July 26, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Cititorul nostru jupanul nostru… cu Tudor Petruț – Haideți să migrăm în America

3 min read

Cititorul nostru jupanul nostru… cu Tudor Petruț – Haideți să migrăm în America

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Mă bucur că, în sfârșit, m-au găsit cititorii și mi-au transmis prin email opiniile, comentariile și mai ales întebările lor. Ceea ce vă încurajez pe toți să o faceți, atâta vreme cât folosim cu toții un ton civilizat, respectând dreptul la opinie al tuturor. Sunt la tudor@petrut.biz, căsuța poștală a paginii mele de pe internet.

Nu m-aș fi așteptat sa fiu întrebat, chiar așa, dintr-o bucată, dacă trec românii ilegal granița dintre SUA și Mexic pentru a cere azil. Domnul Fane Spoitoru Doi (un incitant stage name, cum ar spune americanul) e foarte curios de oportunitățile de a ajunge peste ocean pe calea cea mai scurtă. Demonstrând că este extrem de la curent cu situația de criză de la granița lungă și fără prea multe bariere și garduri construite dintre statele Texas și Arizona și vecinii lor de la sud. Deși administrația Joe Biden neagă faptul că ar fi probleme și că granița este practic închisă, imaginile și cifrele publicate de grăniceri oferă o altă realitate, cu un număr record de imigranți ilegali care trec granița fraudulos (considerație bazată pe legile în viguare), cer azil și apoi se împrăștie peste tot pe continent, creând probleme sociale în comunitățile locale. Și scandaluri politice, în New York sau Chicago, de exemplu.

Politica democrată (a ideologilor lor, socialiștii la modă) de „să vină cu toții” pentru că suntem plini de compasiune și bunătate nu e nimic nou. Toleranța pentru ilegali (în majoritate din America Latină) a fost considerată ca o armă politică de termen lung, viitori cetățeni/alegători originari latino-americani fiind simpatizanți ai stângii (cel puțin aparent), deci un bloc de vot important. Republicanii s-au uitat și ei în partea cealaltă pentru că oamenii de afaceri (care-i susțin financiar) au mereu nevoie de mână de lucru necalificată, deci ieftină (plătită la negru, fară impozite sau beneficii). Mai nou, imigranții ilegali au devenit migranți în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și copiii lor.

Migranții ajung la garniță prin bunăvoința clanurilor și bandelor locale mexicane. Deci pe bani. Majoritate fondurilor vin de la familiile lor deja stabilite în SUA. Pentru cei din Asia sau Africa sunt rețele speciale care asigură transportul intercontinental și apoi în Mexic până la graniță, o afacere extrem de profitabilă cu prețuri între 25.000 și 50.000 dolari de familie. După ce se strecoară până pe pământ american cu ajutorul călăuzelor, majoritatea migranților (că dacă mai scriu imigranți ilegali iar voi fi anulat) se predau autorităților. Cam o zecime nu vor să fie față-n față cu grănicerii și o iau la fugă până li se pierde urma. Pentru că agenții federali sunt prea ocupați cu birocrația pentru azilanți ca să mai urmărească fugitivi, sau pe contrabandiștii de droguri.

Stai liniștit dragă Spoitoru Doi pentru că în anii conducerii iluminate și unificatoare a unchiului națiunii Joe Biden și a lui graniță absolut închisă deschis, un val de migranți din România au ajuns pe pământul făgăduinței. Majoritatea conlocuitori care-și permit să plătească prețurile absorbitante. Au fost și la televizor (și am descris pe larg la vremea respectivă evenimentele care ne-au propagat pe toate canalele de știri). Deci se poate. Mai ales în condițiile în care și ultimul regulament de pe vremea „terorii portocalii” (care practic a blocat imigrația ilegală în acea perioadă) expiră zilele astea și mii de vizitatori sunt așteptați să inunde granița pentru a se preda și a cere azil. Șub egida „migranți din toate țările uniți-vă” noii veniți sunt din toate colțurile lumii. Dar numai băieți ca matale, domnule Fane Spoitoru Doi, ar avea curajul să cânte entuziast, ca pe vremuri, „Haideți să migrăm/ În America/ Că-i mizerie și e frig/ La noi în mahala”… Scuze, n-am găsit altă rimă!

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.