May 14, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

De ce a învins Obama?

 

Autor: Grid Modorcea (New York)

 

O lecţie şi pentru politicienii români

Când a început campania electorală pentru prezidenţialele de la Casa Albă, primul contracandidat puternic al lui Obama s-a numit Donald Trump.

Eram la NY şi am asistat la lansarea sa şi la tot spectacolul supermediatizat care a urmat. Zilnic presa relata tot ce spunea şi făcea el. A început în forţă, demolator, cu marea dezvăluire că Obama nu s-ar fi născut în America. „Docomentul”, striga el, precum în Caragiale, să arate Obama certificatul de naştere. L-a arătat. Au urmat alte şi alte atacuri.

Dar Trump a fost învins într-o emisiune TV de actorul Robert de Niro, care i-a dovedit punctual că se înşeală. Presa a relatat pe larg acest eveniment. Şi Donald Trump a recunoscut şi s-a retras din cursa pentru Casa Albă.

Au urmat mai mulţi candidaţi, culminând cu mormonul Mitt Rumney, care a venit cu mulţi bani şi a promis o reformă economică cum nu s-a mai văzut. El a vorbit de soluţii imediate, de ieftinirea benzinei, a mâncării, de tot felul de măsuri concrete, referindu-se îndeosebi la materie. În tot acest timp, Obama s-a ocupat de problemele ţării, mai mult, când, recent, s-a abătut asupra Americii uraganul Sandy, el şi-a întrerupt campania electorală şi a venit în ajutorul oamenilor, fapt care i-a adus multe voturi şi din partea republicanilor.

Dar victoria lui este, de fapt, victoria poporului american. Americanii au optat pentru raţiune, pentru un om echilibrat, pentru un verde, cu o clarviziune pacifistă asupra viitorului, un om al spiritului, un înţelept, din familia lui Nelson Mandela.

Americanii au ales între materie şi spirit, între un războinic şi un pacifist, care a avut alături o familie binecuvântată, o soţie şi două fete minunate, la fel,  o echipă cu aceleaşi calităţi ca ale lui.

Şi principala calitate pe care a dovedit-o a fost şi este comunicarea directă şi deschisă, sinceră, de la om la om. Cu un cuvânt, modestia lui. Modestia a fost arma victoriei lui Obama. O modestie autentică, nu prefăcută. Aţi auzit povestea lui din Carolina spusă în seara de dinaintea alegerilor? Obama şi soţia lui vorbesc din suflet. Nimeni nu poate să-i suspecteze de un strop de fariseism.

Obama ne învaţă să facem abstracţie de noi înşine, să ne întrebăm ce facem noi pentru ţară, nu ţara pentru noi. E ca în parabola lui Iisus cu iubirea apropelui. E ca în poveştile adevărate despre sacrificiu.

Desigur, Obama, deşi cu rădăcini africane, este un american get-beget. Dovadă deviza lui: „Vreau să înving!”

Şi a făcut totul, toată campania, cu simplitate, cu o atitudine simpatetică creată prin francheţe, stil direct şi mai ales dorinţa de învăţa de la alţii, prin insistenţa cererilor lui de a fi ajutat, prin promptitudinea ajutorului pe care l-a acordat el însuşi atunci când a fost nevoie.

Mulţi consideră că şi Hurricane Sandy a fost un noroc, dar a fost o oportunitate de a acţiona în favoarea oamenilor. Am primit multe mesaje din America, în special de la galeriile de artă, dar şi de la organizatorii celui mai mare eveniment cultural, Tribeca Film Festival. Şi am aflat că americanii cu drept de vot s-au dus la urne aproape toţi, cozile au fost uriaşe, unii nu au mai putut vota pentru că nu le-a permis timpul. Oamenii s-au dus la lucru, fiindcă era marţi, zi lucrătoare, şi în America nici de alegeri nu se dă liber.

Aţi citit despre cazul omului căruia i-a încetat inima la vot, a fost readus la viaţă, reanimat de o asistentă medicală şi, când şi-a revenit, a întrebat: „Am votat?”

O femeie a simţit că naşte şi s-a dus întâi la vot, unde i s-a rupt apa şi de la vot a fugit la spital…. Într-o măsură hotărâtoarea, conştiinţa socială a fost cea care a contribuit la Victoria lui Obama. 

Aţi văzut ce a fost în New York în noaptea alegerilor? Times Square a fost luat cu asalt pentru că Obama şi soţia lui vorbesc din suflet şi oamenii i-au simţit aproape.

Poate de aceea şi Madonna, în prefaţa concertului ei din ziua alegerilor, s-a rugat în genunchi, împreună cu trupa ei, să câştige Obama. Şi Dumnezeu le-a primit ruga. Această alegere este un bine pentru planetă, pentru omenire. Un izvor de siguranţă pentru pământeni. 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “De ce a învins Obama?

  1. Articolul e plin de didirambe…Realitatea e mult mai cruda:Obama a castigat detasat,pentruca americanii o duc greu si au nevoe de incurajari.Si Obama,ca si in urma cu 4 ani,a promis….Si se va tine de cuvant,exact in masura in care s-a tinut de promosiunile facute acum 4 ani…Sigur,oricine ar fi venit presedinte,nu putea sa rezolve spectaculos enormele probleme ale Americii de astazi.Dar un dram de onestitate,daca-l avea,Obama trebuia sa arate americanilor adevarata situatie economica si sociala a tarii.Dar n-a facut-o.Si americanul de rand va ramane cu promisiunile,iar Obama cu premiul Nobel,obtinut tot pe baza promisiunilor sforaitoare,iar ,,dicriminarea pozitiva” va exarcerba in rasism,dar pe…invers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.