Curentul International

Curentul International Magazine

MULŢUMIRI ADRESATE TUTUROR CELOR CARE AU FĂCUT DEMERSURI PENTRU CA PĂRINTELE ARHIMANDRIT JUSTIN PÂRVU SĂ DEVINĂ CETĂŢEAN DE ONOARE (POST MORTEM) A LOCALITĂŢII BAIA SPRIE

11 min read

Parintele-Justin-wb Victor RONCEA prezintă:

 

Părintele Justin Pârvu, cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie!

 

Părintele Justin Pârvu, cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie! Mânăstirea Petru Voda, Asociaţia Foştilor Detinuti Politici din Romania şi Civic Media mulţumesc Gazetei de Maramureş, Primarului şi Consiliului Local Baia Sprie. DOC – See more at: http://roncea.ro/2013/08/31/parintele-justin-parvu-cetatean-de-onoare-al-orasului-baia-sprie-manastirea-petru-voda-asociatia-fostilor-detinuti-politici-din-romania-si-civic-media-multumesc-gazetei-de-maramures-primarului-si/#sthash.qhYIOlk1.dpuf

Dumnezeu să vă răsplătească râvna şi gestul deosebit făcut în memoria Parintelui Justin Parvu!

 

Cu deosebit respect,

Victor Roncea, jurnalist

 

***

Mânăstirea Petru Vodă, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi Civic Media mulţumesc Gazetei de Maramureş, Primarului şi Consiliului Local Baia Sprie.

 

31 august 2013

 

Mănăstirea Petru Voda informează: 

Părintele Justin Pârvu, cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie!

 

Iniţiativa GAZETEI privind acordarea celor 6 titluri de cetăţean de onoare post-mortem a înregistrat prima reuşită: săptămâna trecută, proiectul de lege iniţiat de primarul Dorin Vasile Paşca a fost aprobat în unanimitate de Consiliul Local Baia Sprie. Părintele Justin Pârvu a primit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al oraşului Baia Sprie.

 

Recent, GAZETA de Maramureş a propus acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru şase personalităţi care au trăit şi au murit pentru valorile care dau identitate Maramureşului şi Ţării: Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Iuliu Hossu şi Aurel Vişovan la Sighetu Marmaţiei, Justin Pârvu la Baia Sprie şi Nicolae Steinhardt la Târgu Lăpuş. Am adunat zeci de propuneri şi mesaje de susţinere.

 

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Maramureş, subfiliala Sighetu Marmaţiei, susţine demersul nostru, dar şi preşedintele AFDPR Octav Bjoza a anunţat că şi structura centrală a Asociaţiei susţine acest demers.

 

Cum între cei şase se numără şi un cardinal greco-catolic şi un duhovnic şi monah ortodox, am primit şi susţinerea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului şi personal a Arhiepiscopului Justinian Chira. De asemenea, susţin cererea noastră Episcopia greco-catolică de Maramureş, dar şi Asociaţia Filantropică Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul, condusă de părintele Vasile Fodoruţ, care s-a arătat de asemenea încântat de iniţiativă şi va pune o listă la dispoziţia credincioşilor din parohia sa, care doresc s-o semneze.

 

Datorită deschiderii deosebite şi susţinerii arătate de Victor Roncea şi Civic Media, demersul a devenit unul naţional, adunând susţinători importanţi din ţară şi din străinătate.

 

Astfel că, recent, cererea noastră, însoţită de lista de semnături de susţinere a fost depusă la Primăria Baia Sprie. Primarul Dorin Vasile Paşca a iniţiat un proiect de hotărâre care a fost aprobat în unanimitate de Consiliul Local Baia Sprie în şedinţa din 22 august.

 

Părintele Justin Pârvu a primit post-mortem titlul de cetăţean de onoare a oraşului Baia Sprie, care va fi conferit în 14 septembrie, când are loc slujba şi parastasul anual de la vechea intrare în colonie. Cu această ocazie vor avea loc şi o pomană, şi simpozionul „Triunghiul morţii”.

 

Mulţumim administraţiei din Baia Sprie, aleşilor locali şi susţinătorilor acestui demers. E un prim pas spre normalitate şi spre o ierarhie corectă a valorilor.

