July 24, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

De vorba cu Clara Popescu, singura femeie care are un club de fotbal la Viena, „FC CALAROMÂNIA Wien”!

6 min read

De vorba cu Clara Popescu, singura femeie care are un club de fotbal la Viena, „FC CALAROMÂNIA Wien”!

Autor: Ana Moroşanu Magdin (Bucureşti)

„Pe 19 septembrie, vom spune de la Viena, „HAPPY BIRTHDAY, BUCHAREST!””

Ana Magdin: Clara Popescu, eşti unul dintre românii cu cel mai mare suflet, atunci când vine vorba despre români şi despre România. Organizezi cele mai frumoase evenimente la Viena dar şi în România. Te rog să povesteşti despre evenimentul din 19 septembrie, care va avea loc, în această toamnă, la Viena!

Clara Popescu: Dragă Ana, încep prin a-ţi mulţumi pentru implicarea ta şi pentru sprijinul tău în tot ceea înseamnă proiectul „HAPPY BIRTHDAY, BUCHAREST!” care va avea loc în data de 19 septembrie 2015 la Viena. Acest eveniment a prins viaţă cu ajutorul sufletului tău frumos. Evenimentul se va desfăşura în aer liber, prezentat în limba română şi în limba germană, cu invitaţi de mare calibru pentru imaginea Romaniei din toate timpurile, domnul Petre Magdin, ne face onoarea şi bucuria să fie printre noi şi să prezinte evenimentul secondat de Andreea Minescu Dragan, în limba germană, trupa R.U.S.T., una dintre cele mai bune trupe de rock din România, va aduce bucurie în sufletele spectatorilor prin piesele lor. Trupa HAIDUCII, alături de liderul lor, Constantin Drăghici care este şi primarul localităţii Amărăşti-Vâlcea, vor reprezenta localitatea Creţeni din judeţul Vâlcea, cu cele mai frumoase cântece olteneşti, alături de domnul primar Ionel Spârleanu, care îşi va expune la Viena, tot ceea ce ţine de tradiţia şi de obiceiurile locurilor în care s-a născut. Membrii grupului „Zestrea Ieudului”, însoţiţi de unul dintre cei mai buni lideri ai Maramureşului – Gheorghe Chindriş, îşi vor expune tot ceea ce ţine de tradiţia ieudenilor şi un spectacol unic, care va reprezenta „Nunta în Maramureş”, cu cântece şi jocuri populare dar şi cu mâncăruri tradiţionale nunţilor din Maramureş! Vom încerca o bună promovare a evenimentului tocmai pentru a aduna un spectru larg de spectatori de toate naţionalităţile şi vârstele, dornici de muzică de calitate şi însetaţi de cunoaşterea unui vector important de cultură european, mă refer la oraşul Bucureşti, capitala României. Vom avea în programul evenimentului şi o „bătaie“ cu flori, costume de epocă din Bucureştiul interbelic, programe artistice susţinute de trupe din Viena. Îmi doresc ca acest eveniment să aibă ca public ţintă atât românii, austriecii şi oamenii de alte naţionalităţi care locuiesc în Austria. Vreau ca evenimentul să aibă caracter multicultural şi o largă adresabilitate tocmai pentru a aduce Bucureştiul mai aproape de inima europenilor. Îmi doresc şi sper ca evenimentul să aibă repetabilitate.

Ana Magdin: Sunt receptivi românii din Austria, atunci când vine vorba despre evenimente venite din ţara lor natală?

Clara Popescu: Da, românii din Austria sunt receptivi şi iubitori de muzică, de artă, de cultură în general. Ştii, eu sunt de parere că cea mai mare greşeală în promovarea României de până acum, a fost că nu ne-am promovat suficient de bine extraordinarii oameni obişnuiţi pe care îi avem. Oamenii obişnuiţi, primitori, buni, modeşti, cu simţul umorului, sunt cel mai valoros brand al României şi din acest brand fac parte şi românii din Austria.

2

Ana Magdin: Cât de greu este să organizezi un astfel de eveniment şi pe ce instituţii te poti baza?

Clara Popescu: Să organizezi un astfel de eveniment în Austria, este o adevărată provocare, trebuie să fii pregatit să ţi se trântească uşa în nas, să fii refuzat în încercările tale de a strânge cele necesare pentru bunul mers al organizării, să fii criticat şi în acelaşi timp, să găseşti oameni care să-ţi spună „cu ce pot să te ajut“ sau „vreau şi eu să mă implic şi să fiu alături de voi“. Despre instituţiile pe care mă pot baza? Eu, de obicei, mă bazez pe oameni şi nu pe instituţii, dar, la instituţii o să pun întrebări şi sper să primesc sprijin de la Ambasada României la Viena, primăriile de Bezirk (Sector), Ministerul Culturii Austria, Biroul de Turism al României în Austria. Vom încerca să aducem aproape şi mediul privat, să facem colaborări şi cu alte asociaţii interesate de acest eveniment.

