July 21, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Creta, insula zeilor

5 min read

Creta, insula zeilor

Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)

 

Nu pot uita săptămâna edenică petrecută în Creta, în mica stațiune Bali, hotel Stone Village, replica unui sat cretan construit din piatră și lemn, cu miresme de flori mediterane, înconjurați de munții sălbatici și multă liniște. Ca să intri în stațiune treceai peste o boltă de bougainville roz, cu flori ca de hârtie. În drum spre cameră, pe poteca pietruită te invada parfumul de portocali, trandafiri, leandru şi verbină. Hotelul oferă o demipensiune cu produse bio, pe o terasă înflorită, cu o vedere surprinzătoare. Totuși, hotelul, proprietatea unei familii, nu este pentru toți, fiind minimalist, ecologic, fără televizor sau spectacole seara. L-am întâlnit și pe proprietarul hotelului, un arhitect care a avut această idee originală. Plaja se afla la 1 km de hotel. Clienții hotelului erau englezi, nemți, olandezi, francezi, elvețieni, danezi. Pe terasa camerei noastre am savurat un vin rosé cretan, care a costat numai 3 euro, şi cinci feluri de măsline. Restaurantul ne-a oferit și o cafea turcească făcută la nisip.

Am plecat din București cu un grup de români, un autocar plin; pentru noi fiind ultima destinație. Din păcate, agenția nu s-a orientat când ne-au trimis la aeroport pentru ca a fost foarte departe de hotelul nostru. Am închiriat două zile o mașină pentru a putea vizita în tihnă insula. A fost dificil să găsim un loc de parcare în marele orașe.

Cele mai frumoase plaje din Creta sunt la Balos, Elafonisi, Preveni. Creta țâșnește din albastrul mării, fiind o palmă de pământ, arid, spălat de ape de turcoaz, într-un decor idilic. Plaja Elafaonissi, după unii cea mai frumoasă plajă din Europa, este celebră pentru nisipul roz, datorat coralilor sfărâmați de valuri. Plajele din Creta sunt mici, stâncoase și trebuie să închiriezi un șezlong, iar în apă puteți sa călcați pe arici de mare.

Creta este cea mai mare insulă a Greciei și se află pe locul 5 în palmaresul insulelor din Mediterana după Sicilia, Sardinia, Cipru și Corsica, având o suprafață de 8.400 km2 și o lungime de 260 km. Este o insulă misterioasă, călduroasă, pură, generoasă așa cum este sufletul grec. Este situată strategic la răscruce de drumuri între trei continente Europa, Asia și Africa, fiind scăldată de marea Libiei, marea Cretei, marea Myroton și marea Karpathos. Otomanii, bizantinii și venețienii au lăsat amprenta lor asupra insulei. Este leagănul civilizației mioniene, fiind locul unde s-a născut Zeus. Trei masivi muntoși domină insula.

Rethymnon, al treilea oraș ca mărime în Creta este un oraș atrăgător, cu un port venețian. Fortăreața situată pe colina Paleokastro, a fost construită de venețieni în secolul al XVI-lea și cucerita de otomani în 1646. Aici am vizitat Muzeul de istorie agricolă și artă populară, adăpostite într-un palat venețian restaurat datând din secolul al XVII-lea. Colecția muzeului cuprinde 5.000 obiecte care atestă viața, tradițiile și obiceiurile locuitorilor Cretei, costume folclorice, ceramică, lemn sculptat etc.

Heraklion, cu un trecut complex și pasionant este sinteza perfectă a Greciei moderne, fiind haotic, dezordonat, dar în același timp vechi și conștient de trecutul său glorios. Palatul Cnossos reședința regelui Minos, care, potrivit unor legende, a construit un labirint pentru a-l închide pe teribilul său ginere, Minotaurul. Palatul posedă numeroase fresce care reprezintă jocuri cu taurii.

Mânăstirea Arkadi este un loc fascinant și un loc istoric important. În timpul revoltei împotriva otomanilor o mie de oameni s-au ascuns în mânăstire și au decis sa moară în loc să se predea turcilor (1866). Este încarnarea rezistenței eroice și rămâne încă astăzi un loc de pelerinaj. Biserica posedă o magnifică fațadă din secolul al XVI-lea cu influențe venețiene și baroce.

Xenia, sau Chania, este celebră pentru portul său venețian şi moscheea Giannizzeri. Vechiul oraș face parte din patrimoniul UNESCO, fiind un amestec de arhitectură, tradiții italiene și otomane. Orașul este superb, un oraș alb cu străzi pavate și decorate de flori bougainvilles, cu case având fațade italienești. Orașul a fost menționat în Odiseea lui Homer și a avut propria sa monedă. Este o explozie de culori și comori ascunse în fiecare loc.

Lacul Kournas, face parte din minunățiile naturale din Creta, fiind singurul lac cu apă dulce. Se crede că aici a fost construit un templu dedicat zeiței Atena.

În Creta se afla cheile Samaria, cunoscute ca cele mai profunde din Europa și pentru a le străbate cu piciorul vă trebuie între 4 și 8 ore de mers. Creta este leagănul numeroaselor civilizații din trecut, a zeilor, eroilor, poeților, muzicieni, scriitori, artiști, revoluționari. După mitologie, Zeus a adus-o pe Europa, frumoasa prințesă aici după ce a răpit-o de la curtea regelui fenician. Minos este progenitura lui Zeus cu Europa. Cel care pune piciorul pe această insulă simte o forță misterioasă, o bunătate, scria Nikos Kazantzakis, marele scriitor cretan în opera sa Scrisoare Grecului. Ceea ce mi-a plăcut în Creta este că ești la marginea mării și ai munții aproape. Insulele grecești, cu legende misterioase te fac sa visezi, cu peisaje aride și muntoase presărate cu căsuțe albe pe un fond albastru mediteranean și un cer fără nori.

Cretanii dau o mare importanță familiei și sunt atașați culturii. Familiile au arme de foc în casă mai ales în zona rurală, fiind o tradiție culturală. Sunt oameni calzi, amicali, deschiși care iubesc viața, ospitalieri. Limba greacă vorbită în Creta este un dialect distins cu un vocabular specific. Cu ocazia sărbătorilor din sat toată lumea cunoaște cântece și dansuri populare cretane, purtând costume tradiționale și recitind mantinades, o formă de muzică folk şi poezie.

Bucătăria grecească este sănătoasă, cel mai bun exemplu de alimentație completă având la bază uleiul de măsline; nu e de mirare că pe insulă cresc 35 de milioane de măslini. Mâncarea tipică este musacaua, tzatziki, spanakopita, feta. Produsele celebre sunt graviera, un fel de gruyere, salate din cicoarea sălbatică. Staka este un fel de cremă compusă din lapte de oaie folosită în pilaf și patiserie. Dakos este un fel de biscuit cu roșii, boubouristi un fel de mâncare cu melci, miel, anghinare.

Din cauza covidului nu s-au mai putut ține nunți, așa că oamenii s-au răzbunat și au făcut nunți toată săptămâna. Fata de la hotel ne-a povestit că a fost la o nuntă de 1.000 de persoane, practic tot satul a fost invitat.

Creta este un loc ideal pentru vacanţă, cu o mare varietate de hoteluri, peisaje și plaje magnifice.

(Paulina Popescu, Iunie 2022, Kitchener)

Foto. Paulina Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.