Ioana Lucacel şi Mircea Crişan/Gazeta de Maramureş

 

Cererea depusă la Primăria Baia Sprie

 

„Oraşul pe care îl conduceţi se numără printre locurile demnităţii noastre naţionale. După 1952, Baia Sprie a devenit colonie de muncă forţată pentru deţinuţii politici. Silicoza, bolile de plămâni şi de inimă au făcut ravagii. Colonia era aşezată într-o căldare înconjurată de munţii Gutinului şi reprezenta locul de muncă al celor 7-800 de condamnaţi la pedepse mari. Primii deţinuţi au fost aduşi de la Aiud. Treptat, treptat, au sosit deţinuţi pedepsiţi de la alte închisori, iar după închiderea Canalului, o parte dintre supravieţuitori au fost dirijaţi aici.

 

Cel mai cunoscut reprezentant al foştilor deţinuţi politici de la Baia Sprie era poate părintele Justin Pârvu, care s-a stins recent. Ca unui om care are înţelepciunea să distingă valoarea şi tăria să o aprecieze, GAZETA de Maramureş, cel mai important săptămânal din nord-vestul ţării, susţinut de o listă de organizaţii, instituţii şi persoane anexată prezentului memoriu vă propune acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem părintelui Justin Pârvu. Ultimul mare sfânt al temniţelor comuniste.

 

Argumentăm propunerea noastră prin următoarele:

 

Părintele Iustin s-a născut la data de 10 februarie 1919, în satul Poiana Largului, comună Călugăreni, judeţul Neamţ. În 1936, tânărul râvnitor de doar 17 ani intră frate la Mănăstirea Durău. După numai un an, în anul 1937, merge la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Cernica, pentru a-şi continua apoi studiile la Râmnicu-Vâlcea şi Roman. În 1940, la 20 de ani, este tuns în monahism şi, peste numai doi ani, hirotonit întru preot. Devine apoi preot misionar pe Frontul de Est, în Neamţ, până la Odesa. După război, începe prigoana comunistă. În anul în care va absolvi seminarul, în 1948, va fi arestat şi condamnat la 12 ani de “închisoare politică”.

 

Trece prin închisorile Suceava, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud, minele de la Baia Sprie, şi “reeducarea” de la Piteşti. În 1960, este condamnat la încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţă. După eliberare, ajunge să slujească în mai multe mănăstiri, iar de douăzeci de ani este preot la Mănăstirea Petru Vodă – judeţul Neamţ, pe care o închină martirilor români din închisorile comuniste. Părintele Justin Pârvu a continuat până la moarte lupta pentru credinţă şi adevăr prin învăţăturile sale în care caută să facă cunoscută jertfa unei generaţii.

 

Având convingerea că sunteţi un om care ştie că dăinuirea unei comunităţi se poate face numai prin păstrarea identităţii, valorilor şi idealurilor sale, suntem convinşi că veţi da curs propunerii noastre, discutând-o în Consiliul Local”.

 

Scrisoarea din partea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România

 

ASOCIAŢIA FOŞTILOR DEŢINUŢI POLITICI DIN ROMÂNIA A.F.D.P.R.

ASSOCIATION DES ANCIENS DETENUS POLITIQUES DE ROUMANIE FORMER ROMANIAN POLITICAL PRISONERS ASSOCIATION

Str.Mântuleasa nr.10, 70087 Bucureşti, sector 3, ROMÂNIA,

tel.fax.3172317
Nr. 97/29.08.2013

 

C ă t r e

Primăria Baia Sprie

Domnului primar Dorin-Vasile Paşca

Consiliului Local

 

Comitetul Naţional de Conducere al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi şi Victime ale Dictaturii din România (AFDPR), mulţumeşte pe această cale dumneavoastră şi Consiliului Local, pentru faptul de a fi declarat şi aprobat cu unanimitate de voturi ca Arhimandritul Justin Pârvu să devină cetăţean de onoare post-mortem al localităţii Baia Sprie, adică acolo unde a muncit aproape 5 ani în minele de plumb, din cei 16 ani pe care i-a “petrecut” după gratiile temniţelor comuniste.

 

Vă rugăm să primiţi întreaga noastră consideraţie pentru respectul şi recunoştinţa ce le purtaţi martirilor neamului românesc.

