April 13, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e cu Tudor Petruţ – Marea izbândă

2 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e cu Tudor Petruţ – Marea izbândă

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Majoritatea alegătorilor, indiferent de culoarea politică, au descoperit, unii cu stupoare, că cei doi candidaţi democraţi n-au câştigat degajat alegerile pentru guvernator în două state americane. Ba chiar în Virginia a fost declarat câştigător candidatul republican. Asta după ce cu săptămâni în urmă sondajele de opinie şi megafoanele democraţilor anunţau ca sigură biruinţa democrată la diferenţe astronomice.

Lupta electorală nu a mai fost împotriva lui Donald Trump, ca anul trecut. De data asta alegătorii, mai ales cei independenţi, au chestionat acid starea economiei, politica externă şi nu în ultimul rând ideologizarea sistemului de învăţământ. După eşecurile preşedinţiei, votul a fost, de data aceasta, împotriva lui Joe Biden.

Majoritatea politicienilor democraţi, şi ecourile lor din media americane, sunt printre puţinii care n-au asimilat rezultatele alegerilor. Pentru ei şi mai ales aripa socialistă din partid, faptul că cetăţenii au decis prin votul lor să critice până la refuz o parte din politicile democrate demonstrează doar că rasismul este încă prevalent în Statele Unite ale Americii. Că de data asta au votat numai bogaţii şi săracii au stat acasă. Că minorităţi nu s-au implicat. Orice explicaţie elucumbrantă a prins contur, în loc de simpla analiză politică din care să reiasă că majorităţii americanilor – care au votat local astăzi şi vor vota pentru membrii Congresului anul viitor – nu agreează cu direcţia în care se îndreaptă ţara lor. Mesaj care ar trebuie să amuţească amatorii de socialism, fie şi de tip american.

Marea izbândă republicană din Virginia, stat în care pluralitatea este democrată (prin prisma alegerilor din ultimii ani), mai are şi o altă dimensiune. Preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta lui Kamala Harris au pierdut masiv din popularitate. Fapt care a convins o mare parte din independenţii americani, o clasă politică din ce în ce mai relevantă, să nu mai aibă încredere în democraţi. Ceea ce ar putea debalansa viitoarele alegeri în favoarea partidului republican. Marea izbândă i-a umilit şi debusolat pe democraţi. Până şi unii dintre aliaţii lor tradiţionali din presă au început să-i critice, insinuând că ar fi dispuşi să se dea cu învingătorii. Că aşa e în jurnalism.

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.