February 27, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Dublă pentru Alexandra Sasha Bălan

3 min read

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – Dublă pentru Alexandra Sasha Bălan

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Ne-am obișnuit cu faptul că nu prea interesează pe nimeni ce fac, dacă fac, conaționalii noștri suficient de nebuni ca să-și încerce norocul în cetatea filmului. Pentru că, paradoxal, există și români în Hollywood (@RoHoClub #RomaniansInHollywood), artiști care rezistă și izbândesc în Tinseltown. Ne miră însă că nici succese remarcabile ale artiștilor de origine română nu ajung în atenția publică românească. În schimb, aventurile unor „vedete” care au trecut prin Los Angeles și au bătut pe la câteva uși numai ca să fie trimise pachet acasă, basmele lor despre cum au dat lovituri captează naivii prin titluri cu litere de-o șchioapă.

Am aflat întâmplător, pentru că până la urmă „Hollywood-ul românesc” e o lume extrem de mică, despre Alexandra Sasha Bălan, grafician englez de origine română. Ploieșteanca a plecat la studii după terminarea liceului, a studiat design grafic la Universitatea din Coventry și apoi a absolvit programul de masterat în animație de la Central Saint Martins al Universității de Artă din Londra. După ce a lucrat la câteva filme de animație a fost invitată să facă parte din echipa creativă a unui scurt metraj animat. Și a acceptat.

Totul a început cu succesul extraordinar al cărții pentru copii „The Boy, the Mole, the Fox and the Horse”, scrisă și ilustrată de Charlie Mackesy. După a lungă perioadă de producție cartea a devenit un film animat de scurt metraj care a avut premiera anul trecut. Sasha a făcut parte din echipa creativă, fiind un clean-up animation artist, cei care schițează prima fază a desenelor (cel mai lung și migălos proces în animație). Ca fapt divers, vocile din film aparțin unor vedete cunoscute, Tom Hollander, Idris Elba și Gabriel Byrne.

Scurt metrajul a rulat în seara de Crăciun pe canalul BBC. A fost apoi nominalizat la premiile britanice BAFTA unde a câștigat premiul Best British Short Animation. Nu a fost nici o surpriză că animația a fost nominalizată la Oscar și că a câștigat premiul pentru cel mai bun film de animație de scurt metraj.

Alexandra Sasha Bălan a intrat într-o categorie istorică de artiști de origine română care au făcut parte din echipa creativă a unor filme care au câștigat cel mai celebru premiu din lume: actorul John Houseman (rol secundar), scenaristul Robert Towne (a cărui tată era evreu român), producătorul cu mamă româncă Andre Guttfreund (pentru film de scurt metraj) și bineînțeles marea doamnă Lauren Bacall, care a primit premiul onorific după o prodigioasă carieră.

Din păcate, după o mențiune în presa prahoveană, dubla simpaticei Sasha, o carte de vizită deja impresionantă la 32 de ani, a trecut de altfel neobservată în țara ei de baștină. Până acum, sau așa sperăm. Din Hollywood noi aplaudăm și BRAVO Alexandra!

*

Foto.Alexandra Sasha Bălan (Credit Foto: Observatorul Prahovean)

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.