Cine sunt rușii și ce vrea Rusia azi!?
6 min readCine sunt rușii și ce vrea Rusia azi!?
Autor: prof.dr. Nicholas Dima (Tucson, Arizona, SUA)
În octombrie 1989 mă aflam la Riga în Letonia în ultimele zile ale unei călătorii jurnalistice prin fosta Uniunea Sovietică. Eram trimis de Vocea Americii şi misiunea mea ca reporter era să aflu adevărul şi să-l împărtăşesc ascultătorilor. Şi definiţia adevărului nu se punea sub semnul întrebării în acele vremuri: comunismul era o înşelătorie şi trebuia anihilat. Misiunea a fost dificilă, dar mi-am făcut datoria. Atunci am cunoscut intelectualitatea „de aur” a basarabenilor care au menţinut românismul în anii de întuneric ai sovietelor. Am descris acel periplu în cartea „Mărturii Dedicate Eroilor şi Martirilor Noştri,” tipărită la Bucureşti la editura INST în 2018. După revenirea la Washington şi înaintea evenimentelor din decembrie 1989 am transmis o serie de reportaje despre românii întâlniţi la Chişinău, Cernăuţi, Kiev, Riga şi prin alte locuri şi despre preocupările şi aspiraţiile lor. Reportajele respective au fost apreciate de ascultători, dar s-au pierdut în neant…
Am ajuns la Riga căutând doi oameni între două vârste crescuţi în tumultul persecuţiilor sovietice. Maria Macovei din Basarabia era copil când a fost deportată împreună cu familia în Republica Buriat Mongolă din sudul Siberiei. După moartea lui Stalin, s-a întors acasă şi mai târziu a reuşit să intre la Universitatea din Chişinău. În timpul studenţiei l-a cunoscut pe tânărul leton Leon Briede, care fusese şi el deportat împreună cu părinţii, dar fusese deportat în Basarabia (republica Moldova). Cei doi tineri s-au îndrăgostit şi ulterior s-au căsătorit. Tânărul leton a înţeles repede ticăloşia sovietică cu așa-zisa limbă moldovenească, s-a specializat în limba română, a devenit scriitor, şi după absolvirea studiilor cei doi s-au stabilit la Riga unde şi-au întemeiat o familie. Şi când fosta uniune a început să se clatine, Maria şi Leon au tipărit la Riga prima ediţie cu litere latine, deci româneşti, a revistei basarabene „Literatură şi Artă”. Apariţia revistei cu litere latine a fost o adevărată revelaţie. Deodată limba moldovenească a devenit limba română şi moldovenii care mai aveau îndoieli şi-au regăsit identitatea.
Opinia unui intelectual baltic
Am avut mai multe convorbiri cu soţii Briede şi într-una din ele Leon m-a criticat aspru, dar pe un ton amical, pe motiv că nu ştiu cine sunt ruşii!? Redau din memorie acea discuţie. „Ruşii sunt o himeră, a afirmat el răspicat. Nimeni nu ştie unde s-au format şi de unde au apărut în istorie. Sunt o năpastă care a căzut pe capul nostru şi nu mai putem scăpa de ei. Noi suntem un popor mic şi fiecare leton contează. Zeci de mii de letoni au fost deportaţi. Acum e timpul să punem piciorul în prag şi să scăpăm de ei odată pentru totdeauna…”
Mi-a rămas întipărită în minte vehemența cu care letonii, respingeau atunci comunismul şi Uniunea Sovietică şi de fapt continuă să respingă şi azi nouă federaţie Rusă. Pentru Letonia şi pentru celelalte două republici baltice, Lituania şi Estonia, Rusia a fost şi rămâne un pericol letal. De altfel, ruşii au fost un mare pericol pentru toate naţionalităţile limitrofe pe care le-au ocupat de-a lungul istoriei. Noi, românii, cunoaştem foarte bine consecinţele expansiunii ruseşti: douăsprezece invazii militare; abuzuri de neimaginat; şi răpirea până în ziua de azi a teritoriilor româneşti Basarabia, Bucovina de nord, ţinutul Herţa şi insula Şerpilor. Şi pe deasupra, învrăjbirea gravă a relaţiilor dintre noi şi ucraineni.
Cine sunt ruşii şi ce vor ei?
