July 25, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

„Într-o seară, vorbind cu Titulescu despre Bucovina…”

2 min read

„Într-o seară, vorbind cu Titulescu despre Bucovina…”

Autor: Maria Toacă (Cernăuţi, Nordul Bucovinei, Ucraina)

 

În data de 4 martie, calendarul ne-a amintit de marele bărbat politic al României, ilustrul diplomat, Nicolae Titulescu, născut la 4 martie 1882.

La începutul verii anului 1918, când încă nu era ministru, nici membru al Academiei Române, Titulescu a vizitat Chișinăul. Basarabia se afla deja unită cu Patria-mamă România, Bucovina mai avea câteva luni până la Marea Unire. Câțiva intelectuali români de frunte din Bucovina, printre care George Tofan, Liviu Marian (fiul cunoscutului folclorist Simion Florea Marian), Ovid Țopa au plecat în misiune la Chișinău, ca profesori de limba română, de care basarabenii aveau mare nevoie. Înaintea lor veniseră mai mulți ardeleni, între ei iscându-se chiar o concurență. Ovid Țopa scrie în volumul său de amintiri că ardeleanul Onisifor Ghibu se declarase șeful misiunii de „alfabetizare” a basarabenilor, spunându-le tinerilor profesori din Cernăuți: „Cum Bucovina a fost trezită la viața românească de ardeleanul Aron Pumnul, tot așa și Basarabia va renaște prin ardeleni”. Oricum, bucovinenilor le revenise misiunea cea mai grea, pentru că, după cum susține Ovid Țopa, ei țineau cursuri de română la alte etnii, la vorbitorii de limba rusă. Chiar și Ministrul Simion Mehedinți, după ce a inspectat cursurile de limba română, i-a compătimit: „Ce nefericit neam! Cei mai mulți dintre dumneavoastră vă aflați sub stăpâniri străine”.

Multă simpatie a manifestat față de profesorii bucovineni, și Nicolae Titulescu. Ovid Țopa povestește că i-a invitat la o cină și seara întreagă le-a vorbit despre Bucovina, mărturisindu-le: „Să știți, domnilor bucovineni, că și eu aveam să ajung un fel de jumătate de bucovinean, căci n-a lipsit mult să mă însor cu o bucovineancă, domnișoară Verenca, fiica directorului de liceu din Câmpulungul vostru. Dar fata m-a refuzat, se vede că i-am părut prea urât. Asta nu înseamnă că vă dușmănesc. Bucovina tot dragă mi-a rămas”.

Să fi știut fata directorului de liceu pe cine l-a refuzat! Pe când încă nu era ministru, mulți îi preziceau un mare viitor.

Foto. Maria Toacă 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.