July 25, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Northrop Grumman s-a mutat din California în nordul Virginiei

4 min read

By Simona Botezan, Washington DC

 

Northrop Grumman (NOC) este o corporaţie specializată în sisteme de securitate, produse şi soluţii în industria aerospaţială, electronică, sisteme informatice, precum şi servicii tehnice pentru armată, clienţii guvernamentali şi comerciali din întreaga lume. Compania a fost înfiinţată la începutul secolului XX şi şi-a stabilit sediul central la Los Angeles în anul 1930.

 

În luna iulie 2011, ziarul Loudoun Times Mirror informa cititorii din zona Washington DC, despre intenţia de relocare a companiei Northrop Grumman, de la Los Angeles în nordul Virginiei. Preşedintele companiei, Wes Bush, a declarat pentru Loudoun Times Mirror că decizia de relocare a fost luată în luna aprilie şi este motivată de necesitatea de a fi aproape de clientii săi principali: guvernul SUA şi Department of Defense.

Guvernatorul Virginei a declarat că relocarea companiei va avea un impact deosebit asupra zonei, deoarece colosul din LA are peste 20.000 de angajaţi, care vor fi relocaţi în nordul Virginiei, vor cumpara case aici şi se vor încadra în comunitate. Dintre aceştia, circa 500 de persoane vor lucra în noul headquarter al companiei, situat în Falls Church, Virginia.

Ceremonia de inaugurare a sediului Northrop Grumman HQ a avut loc la 23 septembrie 2011. La ceremonia de tăiere a panglicii au participat Guvernatorul Virginiei, Bob McDonnell; Republicanii Jim Moran şi Gery Connolly; Senatorul Mark Warner şi chairman Sharon Bulova, reprezentanta Fairfax County Board of Supervisors.

Ceremonia a fost urmată de o recepţie, în deschiderea căreia CEO Wes Bush a adresat mulţumiri autorităţilor statale şi federale şi, în mod special, Guv. McDonnell, pentru sprijinul pe care l-au acordat companiei Northrop Grumman pentru relocare.

Statul Virginia este recunoscut pentru legile pro-business şi oportunităţile deosebite pe care le oferă investitorilor care îşi stabileasc sediul central în vecinatatea capitalei naţiunii. Potrivit revistei Forbes, treizeci dintre cele mai profitabile afaceri din lume au sediul central în Virginia. Printre ele se numără: Smithfield Food, Orbital Sciences, CarMax,Watson Wyatt Worldwide, Verizon, Capital One, Dollar Tree, Capital Dinamic, Dominion Resources, Freddie Mac, Sallie Mae, CACI International, FHC Health System, Mars Inc şi multe altele.

Iniţial, compania californiană îşi exprimase dorinţa de a construi un sediu propriu la Washington DC, o clădire înaltă din oţel şi sticlă, dar cererea le-a fost respinsă deoarece clădirea nu se încadra în arhitectura zonei. Aeroportul Ronald Reagan, situat în vecinătatea National Mall (centrul istoric), reprezintă un alt motiv pentru care la Washington DC nu se construiesc zgârie nori. Deşi au respins ideea construirii unei clădiri moderne, autorităţile au oferit companiei Northrop Grumman  două soluţii alternative (Arlington si Falls Church).

Northrop Grumman a ales un complex de14 clădiri ultramoderne în Fairview Park Drive, complex  în care a funcţionat anterior compania Verizon, specializată în telecomunicaţii, de asemena contractor guvernamental. Complexul ocupă 334,000 square feet, este dotat cu săli de conferinţe, săli de gimnastică şi multe alte facilităţi.  Complexul este situat la intersecţia străzilor US 50 Arlington Blvd. cu 495 Capital Beltway. Sediul a fost remodelat după cerinţele Northrop Grumman de către LEED, Leadership in Energy and Environmental Design Commercial Interiors.

Datorita cifrei de afaceri ridicate, este de aşteptat ca Northrop Grumman să contribuie semnificativ la taxele statale, şi implicit la economia & bugetul local. Cu toate acestea, exista déjà o mulţime de voci care reproşează Guv. McDonnell că a acordat facilităţi importante companiei californiene doar pentru a câştiga capital electoral, dar a omis esenţialul – crearea unor locuri de muncă pentru cetăţenii din nordul Virginiei.  

Republicanul McDonnell este al 71-lea guvernator al Virginiei şi deţine funcţia din anul 2009. Sloganul cu care a câştigat alegerile era: “Bob’s for Jobs”. Ca urmare, contestatarii relocării NOC îl acuză indirect de nerespectarea promisiunilor electrorale. Ei susţin că relocarea a 20.000 de angajaţi Northrop Grumman, împreună cu familiile lor, va conduce la creşteri nejustificate de preţuri pe piaţa imobiliară; trafic suplimentar pe şosele deja supraaglomerate şi un număr mare de copii în scolile din nordul Virginiei. Deci va fi necesară alocarea unor fonduri suplimentare pentru infrastructură şi construcţia de şcoli noi. În acest context, ei consideră că banii aduşi de Northrop Grumman la buget nu vor acoperi inconvenientele produse de relocarea companiei în Virginia.

În replică, susţinătorii guvernatorului spun că rata şomajului în nordul Virginiei este doar 4% spre deosebire de rata somajului în întregul stat, care se apropie de 6% şi mult mai mică decât rata naţională medie de 9% De asemenea, purtatorul de cuvânt al Northrop Grumman, Robert Belote, afirma că relocarea în nordul Virginiei va fi un câştig pentru toată lumea, deoarece în viitorul apropiat NOC va angaja 40.000 de persoane din Washington DC metropolitan area.

Surse: Loudoun Times Mirror, Business Journal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.