condiții pentru a reveni la masa negocierilor.

De unde atâta animozitate? Deși greva comună s-a mai petrecut acum mulți ani, la vremea respectivă s-au găsit căi de comunicare pentru a rezolva conflictul de muncă. Unii critici acuză că acum este vorba numai de bani, că sindicatele cer prea mult, că actorii și scenariștii se așteaptă la remunerații exagerate. Din păcate, sunt și voci din public care cred că mai ales actorii fac prea mulți bani.

Nu prea adevărat… Sunt peste 160000 de membri plătitori în SAG-AFTRA. Pentru a putea primi asigurare medicală și a beneficia de credit pentru pensie, un actor liber-profesionist trebuie să câștige minimum 26000 de dolari pe an. La prima vedere nu pare cine știe ce mult. Mai ales că salariul mediu pe economie e puțin sub 60000 de dolari. În realitate numai 12% din actorii profesioniști americani trec de acest barem. Iar dintre aceștia o parte, ca și mine, au și altă sursă de venit deci nu au nevoie de beneficii. Din întreaga brealsă doar în jur de 7% au venituri de peste 80000 de dolari și în jur de 2% sunt vedetele multi-milionare. Pare paradoxal, dar așa cum spun mereu, e greu să trăiești din actorie. Sau din scenaristică.

Pentru multă vreme, actorii profesioniși, chiar dacă nu primeau roluri mereu, câștigau suficienți bani și prin veniturile reziduale care să la asigure un trai liniștit. Serviciile streaming au restructurat sistemele de plăți în defavaoarea artiștilor, mai ales a scenariștilor. Redistribuirea câștigurilor din difuzarea filmelor, programelor și serialelor de televiziune este unul dintre punctele cheie ale negocierilor dintre creatori și producători.

Dar nu e vorba numai de bani. Pentru prima data în istorie, în contencios s-a insinuat un al treilea jucător. Bine ai venit în lumea artistică inteligență artificială. Mai povestim!

(5 septembrie 2023)

 

Partea a II-a

 

Producătorii care reprezintă marile studiori prin asociația lor (AMPTP/Alliance of Motion Pictures and Television Production) au acceptat câteva doleanțe ale scenariștilor (WGA/Writers Guild of America) și actorilor din Hollywood (SAG-AFTRA/Screen Actors Guild) într-o încercare anostă de a-i aduce înapoi la masa negocierilor și a aplana conflictul de muncă. Propunerile nu au fost acceptate de către sindicaliști. Greva artiștilor a blocat majoritatea producțiilor de film și televiziune și a creat probleme financiare și sociale nu numai în lumea filmului ci și în economia locală. Într-o perioadă de refacere care părea ascendentă post-pandemie. Pentru că există o întreagă industrie în spatele aparatului de filmat care în momentul de față este blocată și nu produce. În estimările economiștilor și edililor din zona Los Angeles, dacă greva ar continua până la sfârșitul lunii octombrie, pagubele aduse economiei locale s-ar putea ridica la 4 (patru) miliarde (mda, miliarde) de dolari. Plus impactul pe termen lung mai ales în producția de televiziune, cu grile de program fără material nou probabil până în sezonul de primăvară al anului viitor.

Și nu este vorba numai de remunerația artiștilor și plăți reziduale din distribuția de filme și seriale de televiziune. Sau de reticența platformelor de streaming, mai ales a giganților Netflix și Amazon de a majora baremurile pentru creatori. Discuția s-a extins  – și va îngloba curând și alte domenii – și la impactul inteligenței artificiale. Există deja tehnologie prin care chipul oricărui actor poate fi adăugat oricărui corp. Se pot crea mase de actori de fundal. Cum am văzut în recentul „Indiana Jones and the Dial of Destiny”, Harrison Ford se poate plimba prin timp de la un tinerel simpatic la un bătrânel aventuros prin efecte digitale. Sub controlul uni programator isteț, versiuni avansate ale ChatGPT pot deja să scrie un scenariu. Și așa mai departe. Producătorii par a fi inclinați să adopte noile tehnologii cât mai repede. Artiștii se tem de viitorul lor, chiar dacă nu cel imediat. Între timp, un judecător a hotărât, într-un caz paralel, că drepturile de autor nu pot fi acordate decăt unei persoane și nu unui calculator. Inteligența artificială a devenit un element important în industria de divertisment și aportul noilor tehnologii va fi negociat în detaliu ca parte integrantă a noilor contracte de colaborare între artiști și producători.

Și pentru că e vorba de tehnologie și impactul noului potențial digital, SAG-AFTRA va aproba ca și contractul cu companiile din media interactive (creatorii jocurilor video) să fie anulat și renegociat. Pentru ca actorii, cascadorii, actorii de fundal, muzicienii implicați în masiva industrie a jocurilor video să fie tratați la același nivel ca artiștii de film și televiziune. Se crează astfel o nouă formă de „actorie” denumită performance capture. O prestare de servicii artistice care va fi folosită pentru prelucrare digitală ulterioară. Care va fi inclusă și în contractele de film și televiziune.

Din păcate ultimele indicații din partea breslelor nu sunt optimiste pentru că nici una din părți nu vrea, cel puțin zilele astea, să inițieze o nouă rundă de negocieri. Chiar dacă presiunea a crescut și mii de artiști, în frunte cu câteva mari vedete, au mărșăluit de la sediul Netflix pînă la intrarea in studiourile Paramount, eveniment prezentat copios în mass media. Dar care deocamdată nu i-a impresionat pe producători.

