March 15, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e, nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea suspendare

3 min read

Dacă politichie nu e, nimic nu e… cu Tudor Petruţ – Marea suspendare

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Donald Trump a devenit campion mondial al procedurii de suspendare a preşedintelui, atât ca locatar al Biroului Oval cât şi ca simplu cetăţean liber schimbist. Ambele încercări s-au transformat în circ politic şi au fost anulate în spirit de echipă de către republicanii din senatul american.

Democraţii au demarat cea dea doua procedură imediat după evenimentele din ianuarie de la Capitoliu. Se vede că mulţi dintre pliticienii democraţi sunt avocaţi pentru că au găsit repede şi capul de acuzare. Incitare pentru că există şi în codul penal şi insurecţie pentru că se găseşte în al 14-lea amendament al Constituţiei americane. Democraţii ştiau de la început că procedura nu are nici o şansă legală. Era destul de clar că discursul prezidenţial din 6 ianuarie nu era incitare, folosind clar şi răspicat cuvintele „peacefully and patriotically” pe care le înţelege oricine din întreaga lume. Iar demonstraţiile de la Capitoliu, violente e adevărat, nu s-au transformat în nici un moment în insurecţie. Poliţistul transformat în martir ca ucis de manifestanţi criminali s-a demonstrat că de fapt a murit din alte cauze, iar singura victimă a fost de fapt o protestatoare împuşcată de poliţişti. Existau din plecare probleme legate de constituţionalitate, fapt pentru care judecătorul şef al Curţii Supreme de Justiţie a refuzat să prezideze (aşa cum era legal). Până şi vicepreşedinta Kamala Harris a refuzat să conducă procesul din Senat ca să nu fie în luminile rampei când îşi va împlini ambiţiile în câţiva ani.

Calculul democrat a fost însă mult mai amplu, ideologic şi politic. În primul rând au vrut neapărat să îl umilească pe Trump şi să-i marginalizeze pe aliaţii săi din Congres, un pas important în încercarea democrată de a-l scoate pe fostul preşedinte în afara politicii pentru totdeuna. Apoi a fost momentul în care s-a coalizat ideea că America este penetrată de terorişti locali, susţinători ai supremaţiei albe, cu toţii albi-caucazieni rasişti şi xenofobi. Şi simpatizanţi şi votanţi ai partidului republican. Din această perspectivă s-a inoculat ideologic şi legal noţiunea de echitate. O discuţie mai lungă pe care o vom relua curând. Şi nu în ultimul rând, democraţii au reuşit să dezbine republicanii din Senat şi să creeze tensiuni între Trump şi unii dintre foştii săi aliaţi. Încordare între republicani care va influenţa cu siguranţă pregătirile pentru alegerile din 2022, când democraţii speră să păstreze majoritatea în Congres.

Şi dacă vă miraţi cum de procesul din Senat s-a terminat atât de repede cu achitarea fostului, există bineînţeles o speculaţie. După pledoariile mai mult sau mai puţin legale ale ambelor părţi ar fi urmat interogarea martorilor. Republicanii au ameninţat că primul lor martor va fi distinsa doanmă Nancy Pelosi, puternica şi temuta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor. Care, murmură gurile rele, ştia de la servicii şi poliţie de pericolul unei răzmeriţe violente în Washington, DC după cuvântarea lui Trump şi nu a luat nici o măsură. Nu cumva a incitat la insurgenţă?

Foto. Tudor Petruţ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.