November 20, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Dacă politichie nu e nimic nu e!… cu Tudor Petruț – Redusă la o cincime

3 min read

Dacă politichie nu e nimic nu e!… cu Tudor Petruț – Redusă la o cincime

Autor: Tudor Petruţ (California)

 

Ca întotdeuna în ultimele decenii suntem inundați de statistici și analize de date electorale. După ce, în trecut, numerele, procentele și stelele nu s-au aliniat mai niciodată în alegerile prezidențiale americane, încă mai ascultăm comentariile televizate bazate pe sondaje de opinie (care folosesc miriade de metodologii) ca pe niște preziceri astrologice.

Din când în când, în sondaje și statistici apar anumite variații interesante. Să luăm în considerație re-stratificarea ideologică modernă. De exemplu, la noi în județul portocalei, Orange County, o treime din electorat este de stânga, afiliat partidului democrat, o treime membri ai partidului republican și o treime, în continuă creștere în ultimii ani, sunt independenți, ne-afiliați unui partid. Statisticile actuale arată că o parte a acestor independenți sunt cei 20% de indeciși care nu și-au format o opțiune electorală sau pur și simplu nu vor să se prezinte la vot.

 

Foto. Caricatură de Ma Vie en Blonde cu ChatGPT

„Acest grup de alegători indeciși sau nesiguri joacă un rol crucial în aceste alegeri prezidențiale, având potențialul de a înclina balanța, în contextul unui electorat profund divizat. Caracteristicile lor demografice – fiind mai tineri, mai predispuși să fie afro-americani sau latino-americani și afectați de dificultăți economice – au fost în mod tradițional asociate cu sprijinul pentru democrați. Totuși, nemulțumirea lor față de condițiile economice din timpul administrației Biden/Harris și înclinația lor pentru modul în care Trump gestionează economia indică o posibilă schimbare de orientare” (Orange County Register).

Această indecizie, deziluzie și schimbarea de orientare a unei cincimi din electorat „reflectă frustrări mai largi față de situația economică actuală, o preocupare împărtășită de mulți alegători, indiferent de afilierea politică. Faptul că acești alegători indeciși caută o mai bună gestionare economică și sunt dispuși să își reconsidere alegerea până la ziua alegerilor subliniază rolul central pe care problemele economice îl au în determinarea opțiunilor lor politice” (Los Angeles Times).

Pentru prima dată campaniile electorale ale ambelor partide se adresează în mod direct acestei cincimi. Pentru independenții indeciși „deschiderea lor de a-și schimba preferințele și nemulțumirea lor față de ambele opțiuni oferite de partidele mari pun sub semnul întrebării dinamica politică tradițională, sugerând o volatilitate care ar putea duce la schimbări semnificative în comportamentul electoral față de alegerile anterioare. Pe măsură ce campaniile încearcă să le câștige votul, va fi esențial să răspundă preocupărilor economice ale acestor alegători și să depășească cinismul lor față de alegerile politice” (Associated Press).

Dacă rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA sunt în balanță, în opinia analiștilor, în șapte state cheie unde rezultatele pot să stabilească viitorul președinte american, de asemenea, dinamica electorală depinde în (neașteptat) de mare măsură de și pare redusă (dacă tot folosim aritmetica) la o cincime din electorat.

Foto. Tudor Petruţ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.