July 19, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Cititori ai cărților copilăriei

2 min read

DSC03823Ziua Mondială a cărții pentru copii

 

Minunate sunt întâlnirile dintre autorii cărților pentru copii și personajele din povestiri și poezii , la care participă cu drag  părinții și dascălii care pășesc în sălile Bibliotecii bucurându-se alături de micii cititori, amintindu-și de clipele copilăriei!…

La Filiala Zorilor a Bibliotecii Județene Cluj DSC03826a fost sărbătorită Ziua Mondială a Cărții pentru Copii. Sărbătoarea a fost inițiată în anul 1967, în ziua de naștere a îndrăgitului autor danez de basme Hans Christian Andersen (2 aprilie 1805). În primitoarea sală a Bibliotecii, printre eroii din volumele așezate cuminți pe rafturi, au sosit elevii din clasele a patra ale Liceului ,,Tiberiu Popoviciu,, și dascălii însoțitori precum și membrii ai Cenaclului ,,Poesis,, de la Colegiul Național ,,George Coșbuc,, elevi ai profesoarei de limba română Gianina Zegreanu. Tatiana Costiuc, șef de Serviciu la  Biblioteca Județeană, a fost ca de obicei alături de prietenii Bibliotecii. Directoarea Editurii clujene  ,,Ecou Transilvan,, Nadia Fărcaș a prezentat volumele din colecția ,,Cărțile copilăriei,, coordonată de Rareș Fărcaș. Dintre scriitorii  unor volume de povestiri și versuri pentru copii și-au prezentat cele mai recente apariții Gabriela Gențiana Groza, membră a Uniunii Scriitorilor din România și medicul scriitor Rodica Jeican. Atentă la evoluția psihică a copiilor în era calculatoarelor, cu o evidentă iubire a acestora, Rodica Jecan le-a citit  versuri dedicate lor,  inspirate de  nepoata Mara, de 8 ani, aflată la Montreal, în Canada, departe de bunica ei dragă. Copiii aflați la Bibliotecă au ascultat cu plăcere versuri din volumul autoarei ,,Perleluțele Marei,,. Cu intonație și cu talent unul dintre elevii Liceului ,,Tiberiu Popoviciu,, a citit o povestioară din volumul autoarei, ,,Îngerașul lui Fănel,,.

DSC03822Gabriela Gențiana Groza, însoțită de Teo, nepotul de 5 ani  jumătate, le- a vorbit copiilor despre Toni purcelușul, personaj din volumul  său ,,Marea copilăriei,,. A prezentat apoi, interactiv , poezia despre năzdrăvanul motan Sulfinică care și-a găsit mulți admiratori  doritori

să primească autograf de la autoare. Unul dintre elevii cunoscutului liceu clujean s-a interesat de titlul volumului ,,La mâna lui Cronos,, scris de Gențiana Groza, vădit atras de vestitele ,,Legende ale Olimpului,,.

Copiii și adulții, primiți cu drag de bibliotecarele de la Filiala Zorilor a Bibliotecii, au petrecut împreună clipe frumoase și au marcat astfel o sărbătoare a Cărții scrise pentru vârsta la care tainele se dezleagă prin cunoaștere permanentă, prin lectură, prin studiu la școală, supravegheați de ochiul atent al dascălilor.

 

Gabriela Gențiana Groza

DSC03812

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.