Războiul Ucrainei (2)
5 min readRăzboiul Ucrainei (2)
Autor: Liviu Antonesei (Iaşi)
Intro
Astăzi a început cea de-a patra săptămînă a invaziei. Nu se știe exact motivele, dar tot astăzi invazia este blocată pe toate fronturile, după cum informează serviciile secrete britanice. Poate pierderile de partea rusă sînt mari, poate iar le-au rămas tancurile, blindatele și camioanele în pana prostului, poate invadatorii au luat un răgaz înaintea reluării ofensivei? Nu știu. Oricum, bombardarea orașelor continuă, locuințe, spitale, școli, grădinițe, teatrul din Mariupol, cad sub lovituri, alte sute de civili sînt uciși sau răniți. Unii analiști pun marile distrugeri provocate în zonele civile nu doar pe seama dorinței acestora de a transforma localitățile în mormane de moloz și pe civili în ținte, ci și în contul slabei pregătiri a tunarilor ruși și a rachetelor neghidate. Într-adevăr, nici tunarii proști, nici rachetele la fel de proaste nu pot distinge obiectivele militare de cele civile. Dar cred că aceasta este o explicație secundară, cea principală fiind voită, distrugerea orașelor și uciderea civililor.
Cele mai puternice lovituri le-a primit însă, în ultimele două zile, Kremlinul pe plan internațional. Senatul Statelor Unite, într-o unanimitate rar de găsit, l-a declarat pe V. V. Putin criminal de război. Sigur că Moscova a declarat că așa ceva nu se face, dar actul Senatului american nu are doar un rol simbolic, va fi de folos într-un eventual proces privind crimele de război din această „operațiune militară specială”. Pe de altă parte, tot ieri Curtea Penală Internațională a ordonat încetarea imediată a agresiunii la care este supusă Ucraina din partea Rusiei. Cea din urmă a declarat că nu va respecta decizia. Nici asta n-ar fi de mirare la cîte legi și tratate internaționale și bilaterale au fost călcate în picioare prin actul agresiv din 24 februarie. Dar și asta se contabilizează…
Cifrele nu spun mai nimic
De la începutul agresiunii, părțile nu declară mai nimic depsre pierderile militare proprii, mai generoase fiind cu cele referitoare la adversari. Azi, autoritățile militare ucrainene au declarat că au ucis în cele trei săptămîni de război peste 14 mii de militari inamici. Acum vreo săptămînă, partea rusă a recunoscut că a pierdut 500 de ostași. Probabil, o medie ar fi mai lămuritoare, mai ales că este în apropierea cifrei calculate de Pentagon, 5000, acum mai puțin de o săptămînă. Cifra s-ar ridica oarecum și cu distrugerea a multe sute de tancuri, blindate și camioane rusești și doborîrea cîtorva zeci de avioane și elicoptere. Interesant este că forțele ucrainene au ucis patru generali, din cei vreo 20 care conduc operațiunile din Ucraina. O cifră foarte mare, dar documentată în fiecare caz în parte – fotografie, nume, elemente de identificare etc. Situația e însă foarte curioasă. De obicei, obicei de grad înalt nu merg în linia întîi, nu se expun. I-o fi trimis Putin drept pedeapsă pentru insuccese? Sau ca să ridice moralul soldaților? O explicație posibilă ar fi aceea că, aflată în inferioritate numerică, armata ucraineană vînează în mod special ofițerii superiori. Asta ar însemna și că spionajul militar ucrainean funcționează foarte bine…
Vorbeam despre imprecizia cifrelor, Dar acestea, dincolo de bilanțurile militare, sînt ultimele care contează. Fiecare viață oprită din drumul ei, de civil sau militar, ucrainean sau rus, este unică, irepetabilă, de neînlocuit.
Un „larvism” nemuritor
De cînd a început războiul, ministrul de externe rus bombardează și el lumea cu măcar două-trei declarații în binecunscuta retorică a Kremlinului, E atît de obedient stăpînului său încît îl rebotez Larvov. Prin urmare, omul ne inundă cu larvisme. Unul nemuritor a fost emis acum cîteva zile și asociază prostia cu cinismul: „Rusia nu va ataca nici o țară europeană, așa cum nu a atacat nici Ucraina”. Dacă v-ați simțit liniștiți după prima propoziție, a doua v-a readus cu picioarele pe pămînt. Deci Rusia n-a atacat Ucraina… Arunci ce a făcut? Și-a dus soldații să viziteze Kievul și de trei săptămîni ăia nu-l găsesc? Și ca să nu se plictisească, în loc să mestece semințe, mestecă orașele ucrainene cu bombe?
Crapă monolitismul propagandei
Mai întîi, au fost atacurile hackerilor din grupul Anonymus, care au spart site-ul FSB, pe cele ale numeroaselor ziare și televiziuni oficiale, strecurînd informații despre război și mesaje de condamnare a agresiunii. Între timp, alți 300 de mii de hackeri din întreaga lume au răspuns apelului ministrului informațiilor din Ucraina și și-au pus priceperea în serviciul cauzei țării atacate. Detalii în acest articol din The Guardian
https://www.theguardian.com/world/2022/mar/15/volunteer-hackers-fight-russia
Dar între timp s-au petrecut lucruri importante în interiorul aparatului de propagandă rus. Un colonel activ cu funcție importantă a recunoscut într-o emisiune a televiziunii militare, care e publică, nu cu circuit închis, că e război în Ucraina, că există militari ruși morți în conflict și cerea celorlalți participanți la dezbatere păstrarea unui minut de reculegere în memoria acestora. Merita să păstrez linkul către captura video, măcar pentru a vedea contrastul dintre sobrietatea ofițerului și criza de isterie a moderatorului, care nu se putea opri din strigat: „Nu vreau să aud asta”, încercînd să-l acopere pe invitat pînă a reușit să-i taie microfonul. Cîteva zile după aceea, la o emisiune moderată de un sprijinitor declarat al lui Putin, la una din cele mai mari televiziuni oficiale, mai mulți invitați, inclusiv un academician, au vorbit despre război, invazie, pierdere de vieți civile și militare etc. Minute în șir. Moderatorul n-a urlat la ei, dar a stopat pînă la urmă dezbaterea. Iar acum două zile, a urmat incidentul de la Canalul Unu, în care o realizatoare a afișat o pancardă în care cerea oprirea războiului și comunica telespectatorilor, „Aici sînteți mințiți”. Aici, adică la televiziunea care tocmai transmitea principala emisiune informativă a zilei, Risca o pedeapsă între 5 și 15 ani de închisoare, După o anchetă de 15 ore, a fost prezentată tribunalului care, din fericire i-a aplicat numai o amendă de 30 de mii de ruble.
Încercînd să stopeze accesul rușilor la surse alternative de informații, Kremlinul a închis Facebook si Instagram. Mă tem însă că adevărul nu mai poate fi stopat…
Foto. Liviu Antonesei