April 18, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

PROGNOZELE ŞI CRUDA REALITATE, READAPTATE IN 2013

5 min read

BAETU-Viorel-2-wbViorel BĂETU

 

Nimic nu s-a schimbat în esenţă.

 

Noi încă iubim prognozele. Mai ales pe cele bune! Prognozele ne spun cum va fi viaţa noastră în epoca furtului de date. Prognozele ne învaţă să alegem dintre două rele identice, pe una dintre ele. Prognozele ne arată cu căt este mai bun un Snowden decât un Ansange. Prognozele îi ridică, pe politicieni, Prognozele îi coboară, pe ceilalţi. Moda prognozelor a rămas şi s-a amplificat.

 

O şi mai mare mulţime de oameni îşi câştigă banii, strângănd date, trecându-le prin maşini statistice şi interpretând rezultatele, după cum au nevoie cei care plătesc (vezi NSA!) Deci avem şi astăzi prognoze serioase şi prognoze neserioase, singura problemă e că nu ştim nici acum să le deosebim pe unele de altele. Pentru asta nu a scos încă nimeni un “Manual de utilizare”, dar acuma avem NSA (National Security Agency) şi ăştia ştiu!

 

Suntem în Germania dar scenariul, cu mici variaţiuni neesenţiale, este universal

 

Otto, care trăieşte cu familia dintr-un salariu mediu pe economie, deschide ziarul şi citeşte:

„Prognoza pentru 2013:

Conform ultimelor teste mediale, alegerile vor fi câştigate de Negru (CDU+CSU) în coaliţie cu Galben (FDP) iar Angela Merkel va rămâne Bundeskanzelarin pentru următorii 4 ani.

– Asta înseamnă că  ne va merge mai bine, îi spune îngeraşul cel optimist care stă pe umărul drept.

– Celor care mai cred în minuni, îi şopteşte drăcuşorul cel pesimist care stă pe umărul stâng şi adaugă: Europa Comunitară se zbate să iasă din criză. EURO încearcă să nu se ducă la fund. Grecii, portughezi, spaniolii, italienii, au o rată de şomaj care acoperă jumătate din populaţie.

– Încetează că ne apucă dimineaţa. Principalul e că  noi mergem în sus, îi spune îngeraşul cel optimist

– Dar ştii cum am ajuns la aşa o creştere? îl întreabă pe Otto drăcuşorul cel pesimist

– Sigur că ştie, doar la asta se lucrează de ani de zile, indiferent ce culoare au avut cei de la conducere, îi spune îngeraşul cel optimist. Ne-am făcut că nu ştim că grecii au minţit, că nu ştim că americanii ne spionează, că nu ştim că chinezii fură patentele, că nu ştim…

– Da s-a lucrat din greu la neştiinţă, îi şopteşte drăcuşorul cel pesimist.

– Chiar dacă lucrurile au ieşit acum la iveală, câinii latră caravana trece, îl persiflează îngeraşul cel optimist.

– Să vedem ce caravană, nu se lasă drăcuşorul cel pesimist.

Dacă vine carvana cu Steinmaier (SPD) la cârmă în coaliţie cu Verzii (Ecologişti) atunci iepurii şi mistreţii o s-o ducă bine, să nu mai vorbim de broaştele care pot trece nestânjenite arterele de circulaţie.

– Cum asta? se arătă mirat îngeraşul

– Iepurii se înmulţesc ca iepurii şi dacă duşmani naturali nu au, căci lupii au fost surghiuniţi în Europa de Ost, iar de împuşcat nu e voie, populaţia iepurească va depăşi în scurt timp populaţia omenească şi va avea pretenţia legitimă să conducă ţara.

– Şi broaştele?

– Peste tot unde există posibilitatea ca o broască să traverseze şoseaua, Ecologiştii vor face treceri de broaşte, numai că dungile nu vor mai fi albe ci verzi.

– Ei şi?

– Problema va fi, dacă o maşină poate încăpea între două treceri din astea verzi.

– Din cauza lungimii?

– Nu din cauza desimii, spuse drăcuşorul şi izbucni în râs.

– Vezi de treabă, ăştia nici dacă se aliază cu Gregor Gisi (Linke-stânga, foştii comunişti) tot nu ajung să strângă destule locuri în Bundestag (parlament) pentru a câştiga alegerile, spuse îngeraşul cel optimist.

– Mai ştii, te faci prieten cu „dracu” până treci puntea şi până la alegeri mai sunt două luni.

– Tu vezi totul negru, spuse îngeraşul cel optimist.

– Tu nu?

– Ba da, Negru (CDU +CSU) la alegeri.”

 

Otto se scutură de cei doi „sfătuitori”. Doar ştia să gândească şi singur. Atâtea combinaţii de culori, ce era el pictor? Scoase lista cu necesarul făcută în 2007.

 

1) O maşină, căci cea cu care trebuie să se ducă la serviciu are 12 ani vechime şi a început să coste mai mult reparatul, decât valorează maşina. (Schimbă 12 cu 18 şi bifă punctul ca nerezolvat).

 

2) O căsuţă cât de mică, ca să nu mai trebuiască să  plătească chirie lună de lună. Bani aruncaţi! (Bifă punctul ca nerezolvat).

 

3) Un concediu mai acătări, că ultimele concedii le-a şters de pe listă. (Bifă punctul ca nerezolvat).

 

Reluă socoteala cu noile cifrele date de statistici:

– Salarul lui înmulţit cu rata de creştere aduce pe an  un plus de X Euro. Asta e bine!

– Majorările de preţ în 2013, plus rata de inflaţie dau pe an, un minus de Y Euro. Y e mai mare ca X ! Asta iar nu e bine! Plus cu minus dă  şi în 2013 MINUS.

 

Luă lista, cu punctele tăiate, oftă din greu şi sublinie cu două linii: „DE FĂCUT ECONOMII !” Îşi readuse aminte de acelaşi citat, citit cândva, undeva: „Cu cât într-o ţară, se folosesc mai mult cuvintele «libertate», «democraţie» şi «drepturile omului», cu atât mai puţine «drepturi» şi «“libertăţi» are omul care trăieşte în această «democraţie»”.

 

Totul ca acum 6 ani, gândi el. Cu cât se folosesc mai mult cuvintele „dezvoltare”, „bunăstare” şi „creştere a nivelului de trai” cu atât mai puţin are „un Otto” din toate acestea, căci „dezvoltarea”, „bunăstare” şi „creştere a nivelului de trai” se pierd pe drumul de sus în jos şi până să ajungă la mine, nu a mai rămas nimic.

 

Dar parcă tot mai bine cu Negru+Galben (Merkel) decât cu Roşu+Verde (Steinmaier), căci totuşi nu vrea să trăiască într-o ţară condusă de iepuri. Lui Otto nu-i plăceau deloc morcovii! Să mai spună cineva că prognozele nu sunt folositoare!

 

Viorel BĂETU

Germania

15 august 2013

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.