(14 septembrie 2023)

 

Partea a III-a

 

Greva artiștilor din Hollywood continuă, chiar dacă producătorii s-au întors la masa negocierilor pentru noul contract de colaborare cu scenariștii de film și televiziune (prin breasla scenariștilor WGA/Writers Guild of America). Discuțiile, care pentru prima oară au implicat și executivii studiorilor și platformelor de streaming, crează o anemică undă de optimism. Pentru scenariști, obosiți și sărăciți deja după patru luni fără venituri, orice pas înainte este binevenit. Negocierile se vor relua săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că suntem aproape de o așteptată înțelegere, cel puțin așa susțin comentatorii din presă. Chiar dacă scenariștii s-ar putea să aibă un contract curând, asta nu înseamnă că Hollywood va renaște imediat. Pentru că breasla actorilor (SAG-AFTRA/Screen Actors Guild) rămâne în expectativă. Orice acord cu scenariștii, mai ales care și câte din doleanțele lor sunt acceptate de către producători, va marca tactica negociatorilor actori. Tradițional, breasla actorilor – considerată una din cele mai puternice sindicate din lume – crează precedent după fiecare din negocierile de contract, cu sau fără grevă. Fiecare precedent modelează apoi doleanțele și negocierile celolalte sindicate, mai ales din industrie. Pare ciudat că industria de divertisment influențează sectoarele de producție, dar așa se întâmplă. Și nu numai din solidaritate cât din necesitate, sindicatele din industria de automobile au intrat la rândul lor în grevă parțială și fiecare așteaptă rezultatele negocierilor celorlalți.

Faptul că două industrii mari, care produc venituri imense, sunt în grevă influențează negativ economia americană. Și pun sub presiune executivul american, în frunte cu președintele tuturor sindicaliștilor Joe Biden. Fără drept de apel, artiștii din Holywood simpatizează dintotdeuna cu stânga politică americană. Democrații, în frunte cu președintele, susțin artiștii deși mulți dintre producătorii și executivii din Hollywood sunt printre cei mai darnici donatori pro-democrați în alegeri. De asemenea, politicienii locali susțin greviștii, cu toate că recunosc impactul economic din zonă, dar au mulți dintre alegători implicați în industria de divertisment. Din perspectiva națională este preferată o negociere rapidă care să satisfacă ambele părți, dar asta ar fi ca în filme. Așa că politicienii trebuie să păstreze o balanță. Și cum tăcerea e de aur, majoritatea mass-media de-abia mai amintesc despre greve, motiv pentru care aleșii poporului nu mai trebuie să răspundă la întrebări și să-și spună părerea public.

Din păcate, câțiva dintre prietenii și colegii noștri actori, scenariști, operatori, cascadori, încep să resimtă impactul financiar al grevei din Hollywood. Sunt câțiva care deja s-au angajat temporar, care pe unde, ca să aibă cât de cât un venit. Cu tristețe, dar și cu sinceritate, câțiva – mai ales din generația noastră – s-au hotărât deja că renunță la viața artistică. Este un preț la care puțini se gândesc. Ce volum de talent se pierde când conflictele de muncă din uzina de vise hollywoodiană par că nu au un sfârșit. Un happy end cu zâmbete sau o lacrimă fugară. Ca în filme…

(21 septembrie 2023)

 

Partea a IV-a

 

Ultimul episod din serialul hollywoodian „Greva”  s-a rescris cu un happy end zilele trecute când a fost aprobat proiectul de contract între breasla scenariștilor (WGA/Writers Guild of America) și asociația producătorilor de film și televiziune (AMPTP/Alliance of Motion Pictures and Television Producers). Un imens pas înainte nu numai în conflictul de muncă cu artiștii din cetatea filmului dar și în perspectiva modernizării întregii industrii de divertisment.

Poate cel mai interesant aspect al noului contract este paragraful care stabilește inteligența artificială (în special ceea ce este redefinit ca generative artificial intelligence) ca potențială parte a procesului de creație. „Scenariștii au intrat în istorie” scrie Yahoo Entertainment. „În ceea ce va deschide probabil calea pentru alte industrii, acordul propus afirmă că inteligența artificială nu poate să scrie sau să rescrie materiale, iar conținutul generat de IA nu poate submina recunoașterea unui scenarist. Materialele scriitorilor nu pot fi folosite pentru programarea IA (o preocupare majoră), iar scriitorii pot alege să utilizeze IA, însă nicio companie nu poate cere acest lucru” fără a compensa scenariștii. Se reafirmă astfel hotărârea unui judecător că se pot acorda drepturi de autor numai unui creator uman.

Bineînțeles că aspectele pecuniare au fost rezolvate. Scenariștii vor primi un mai mare procent din câștigurile reziduale din partea platformelor de streaming. Ocazie cu care breslele vor avea acces la datele și statisticile acestor platforme (ceea ce până acum era imposibil), inclusiv numărul total de abonați și numărul de vizionări pentru fiecare film sau episod. Deci dacă vizionați un film american pe Neflix la București, un scenarist fericit din Hollywood pune în bancă un țechin.

În vreme ce scenariștii sărbătoresc victoria și se întorc în birourile lor din studiouri, breasla actorilor (SAG-AFTRA/Screen Actors Guild) plănuiește cum să abordeze negocierile care vor începe săptămâna viitoare. Acordul WGA de a opri greva nu înseamnă că Hollywood a revenit la normal. Ci că atenția s-a mutat către greva sindicatului actorilor, de departe mult mai puternic și mai influent. Bazându-se pe contractul cu scenariștii, negociatorii actori vor fi, așa cum declară, mult mai agresivi cu doleanțele lor. Dar cum toată lumea din uzina de vise a obosit de-atâta manifestație și mulți artiști trăiesc de pe-o zi pe alta s-ar putea ca negocierile să fie mult mai amiabile și ambele părți mai deschise la compromisuri.

Episodul următor din serialul hollywoodian „Greva” se anunță a fi palpitant!

(28 septembrie 2023)

~

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.