November 21, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Sham El-Nessim sărbătoarea primăverii în Egipt sau altfel spus, „Paștele” faraonilor

4 min read

Sham El-Nessim sărbătoarea primăverii în Egipt sau altfel spus, „Paștele” faraonilor

Autor: Ramona Sandrina Ilie (Alexandria, Egipt)

 

Sham El-Nessim este un festival care are loc în aceeași perioadă cu Paștele Ortodox și care cade în fiecare an, în ziua de Luni, ziua următoare Duminicii Paștelui.

Ritualurile și credințele sărbătorii Sham El-Nessim de astăzi sunt direct legate de sărbătorile din Egiptul Antic sărbătorindu-se de fapt venirea primăverii, reînvierea și revenirea la viață a naturii. Sham El-Nessim a fost sărbătorit încă din 2700 î.Hr. de toți egiptenii indiferent de religia, credințele sau statutul lor social. Numele Sham El-Nessim care ar însemna „inspiră briza” derivă din limba coptă, (una din limbile vorbite de egipteni, în vremea când Egiptul era creștin) care la rândul său derivă din limba egipteană antică. A fost inițial pronunțat „Tshom Ni Sime”, „cu tshom” însemnând „grădini” și „ni sime” însemnând „pajiști”.

La fel ca majoritatea sărbătorilor din Egiptul Antic, Sham El-Nessim a fost strâns legat de astronomie și natură. Perioada în care ziua și noaptea sunt egale, iar soarele era aflat în zodia Berbec (lucru care însemna începutul creației) a marcat începutul festivalului de primăvară. Egiptenii antici, care au numit-o Sărbătoarea lui Shmo (Învierea vieții), au determinat data exactă în fiecare an prin măsurarea aliniamentului soarelui cu Marea Piramidă din Giza.

În aceste zile, mulți egipteni se trezesc în zorii zilei, când briza de primăvară se simte cel mai frumos și se îndreaptă spre parcuri și grădini pentru a avea un picnic în familie, alcătuit dintr-o masă tradițională care conține: ouă vopsite, ceapă verde și pește!

Peștele salat (cunoscut sub numele de fesikh), a fost oferit zeilor în Esna, în Egiptul de Sus, numele antic al Esnei fiind Lathpolis, adică numele original al peștilor înainte de sărare. Peștele „fesikh” este de fapt scrumbie de mare pusă la fermentat în sare, în butoaie de lemn.

O altă practică tradițională Sham El-Nessim este colorarea sau încondeierea ouălor, care în viziunea egipteană antică, simbolizează viața nouă. Acest simbolism apare în cartea faraonică a morților și în cântarea lui Akhenaton: „Dumnezeu este unul, a creat viața din neînsuflețit și a creat pui din ouă”.

Egiptenii antici fierbeau ouă în ajun de Sham El-Nessim, decorându-le și colorându-le în diferite modele. Apoi, își scriau dorințele pe aceste ouă, le ascundeau în coșurile din frunze de palmier și le spânzurau pe copaci sau pe acoperișurile caselor lor, în speranța că zeii le vor răspunde dorințelor până în zori.

Obiceiul de a mânca ceapă în ziua sărbătorii este la fel de veche și conform legendei egiptene, una dintre fiicele faraonului avea o boală incurabilă, iar medicii au fost lipsiți de idei până când un mare preot i-a dat suc de ceapă ca medicament. Starea ei s-a îmbunătățit, iar tatăl ei, încântat de recuperare, a declarat ziua respectivă ca sărbătoare a cepei. Începând din acea zi, oamenii mergeau în fiecare an prin orașul Menf, oferind ceapă morților lor, în speranța miracolului.

Egiptenii antici considerau de asemenea, anumite păsări, animale, flori și plante ca fiind sfinte. Una din ele era floarea de lotus, care simboliza națiunea egipteană și pisica, simbol important de-a lungul istoriei lor, aceasta reprezentând pe Bastet, protectoarea Egiptului!

Familiile din Egiptul Antic combinau aceste elemente la Sham El-Nessim, adunându-se împreună cu o zi înainte, pentru a colora ouăle fierte și pentru a pregăti mese cu fesikh și ceapă. Unii spânzurau ceapă în ușile lor pentru a alunga spiritele rele sau le așezau sub pernele nepoților în acea noapte pentru a-l chema pe zeul Sukar. Înainte de zori, oamenii se îndreptau spre pajiști și grădini sau malurile Nilului pentru a privi răsăritul, aducând cu ei mâncare și flori. Apoi își petreceau ziua în aer liber, primind primăvara cu dansuri și cântări vesele.

Se pare că unele lucruri încă ne leagă de faraoni, deoarece puține s-au schimbat de pe vremea faraonilor în ce privește acest festival, iar egiptenii, an de an, în prima zi de luni de după Paștele Creștinilor Ortodocși se adună împreună pentru a celebra primăvara!

Sham El-Nessim fericit! Kol sana wenta tayeb! كل سنة وانت طيب!

Foto. Ramona Sandrina Ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.