Ca român şi ca geograf format în ţară şi în Statele Unite mai ştiu şi eu câte ceva. Nu mă pretind mare expert şi nici nu vin cu răspunsuri definitive, dar adevărul e că ruşii reprezintă unul din marile popoare ale lumii. Şi totuşi, când au apărut ei în mijlocul Europei răsăritene şi de unde au venit? Răspunsul e că nu au venit de nicăieri. Ruşii s-au format în estul Europei din mai multe rădăcini genetice care s-au contopit şi au dat naştere naţiunii de azi. Şi se pare că procesul etnogenezei ruse este încă în curs de închegare, ceea ce constituie o dilemă. Nu ştim cum va evolua naţiunea rusă în viitor!
Altfel, se ştie că numele de Rusia vine de la familia de lideri vikingi numită Rus care, împreună cu alte familii şi clanuri scandinave, au ajuns prin a doua jumătate a primului mileniu în marea stepă dintre Ucraina şi Rusia de azi. În opinia mea, ruşii s-au născut şi s-au format aici din trei rădăcini genetice: slavii localnici, vikingii nordici şi mongolii asiatici. În caracterul rus contemporan găsim trăsături de scandinavi războinici şi curajoşi, de slăvi supuşi şi credincioşi şi de despoţi orientali cu mentalitate de stepă mongolă. Ruşii au trăsăturile tuturor acestor popoare şi niciodată nu ştii cu ce faţetă se vor manifesta. Pot fi creştini habotnici şi umili; pot fi eroici şi cruzi şi pot fi genii şi talente de neegalat. Şi ruşii încă evoluează şi îşi caută un făgaş propriu. În acest context complex, ne putem întreba: ce vor ruşii de azi?
În esenţă, federaţia rusă condusă de Putin urmăreşte să-şi menţină statutul de mare putere şi în acest scop considera strict necesar să controleze Ucraina şi să o menţină ca zonă de tampon împotriva Occidentului. În sprijinul acestei poziţii vin şi tradiţionaliştii, care resping Occidentul ca fiind decadent şi susţin că misiunea Rusiei este să apere creştinătatea. Cei care au trăit însă sub ocupaţie rusă, ca Leon şi ca fraţii noştri basarabeni, se tem însă de mesianismul rusesc şi îl resping. Este adevărat că Occidentul se află într-un grav declin moral în timp ce Rusia, după toate aparenţele, încurajează valorile creştine, dar ce poate alege Europa de Est? Decadenţă occidentală care asigură totuşi libertate şi o anumită bunăstare materială? Or mesianismul rusesc pe jumătate creştin şi pe jumătate dictatorial, imprevizibil şi anarhic?
Rusia de azi rămâne o enigmă. Ea s-a angajat într-un război fratricid cu Ucraina; război care nu trebuia declanşat. Provinciile predominant ruseşti din sud-estul Ucrainei puteau fi negociate prin acorduri paşnice. Dacă Rusia s-ar întoarce la adevărata religie creştin-ortodoxă ea s-ar retrage în teritoriile ei tradiţionale şi s-ar împăca cu vecinii. Şi nouă Rusie ar rămâne tot cea mai mare ţară din lume şi totodată una din cele mai bogate. Până atunci însă, Leon a avut dreptate. Letonia rămâne sub ameninţare, dar de data aceasta un atac al Rusiei asupra oricărei ţări baltice ar declanşa o conflagraţie mondială. Nimeni nu doreşte aşa ceva.
Şi despre România
În ce priveşte ţara noastră, unii se întreabă dacă România este şi ea ameninţată? Este, dar pericolul e minim. Rusia nu mai are capacitatea economică şi demografică să se extindă; nu mai are destui soldaţi să ocupe alte ţări. De altfel, sunt convins că în prezent Moscova nu intenţionează să ocupe noi tari; e hotărâtă să-şi menţină însă actualele teritorii şi cuceriri. Altfel, dacă existenţa Rusiei va fi ameninţată, ea ar recurge probabil la arme nucleare, dar ar fi extrem de riscant să o facă. Un asemenea act ar înseamnă sinucidere globală.
În contextul internaţional de azi conducătorii politici români nu ar trebui să fie preocupaţi de Rusia. Ar trebui să se ocupe de scoaterea ţării din mizeria socială şi morală în care au adus-o. Şi o spun din nou tare şi clar. Votul din decembrie 2024 care a fost anulat în mod ilegal şi imoral nu a fost neapărat un vot pentru o anumită persoană, pentru Georgescu; a fost un vot împotriva ticăloşiei care guvernează tara de 35 de ani. Românii aşteaptă schimbarea care a fost deturnată în 1989. Şi de data aceasta, nu se mă lasă înşelaţi. Schimbarea bate la uşă!
(Tucson, Arizona, SUA, 29 ianuarie 2025)
Foto.Nicholas Dima