Când arta ne salvează de război sau îmblânzind gloanțele cu vioara
3 min readTrăim în secolul tehnologiei, în 2022, într-o perioadă în care se presupune că ar trebui să trăim în liniște unii cu alții, să evoluăm, să găsim soluții comune și în care ar fi impetuos necesar să ne responsabilizăm față de țările sărace, de asemenea. Dar, ce face omenirea în 2022? Începe un război crunt în care ucide destine, copii, femei, bătrâni, desparte familii și rade orașe de pe fața pământului. Totul, deoarece un om, trăiește în trecut, unde țara sa domina prin putere, crime, arme și ură, distrugând unicitatea națiunilor adunate sub steagul U.R.S.S., un „imperiu” al absolutismului distructiv, militar și criminal!
Printre cei care au trebuit să își părăseasca țara a fost și Iulia, o adolescentă de doar 16 ani, care pe 28 februarie, își părăsea satul său natal Erdec-Burnu din Ismail, sat românesc din Odesa, unde părinții au rămas să-și apere casa.
Tatăl Iuliei Gherghișan este profesor de fizică la şcoala din sat, iar mama sa lucrează la librărie. Până ca acest trist război să înceapă, revoltând o lume întreagă, tânăra artistă mergea în diverse turnee alături de Ansamblul Folcoric „Dor Basarabean” din Erdec-Burnu, singurul ansamblu folcloric românesc din regiunea Odesa. Iulia este membră a acesui ansamblu de marcă, unde, cânta la vioară. Oarecum grăbită și împinsă din spate de părinți să plece din țară spre fratele ei care se afla în România la studii, Iulia și-a uitat buna sa prietenă vioara, în urmă.
La Vama Isaccea o aştepta fratele ei, căldura sutelor de români îngeri aflați la graniță, dar inima ei era și este plină de griji față de părinții ei, de oamenii din sat, de colegi și membrii ansamblului
În urma apelului domnului Anatol Popescu, membrii Sindicatului Liber și Independent al Casei de Cultură a Studenților din București au achiziționat o vioară nouă de la magazinul M&C Musical Instruments Constanța.
Domnul Paul Bordaș, spune pe pagina dumnealui de facebook foarte frumos: „Cu nerabdare și sufletul la gură, așteptăm zile de pace și pe Iulia să ne cânte și să ne încânte cu ”Odă bucuriei”.
Fie ca glasul viorii să astupe pentru totdeauna bubuitul tunului!”
“DOR BASARABEAN” este unicul ansamblu folcloric românesc complet din regiunea Odesa, în care evoluează 5 generaţii de artişti amatori, copii, tineri şi vârstnici, în formulă de orchestră-trupă de dansatori-grup de vocalişti.
Pentru arborarea brâului tricolor la costumul popular (costumele, de altfel, sunt o donaţie a statului român din 2004), precum şi pentru promovarea folclorului românesc din alte zone folclorice decât Basarabia/Moldova, din anul 2005 ansamblul a intrat în dizgrația autorităților românofobe, fiind (neoficial, desigur) interzis şi exclus de la participarea pe scenele din Ucraina.
În ultimii 10 ani majoritatea covârșitoare a prezenţelor pe scenele din Ucraina s-a efectuat cu sprijinul statului român, sau al Asociaţiei “BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa.
Fondator, Conducător artistic şi Dirijor – Victor (Viorel) Popescu, instructor coregrafie – Sergiu Andrieş. Spectacolul a avut loc în ziua de 12 Iulie 2009 în incinta Palatului de Cultură “TARAS ŞEVCENKO” din oraşul Ismail, cu sprijinul Asociaţiei Naţional-Culturale a Românilor din regiunea Odesa “BASARABIA”, a cărei fondatori sunt artiştii ansamblului.
Până la viitorul spectacol, vă invitam să să vizitați pagina de facebook „Dor Basarabean”și să le vizionați spectacolele pe youtube.
Implică-te! Cei de lângă noi au nevoie de ajutor!
Acțiune derulată de Sindicatul Liber şi Independent al Salariaţilor din Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti și Cercetașii României – Centrul Sf. Nicolae, cu sprijinul comunității RePatriot și Asociația 21 DECEMBRIE.