July 26, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Sesiune ştiinţifică naţională la Târgu Mureş

3 min read

Sesiune ştiinţifică naţională la Târgu Mureş

Autor: Nicolae Balint

 

Un proiect științific de anvergură,

 

În organizarea Muzeului Județean de Istorie Mureș, în parteneriat cu Academia Română-Comisia Orașelor și cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Județean Mureș și al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național – Mureș, în perioada 15-16 octombrie a.c., se va desfășura la Târgu Mureș o importantă Sesiune știinifică națională. Având ca temă generală ”Evoluția orașelor transilvănene în perioada interbelică, 1918-1940”, sesiunea își propune să clarifice o serie de aspecte referitoare la administrația românească a Transilvaniei, în perioada interbelică. Manifestarea va fi onorată de un număr de 32 de participanți, profesori universitari, muzeografi, arhiviști și cercetători ai fenomenului istoric, inclusiv de istorici din Franța.

 

”Românul imparțial” și rescrierea istoriei furate

Referitor la acest proiect, dr. Virgil Pană, cercetător științific I în cadrul Muzeului Județean de Istorie din Târgu Mureș, a declarat că “Acest proiect științific se referă la evoluţia oraşelor transilvănene în perioada interbelică, iar instituția noastră îl dezvoltă în parteneriat cu Academia Română-Comisia oraşelor. Proiectul abordează o temă mai puţin exploatată şi înainte şi după  evenimentele din 1989. În perioada comunistă este lesne de înţeles de ce: trebuiau amintiţi şi vrednicii edili ai vremii, care fuseseră susţinuţi de partidele politice istorice româneşti, aflate însă, în dizgraţia conducătorilor P.C.R. După Revoluţie, a început cearta între supravieţuitorii fostelor partide din epoca abordată, care, împreună cu patima politică care îl orbeşte pe tot românul imparţial, au constituit adevărate piedici în rescrierea unei istorii furate, inclusiv pe cea a oraşelor.” Referitor la motivația elaborării proiectului, dr. Virgil Pană a mai precizat faptul că ”Principalul motiv care m-a determinat să circumscriu tematica la zona Transilvaniei, a fost demantelarea interesantului proces de tranziţie de la o entitate politică la alta, azi  persistând în lumea istoricilor maghiari şi germani ideea că sub regimul politic românesc, oraşele Transilvaniei au decăzut din toate punctele de vedere. Oare aşa să fie? Sper că ne vor lămuri ceva mai mult participanţii la această conferinţă.”

Criza economică resimțită și la Sesiune

În ceea ce privește administrația românească din timpul primarului Emil A.Dandea, emblematică pentru perioada interbelică, dr. Virgil Pană a menționat că ”După ce am studiat în detaliu perioadele administraţiei Dandea, referitor la Târgu-Mureş pot spune că, în această perioadă, nu asistăm la un boom edilitar similar cu cel de la sfârşitul secolului al XIX-lea și până la primul război mondial. Dar, la fel de valoroase sunt şi realizările edilitare ale primarilor români din această perioadă, mai ales că acestea s-au înregistrat pe un fond economic totdeauna insuficient, de cele mai multe ori făcându-se apel şi la cheta publică.” Despre participanții la această manifestare de anvergură, și calitatea acestora, dr. Pană a precizat că ”La această sesiunea ştiinţifică, şi-au trimis oferte profesori, profesori universitari şi cercetători ştiinţifici, aproape din toate marile centre urbane ale Transilvaniei. Acestora li se alătură bucureştenii care abordează tema pe baza surselor documentare existente aflate în fondurile Arhivelor Naţionale ale României sau a marilor biblioteci din capitală, precum şi oaspeţi din Franţa. Criza economică, însă, care se manifestă cu aceeaşi putere şi în lumea ştiinţifică a determinat o prezenţă sub aşteptările noastre, dar eu sunt convins de reuşită, pentru că dictonul latin Non multum sed multa şi-a dovedit de fiecare dată valabilitatea.” Deschiderea oficială a manifestării va avea loc vineri, 15 octombrie 2010, la Sala de oglinzi din Palatul Culturii.

             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.