Ana Magdin: Cum merge politica partidului tău?:)

Clara Popescu: Este un partid nou înfiinţat care se numeşte RumänInnen Partei Österreich, adică Partidul Româncelor şi Românilor din Austria, este primul partid care are aşa cum îi spune şi numele, o majoritate românească, înfiinţat în ţările vorbitoare de limba germană şi este ceva care acum câţiva ani era o utopie, dar astăzi, în felul în care s-au mişcat lucrurile în Europa, a devenit realitate. Austria, a urcat pe o treaptă înaltă la ceea ce înseamnă democraţie şi a permis înfiinţarea acestui partid. Profit de bunăvoinţa ta de a-mi lua acest interviu şi vreau să lămuresc o bârfă şi anume, că în spatele Partidului Româncelor şi Românilor din Austria, nu stă şi nu sprijină cu bani niciun partid românesc, ne plătim singuri aşa cum putem cheltuielile, nu ne umple nimeni conturile partidului cu bani aşa cum se bârfeşte. În spatele acestui partid, suntem doar noi, cei care vrem alături de austrieci, turci, sârbi, bosnieci, polonezi, somalezi, bulgari, etc., o schimbare a societăţii în bine, justiţie egală pentru toţi, micşorarea programului de lucru săptămânal, stimularea micilor întreprinzători, etc. Partidul nu este nici de stânga, nici de dreapta, este un partid al alegătorului bazat pe respect şi bun simţ. Nu ştiu dacă aceste două elemente ne vor asigura sorţii de izbânda la alegerile locale din 27 septembrie 2015, la Linz şi 11 octomrie 2015 la Viena dar noi avem candidaţi pentru posturile de consilieri şi dreptul să încercăm. Dacă vom reuşi, va fi un moment istoric, dacă nu, va rămane o echipă inimoasă de oameni, care au îmbrăţişat mii de oameni şi şi-au strâns mâinile în semn de recunoştinţă pentru votul acordat. Cu această experienţă de viaţă, vom merge mai departe, mai sunt alte alegeri şi alte proiecte de realizat în sprijinul comunităţii.

Ana Magdin: Ce lucruri frumoase mai organizezi la Viena?

Clara Popescu: Am înfiinţat de curând clubul de fotbal FC CALAROMÂNIA Wien, l-am înscris în campionatul austriac iar acum, pe lângă Asociaţia Culturală CALAROMÂNIA există şi Fotbal Club CALAROMÂNIA Wien, au personalităţi juritice diferite ca să nu se mai amestece cele două obiecte de activitate, adică, domnii (deocamdată) care sunt pasionaţi de mişcare şi vor să facă fotbal pot să se înscrie la echipa noastră. Cu Asociaţia de femei, Miss Oesterreich, dupa campania „Water for Ghana“ am început o colaborare cu Ambasadele Olandei, Turciei, Rusiei şi Namibiei, într-un proiect cultural care se va desfăşura pe mai mulţi ani.

Ana Magdin: Clara, ce-ţi bucură sufletul şi viaţa, în această lume?

Clara Popescu: Îmi bucură sufletul soţul meu, prietenii mei, colegii mei din asociaţii, bichonul meu, plimbările dis de dimineaţă, vara pe Kärntnerstrasse, vacanţele în România

Ana Magdin: Care sunt locurile tale preferate în acest Univers?

Clara Popescu: Visez să trăiesc o perioadă în Jamaica şi să pun bazele unei firme de export de rom, cafea şi piper, să nu plătesc căldura, să nu fie niciodată iarnă şi să ascult la nesfârşit melodiile lui Bob Marley.

Ana Magdin: Ce îţi place cel mai mult să mănânci?

Clara Popescu: Nu sunt pretenţioasă la mâncare, mănânc cu drag mâncăruri româneşti, fasole bătută, cu gogonele murate, papanaşi, ciorbă de burtă.

Ana Magdin: Un gând pentru românii de pretutindeni!

Clara Popescu: Le doresc ceea ce îmi doresc şi mie, sănătate, înţelepciunea de a găsi întotdeauna soluţiile cele mai bune pentru ei şi pentru familiile lor, să aibă mereu încredere în ei pentru că în ei stă puterea şi răspunsurile la toate întrebarile, în rest, putem doar să ne rugăm, Doamne, ocroteşte-i pe români!

1 thought on “De vorba cu Clara Popescu, singura femeie care are un club de fotbal la Viena, „FC CALAROMÂNIA Wien”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.