March 28, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

SURPRISE, ARIZONA: PASĂRE EXOTICĂ SALVATĂ DE O ECHIPĂ DE PARAMEDICI

3 min read

RUSTY-wbOctavian CURPAȘ

 

O echipă de paramedici a fost mobilizată zilele trecute, în Surprise, Arizona, pentru a salva viaţa unei păsări exotice. Ajunşi la faţa locului, cei din echipajul medical şi cel al pompierilor au constatat că o doamnă în vârstă de 71 de ani pusese colivia de călătorie cu papagalul în maşină, a fixat-o cu centura de siguranţă, şi-a aruncat poşeta în maşină, a blocat uşa, după care a realizat că îşi lăsase cheile în maşină. Doamna Doyle a sunat la firma de asigurări „AAA” (triple A), care oferă soluţii logistice în astfel de situaţii. Operatorul i-a spus însă că echipa s-ar putea să nu ajungă în timp prea scurt.

 

Fiind panicată, femeia a sunat numărul de urgenţă 911. În câteva minute, echipa de pompieri „Engine 307″ a ajuns în faţa casei. Papagalul, pe nume Rusty, în vârstă de 19 ani, aparţinând speciei Cockatoo (numit şi papagalul amorez), se afla în maşină, la căldură, de aproximativ 45 de minute. Acesta era cu aripile întinse, întins pe burtă cu ciocul lăsat jos. Proprietara s-a temut că este mort.

 

Paramedicii au intrat cu papagalul în casă şi au folosit echipamentul şi expertiza de salvare a vieţilor pentru a trata simptomele. Echipa de pompieri a aşezat pasărea într-o mască pediatrică de oxigen. I-au pus apoi gheaţă sub aripi după care, cu o seringă, i-au picurat apa sub pene. De asemenea, a folosit un ventilator pentru a accelera procesul de „răcorire” a papagalului, care după aproximativ 10 minute s-a „trezit”.

 

Căpitanul de pompieri, Mike Morris, împreună cu echipa sa, s-a întors a doua zi să-l viziteze pe Rusty, care fiind total reabilitat, era acum foarte gălăgios. Potrivit ziarului „USA Today”, nu a fost prima dată când echipa aceasta de pompieri a fost chemată să salveze o viaţă dintr-o maşină blocată, încălzită de arşiţa verii. „Au fost şi alte situaţii când am salvat câini, pisici sau chiar copiii, în circumstanţe similare. Dacă aveţi astfel de situaţii, suntem aici”, afirma domnul Morris. În unele cazuri, pompierii au fost solicitaţi pentru că cineva a fost atacat de viespi în parcurile din localitate.

 

În oraşul Surprise există în momentul de faţă un număr de 8 staţii de pompieri. Aceştia participă periodic la evenimente educative care au loc la şcolile din localitate, desfăşoară activităţi de îndrumare şi control în ceea ce priveşte prevenirea şi stingerea incendiilor, prezintă măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea riscurilor de înec. Staţiile de pompieri din Surprise oferă gratuit scaune de maşină pentru copii şi bebeluşi. De asemenea, cetăţenii sunt încurajaţi să oprească la staţia de pompieri pentru a li se verifica siguranţa scaunelor de maşină pentru copii şi a li se oferi instructajul de instalare a acestora.

 

Pompierii sunt cei care îşi riscă viaţa din datorie faţă de meserie, dar şi din altruism. Un exemplu de pierdere a vieţii a fost tânărul pompier Bradley Harper, în vârstă de 23 de ani, prins între o maşină de pompieri şi o ambulanţă, după ce stinsese un incendiu în oraşul Phoenix. În aceeaşi zi – 18 mai 2013 – a murit şi ofiterul Daryl Raetz (29 de ani), un veteran din războiul din Irak, lovit accidental de către o maşină în timp ce făcea un control de rutină pe Freeway – 101. În faţa tragediei care a avut loc, autorităţile au declarat zi de doliu, guvernatorul – Janice Brewer a dispus să fie arborate steagurile la Capitoliu, iar la ceremonia de înmormântare a pompierului care a avut loc la biserica „Church Christ of the Valley” (CCV), cea mai mare biserică creştină din Arizona, au participat câteva mii de persoane. Phoenix-ul pierduse, în aceeaşi zi, doi oameni cu responsabilităţi importante.

 

Octavian CURPAŞ

Surprise, Arizona, SUA

iunie 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.