Cu aleasă preţuire,
Preşedinte,
Ing. Octav Bjoza

AFDPR

 

***

Răspunsul din partea Mănăstirii Petru Vodă

 

Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Arhiepiscopia Iaşilor

Mânăstirea Sfinţilor Arhangheli

– Petru Voda –

 

Stimate Domnule Primar Dorin Vasile Paşca,

Stimaţi membri ai Consiliului Local Baia Sprie,

 

Decizia domniilor voastre de a acorda, cu binecuvîntată unanimitate, cetăţenia de onoare Părintelui Arhimandrit Justin Pârvu, fericitul întru pomenire stareţ şi ctitor al mănăstirii noastre, vă face cinstea de a vă număra printre primii edili din România care îi acordă această distincţie postumă, recunoscînd jertfa şi dragostea de Dumnezeu şi de neam a duhovnicului nostru.

 

Fie ca acest gest onorific să rodească în inimile tuturor generaţiilor României prezente şi viitoare dragostea de Adevăr şi de neam pentru care întreaga generaţiile a părintelui nostru stareţ s-a jertfit în vremuri de cumplită prigoană şi de mărturisire a frumuseţii sufletului Creştin din această ţară. Cu siguranţă această distincţie vă va fi răsplătită de binecuvîntarea Cuviosului Părinte Justin Pârvu din Împărăţia Cerurilor în care acum îşi odihneşte mult truditul şi mult încercatul său suflet.

 

Primiţi, vă rugăm, prin aceste puţine cuvinte, recunoştinţa noastră adusă consiliului local al Primăriei Baia Sprie, dimpreună cu felicitările pentru frumoasa iniţiativă, cuvenite jurnaliştilor Victor Roncea şi Asociaţiei Civic Media, susţinuţi de jurnaliştii Mircea Crişan şi Ioana Lucăcel de la Gazeta de Maramureş şi de numeroase şi importante personalităţi ale lumii creştine şi academice ale României contemporane.

Dumnezeu să vă răsplătească şi să vă binecuvinteze!

 

Stareţ al obştii Mănăstirii Petru Vodă,

Protosinghel Hariton Negrea

Mănăstirea Petru Vodă

 

***

Scrisoarea Asociaţiei Civic Media

 

Către: Primăria şi Consiliul Local Baia Sprie

România, Maramureş, Baia Sprie

Strada Piaţa Libertăţii, nr. 4

Fax: +40-262-260059

primaria@baiasprie.ro

 

27 August 2013

 

Stimate Domnule Primar Dorin Vasile Paşca,

Stimaţi membri ai Consiliului Local Baia Sprie,

 

Am aflat prin intermediul Gazetei de Maramureş ca Dvs sunteţi primii din minunatul ţinut al Maramureşului care aţi dat curs demersului lor civic deosebit, privind distingerea unor mari personalităţi ale României, care au suferit pentru valoarea şi crezul lor în temniţele ocupaţiei sovietice, prin acordarea unei mult meritate Cetăţenii de Onoare post mortem.

 

Părintele Justin Parvu, pentru care aţi votat cu o unanimitate remarcabilă, act care va rămâne cu siguranţă înscris în istoria României, merita cu prisosinţă această distincţie memorabilă, la fel cum şi localitatea Baia Sprie se înnobilează la rândul ei prin conferirea Cetăţeniei de Onoare unui om sfânt, care s-a dus la Dumnezeu şi care şi-a pătimit suferinţele cu fruntea sus în închisorile bolşevice în care a fost deţinut timp de 16 ani şi la muncă forţată din subteranele minelor de plumb şi sare din Baia Sprie.

 

Peste ani, când se va pune în discuţie ridicarea martirilor închisorilor comuniste în rândul mucenicilor şi sfinţilor din calendarele Bisericii Ortodoxe Romane – aşa cum deja Biserica Catolică a început să beatifice o serie de foşti deţinuţi politic din România – gestul Dvs vă fi amintit cu cea mai aleasă consideraţie. Pentru ca, aşa cum spunea însuşi Părintele Justin, „Sfântul sau martirul este eroul neamurilor. Nu ne interesează pe noi coloratura lui politică. El nu este omul mărginit – în România, ori în Spania, ori în Franţa – el este omul care depăşeşte graniţele valorilor.”

