June 12, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – O biet actor, o biet artist (2)

3 min read

Minutul de Hollywood cu Tudor Petruţ – O biet actor, o biet artist (2)

Autor: Tudor Petruţ (Calfornia)

 

Nu putem încheia ciclul de povești din cetatea filmului fără a aminti și micul, entuziastul, plinul de energie creatoare grup de artiști de origine română. Așa cum menționez mereu în emisiunile radio românești care preiau „Minutul de Hollywood”, îi prezint pentru că paradoxal, dragi cititori, există și români în Hollywood (@RoHoClub #RomaniansInHollywood)! Activi în lumea filmului și a televiziunii, supraviețuitori fericiți în vâltoarea agitată a capitalei mondiale a divertismentului.

Am avut șansa să lucrez alături de mulți dintre colegii noștri actori. În primul rând cu Elena Secotă și Elena Pleșa, decanele de vărstă care și-au început cariera în anii ’90. Am fost în aceeași reclamă („Doi români, aceeași reclamă”, în premieră absolută, cum am scris la vremea respectivă) cu moldoveanul Boris Krutonog (născut în Chișinău) și apoi cu Victor Canache (scenaristul și regizorul recentei premiere românești „Capra cu trei iezi”) în altă reclamă. Am fost „căsătorit” cu simpatica Giannina Toaxen în „Sunnyside” (pe canalul NBC), primii doi români cu roluri episodice într-un sitcom american. Cu Aura Imbarus și Ian Fisher am fost în lung-metrajul „Sounds of Silence”, primul film a cărui acțiune se petrece în România filmat integral în Los Angeles. Am fost la post-sincron cu Jace Manoli, care are același manager ca mine, Amber Management, agenție întemeiată de o doamnă de origine română. Pentru așa un grup compact am reușit, iată, să fim pe același platou de multe ori, o raritate.

Câțiva dintre prietenii noștri actori au regizat propriile lor filme. Diana Angelson e cunoscută pentru filmul ei „The Second Coming of Christ”, Thea Mercouffer a avut succes cu documentarul „Rock the Boat”, Daniel Wyland (de altfel și un excelent director de imagine) și-a prezentat producțiile de scurt metraj la majoritatea marilor festivaluri, Tudor Munteanu a avut de curând premiera cu scurt-metrajul „Solitary”. Demonstrând un remarcabil spirit de echipă (care uneori lipsește în cetatea filmului), Teodor Falcon a scris și regizat „The Pickle King”, o comedie în care apărem mulți dinte românii din Hollywood, prima producție de acest fel cu care să ne lăudăm. În vreme ce mișcarea teatrală locală nu e la modă, Dan Istrate, mereu îndrăgostit de teatru, se plimbă și joacă pe coasta de est, acolo unde scena mai înseamnă încă ceva.

Nu ducem lipsă și de o tânără generație de actori. Grațiela Brancuși a debutat cu un rol episodic într-un serial dramatic pe canalul Paramount+ și se pare că va continua și în noul sezon. Madălina Năstase a absolvit cursurile de actorie, Timea Laczko încă studiază la academie, Bianca Bonciu, Theodora Cristea, Cristina Florea, Iulia Brezeanu lucrează cu agenți și participă la probe de filmare.
Lista e deschisă. Dar sper că v-am convins că, paradoxal, există și artiști români în Hollywood. Așa că țineți-ne pumnii!

Foto. Tudor Petruţ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.