September 28, 2023

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea însetare

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea însetare

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Fostul preşedinte Donald Trump şi partidul republican american au acuzat mai multe state că au tolerat regulamente anti-constituţionale, nereguli şi ilegalităţi şi chiar frauda electorală în alegerile câştigate de către candidatul democrat Joe Biden. Deşi au produs documentaţie, declaraţii sub jurământ şi chiar dovezi video, republicanii nu au reuşit să treacă de intransigenţa aparatului judiciar care a refuzat să se implice, până la Curtea Supremă. Pe principiul că în periada de urgenţă generată de pandemie orice vot trebuie să conteze indiferent de condiţiile în care a fost depus şi de dispoziţiile legale ale fiecărui stat. Şi chiar dacă birocraţia a schimbat reguli electorale care, în concordanţă cu prerogativele constituţionale, nu pot fi modificate decât prin act legislativ.

Mass media l-a acuzat pe Trump de „marea minciună” că a pierdut alegerile prin fraudă, şi Congresul american a apelat la procedura de suspendare a preşedintelui (care nu mai era în funcţie la vremea respectivă) pentru că, prin declaraţiile sale, a instigat „marea insurecţie” de la 6 ianuarie.

După ce Joe Biden a fost inaugurat, mai multe state americane au început să investigheze neregulile electorale şi să evalueze măsuri legale pentru a garanta că alegerile viitoare vor fi libere şi independente. Statul Georgia, teren de bătălie electorală majoră în noiembrie trecut, a votat în legislativ o serie de schimbări. Ceea ce a declanşat o campanie media împotriva statului pentru că – îşi dau cu părerea comentatorii – noua legislaţie rasistă suprimă fără drept de apel drepturile fundamentale ale alegătorilor, mai ales cei de culoare. În contencios, susţinută cu aplomb ideologic de către politicienii democraţi, menţiunea legală că organizaţii şi asociaţii cu legături politice nu au voie să ofere cetăţenilor care stau în cozile interminabile de la centrele de votare nici măcar o sticluţă de apă. Astfel, votanţii, mai ales cei non-albi, vor fi însetaţi până la epuizare şi nu vor mai putea să-şi exercite dreptul de vot. Pe lângă această imensă problemă există şi una mai delicată, dezbătută de decenii: votanţii trebuie să prezinte un act de identitate pentru a vota. Repubicanilor li se pare elementar, democraţii o consideră un instrument de a anula dreptul de vot. Pentru că în vreme ce democraţii vor ca orice fel de buletin de vot să fie luat în considerare, valid sau nu, mai ales cele care le dau câştig de cauză, republicanii vor ca numai buletinele de vot legale (pe baza legilor în vigoare în fiecare stat) să fie numărate, indiferent cine va profita.

Şi mai mult decât atât. Faptul că mai multe state verifică din nou procedurile electorale îi sperie pe democraţi pentru că nu au control asupra unor posibile inexactităţi ce pot să iasă la lumină. Marea însetare a votantului georgian este doar o spoială ideologică a democraţilor. Pentru că, de fapt, schimbările legilor electorale în mai multe state demonstrează tacit că au fost nereguli în alegerile din toamnă şi validează prezumţia de fraudă a republicanilor. Procesul legisltiv accentuează acuzaţia de non-constituţionalitate a modificărilor efectuate de către birocraţiile locale pe motive de pandemie şi le nulifică pentru viitor, indiferent de starea de necessitate. Critica pentru marea însetare nu demonstrează grija pentru popor ci o abilă manevră politică în încercarea de a federaliza legile electorale în favoarea partidului la putere. Îndrăznesc să cer un pahar cu apă, domnilor democraţi?

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.