 

Permiteţi-ne, ca susţinători ai iniţiativei Gazetei de Maramureş, să vă transmitem sincerele noastre omagii, felicitări şi mulţumiri pentru actul Dvs de demnitate naţională, atât în numele Asociaţiei Civic Media, cât şi a istoricilor, profesorilor universitari şi jurnaliştilor care s-au alăturat acestui demers naţional, şi dintre care îi amintim pe Prof. Dr. Radu Ciuceanu, fost deţinut politic, Director – Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST), Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Prof. Univ. Dr. Ioan Scurtu, Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Dr. Radu Baltasiu, Director – Centrul European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Prof. Univ. Dr. Ilie Bădescu, Universitatea Bucureşti, Prof. Univ. Dr. Adrian Boeru, Universitatea Naţională de Arte, Prof. Univ. Dr. Viorica Bălteanu, Universitatea Politehnică Timişoara, Constantin Dobre, fost organizator şi conducător al revoltelor minereşti din Valea Jiului, Lupeni, august 1977, istorici de pe ambele maluri ale Prutului, ca profesorii Vasile Lechintan, Cristian Troncota şi Alexandru Moraru, cât şi, mai ales, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România, dl. Octav Bjoza, la care se adăuga o listă lungă de personalităţi, dintre care nu trebuie să-l uităm pe distinsul Arhiepiscop al Maramureşului, Înalt Preasfinţia Sa Justinian Chira, la rândul său un om al lui Dumnezeu.

 

Nu în ultimul rând, trebuie amintite vorbele calde la adresa Părintelui Justin Parvu, supranumit “Duhovnicul Neamului”, transmise lumii de Întâi Stătătorii Bisericii Ortodoxe Romane, Patriarhul Daniel şi Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei: „În perioadă plină de lumină dintre sărbătoarea Înălţării Domnului la Cer şi sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh a trecut la cele veşnice Părintele Arhimandrit Iustin Pârvu, stareţul-ctitor al Mănăstirii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil de la Petru Vodă, judeţul Neamţ, şi duhovnic apreciat de numeroşii săi fii duhovniceşti. Format în atmosfera de rugăciune şi înaltă trăire spirituală a Mănăstirilor Durău şi Cernica, cunoscute vetre monahale din perioada interbelică, Părintele Justin a îndurat, cu multă credinţă, încercările temniţelor comuniste de la Văcăreşti, Jilava, Aiud şi Suceava (între anii 1948 – 1964), mărturisind cu mult curaj dreapta credinţă în vremuri de încercare. (…) Veşnică să-i fie pomenirea din neam în neam!

 

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru obştea mănăstirii,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

 

“După ce a dus o viaţă înălţătoare, tulburătoare şi sfântă, părintele Justin Pârvu s-a îndreptat spre împărăţia cerurilor. Părintele a pregustat împărăţia cerurilor încă din această viaţă, dobândind-o din plin în lumina cea neînserată a lui Dumnezeu. S-a dus la Hristos, fără de care nu a conceput, din tinereţea lui până pe patul de suferinţă, să trăiască vreo clipă. A fost conştient de faptul că în Hristos trăieşte, viază şi se mişcă. S-a născut în cer, cum spuneau creştinii altă dată, după ce a fost binecuvântat de Dumnezeu să se nască întru împărăţia cerurilor încă din această lume. S-a dus la fraţii şi surorile sale de suferinţă, care au plecat din această viaţă cu multă vreme înaintea sa. În ultimele zile ale vieţii sale, în chilia de alături, într-un moment de har, a mărturisit un testament care să fie împlinit de cei care rămân în urmă. Părintele a ţinut să ceară iertate tuturor, a menţionat persoana care să-i urmeze în funcţia de stareţ, iar la final a dorit să comunice patru lucruri poporului român. Părintele a accentuat că trebuie să fie unitate în orice situaţie, iar apoi a îndemnat la multă pocăinţă, astfel încât Dumnezeu să ne ierte de multele noastre păcate. În al treilea rând, părintele Justin a spus că în Biserică trebuie să fie ascultare, iar apoi a îndemnat la multă rugăciune”. – IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

 

***

Dumnezeu să vă răsplătească râvnă şi gestul deosebit făcut în memoria Părintelui Justin Parvu!

 

Multumiri si felicitari sustinatorilor si semnatarilor!

 

Cu deosebit respect,

Victor Roncea

jurnalist

1 septembrie 2013

 

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.