Curentul International

Curentul International Magazine

Romanii din Ucraina. Comunicat de presa

2 min read

Romanii din Ucraina. Comunicat de presa 

Text transmis de colaboratorul nostru din Cernauti, domnul Vasile Tarateanu.

PREŞEDINTELUI UCRAINEI

V. F. YANUKOVICI

Mult stimate Viktor Fiodorovici!

Din partea Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, care întruneşte în rândurile sale  24 de organizaţii publice din regiunile Cerăuţi, Transcarpatică şi Odesa, oraşul Kiev şi Republica Autonomă Crimeea, Vă    adresăm cele mai sincere felicitări cu prilejul câştigării alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Victoria Dumneavoastră simbolizează consolidarea forţelor constructive, a adevăraţilor patrioţi ai Ucrainei, reprezintă victoria raţiunii sănătoase şi a maturităţii civice.

Alături de dumneavoastră noi  am parcurs o cale grea, lungă, care abia acum ne-a adus  pe toţi la izbânda comună.

Reprezentanţii  comunităţii vorbitorilor de limba română din Ucraina, alături de celelalte minorităţi naţionale, cu care la 30 noiembrie 2009  aţi semnat  Acordul de parteneriat, au sprijinit fermitatea, înţelepciunea şi chibzuinţa dumneavoastră în   afirmarea valorilor europene şi realizarea drepturilor omului şi ale minorităţilor naţioinale, în special dreptul la studii în limba maternă, la folosirea oficială a limbilor minorităţilor naţionale în teritoriile locuite compact de acestea.

Comunitatea noastră, asemeni întregului  popor ucrainean, nutreşte speranţa că sub conducerea dumneavoastră va fi realizat programul „Ucraina pentru oameni”, la care dorim să ne alăturăm şi noi, sprijinindu-vă în continuare.

Vă dorim, Viktor Fiodorovici, multă sănătate, pace, bunăstare şi înţelegere în societate, realizări importante pe calea edificării unei Ucraine de tip nou – stat european, de drept şi democratic.

Fie ca bunul Dumnezeu să vă ajute şi să ne ajute în toate!

Folosindu-ne de ocazie vă asigurăm de tot respectul nostru profund.

Ion POPESCU,

preşedinte al Uniunii Interregionale

„Comunitatea Româneascăsin Ucraina”,

 deputat în Rada Supremă a Ucrainei;

Vasile TĂRÂŢEANU,

preşedinte al Senatului Uniunii,

deputat în Consiliul regional Cernăuţi;

Aurica BOJESCU,

secretar  responsabil al Uniunii,

                                                    deputat în Consiliul regional Cernăuţi.

Please follow and like us:
Twitter
Visit Us
Follow Me
Follow by Email
RSS
INSTAGRAM

2 thoughts on “Romanii din Ucraina. Comunicat de presa

  1. De la Nistru pana la Tisa este pamant romanesc, indiferent de cine este ocupat. Romania a ramas insa singura tara din Europa ciuntita la roate hotarele. Nu stiu cati romani au mai ramas in sudul Basarabiei. Din aceasta zona am avut cei mai buni prieteni ai mei din timpul facultatii – fam. Albu – oameni bogati care nu au vrut sa traiasca sub ocupatie sovietica. De la Balti am unii dintre cei mai buni prieteni din Romania. In Bucovina nu am ajuns decat pana la Suceava ca delegat din partea Ministerului Agriculturii sa facem impreuna cu sovieticii o Hidrocentrala pe Prut – hidrocenala la care eu m-am opus pana cand Basarabia si Nordul Bucovinei nu se vor uni cu Romania. Bucovinenii m-au facut erou, fiindca am fost singurul care am avut curajul sa-i infrunte pe delegatii Comitetului Central M-a impresionat frumusetea acestor locuri care care devin tot mai frumoase, cu cat mergi mai mult spre Nord. In Sudul Dobrogei inca mai zace inima Reginei Elisabeta, zona din care a plecat valul lui Traian pana in Sudul Basarabiei. In Banatul Sarbesc 1/3 din populatie sunt romani, si cu parere de rau am constatat ca acesti romani sunt mai buni romani decat romanii din tara mea. In nici o tara din Europa de Est comunismul nu a jucat un rol atat de nefast ca in Romania. Tinutul Secuiesc ocupa de fapt inima Romaniei, dar secuii, desi nu sunt unguri, se considera unguri si vor autonomie in inima tarii noastre.Intre hotarul actual si Tisa nunt – si chiar dincolo de Tisa in zona ocupata de ucrainieni, sunt sate romanesti care care au rezistat maghiarizarii. Intrebarea la care nimeni nu vrea sa raspunda este urmatoarea: De ce Romania este singura tara din Europa ciuntita la toate hotarele si in care romanii traiesc sub ocupatie straina in propria lor tara. Raspuns. Fiindca nici Ceausescu nu era roman la origine. Stramosii lui au venit in Romania cu turcii pe vremea fanariotilor. Si nici Basescu, nici Nastase, nici Iliescu si nici Geoana nu sunt romani la origine, desi daca s-au nascut in Romania, ar trebui sa se considere romani. Si cati altii ca ei!!!!!!!!!

  2. Moldovenii din Moldova, fost sovietica, vorbesc si acum la posturile TV si radio mai mult in…ruseste!Romanii de pe valea Timocului,din Serbia,ii turnau la securitatea jugoslava pe romanii care reuseau sa treaca frontiera romano-jugoslava!Acesti disperati in a-si cauta libertatea ciuntita de comunisti,erau trimisi inapoi,in Romanica,unde ii astepta,dupa batai crunte,si ceva ani de piscarie!Asa se manifesta romanismul din acesti romanasi-stranieri!Azi,ei se plang ca sunt neglijati de romanii din Romania pe care,mai ieri,ii dispretuiau,ii tradau sau ii tratau cu aere de superioara ingamfare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.