December 8, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

Proiectare de film cernăuțean la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

3 min read

Proiectare de film cernăuțean la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Autor: Tatiana Golciuc Danilescu (Cernăuţi, Nordul Bucovinei, Ucraina)

 

Sala Auditorium „Joseph Schmidt” i-a adunat împreună pe cei din nordul și din sudul Bucovinei. În seara de vineri, 16 februarie 2024, Fundația culturală de binefacere „Casa limbii române” condusă de doamna Ana Cristina Mihaesi Tărâțeanu a adus la Suceava o bucățică de Cernăuți și anume filmul „Vasile Tărâțeanu – Arcașul neamului  românesc din Nordul Bucovinei”.

Noi, cei din Asociația cultural-sportivă „Boianul Unit”, am ținut neaparat să-i fim alături bunei noastre prietene și să fim prezenți la această manifestare culturală.

În sala Universității „Ștefan cel Mare” s-au adunat și cei ce l-au cunoscut personal pe Vasile Tarâțeanu, și cei ce nu l-au știut, dar  vor afla despe el din cărțile pe care Ana Cristina Mihaesi Tarâțeanu le-a oferit iubitorilor de lectură. De asemenea, îl vor cunoaște din filmul realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

A fost o seară minunată petrecută alături de oameni de vază precum Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, alaturi de profesorul universitar, dr. Ștefan Purice, prorector al Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava. Dumnealui a oferit această sală pentru proiectarea filmului. Prorectorul universităţii sucevene a felicitat-o pe fiica poetului pentru realizarea documentarului despre cel ce a luptat pentru păstrarea identității naționale românești și a limbii noastre materne în Ucraina, fiind și el originar din Cernăuți.

Ne-a fost alături la aceasta întâlnire minunată și partenerul care a oferit sprijin necondiționat pe tot parcursul realizării acestui proiect de la idee până la finalizare, Centrul Media BuccPress Cernăuți. Președinte al Centrului este cernăuțeanul dc. Marin Gherman, concomitent și lector universitar în cadrul instituției superioare de învățământ  „Stefan cel Mare”. I-am avut în sală și pe alți lectori universitari, colegi ai domnului Gherman de la alte diferite facultăți precum Veronica Grosu, Camelia Baieșu, Anatol Melega, Ana Maria Boreș, Marian Socolic, doctoranții Iulian Dascalu și Ioana Andrioaie. Au asistat la această proiectare de film și dl. Semeniuc Vasile, dl. Claidiu Vlad și d-na Maria Calancea.

Am rămas plăcuți surprinși că ne-a onorat cu prezența sa la Suceava stareța de la Manăstirea Voroneț Gabriela Platon.

Prietenul de o viață al poetului, Mihai Vicol, scriitor și ziarist, a vorbit printre lacrimi despre Vasile Tarâțeanu.

În sală au fost și câțiva dintre membrii Cenaclului literar-cultural transfrontalier de poezie „Mașina cu poeți”. Inițiatori ai acestui proiect cu o vechime de opt ani au fost  Vasile Tărâțeanu și Gina Puica.

Lectorul universitar, dr. Gina Puica, a venit cu un buchet frumos de flori pentru Ana Cristina Tarâțeanu și Elena Tărâțeanu. Dumneaei a felicitat-o pe tânăra regizoare de film documentar Ana Cristina și a îndemnat-o să-si continuie studiile, alegând profesia de cinematograf.

Pe pagina sa de facebook doamna dr. Gina Puica a menționat: „Delicat și captivant, filmul ni l-a restituit pe Vasile Tărâțeanu așa cum mulți l-am cunoscut, dar ne-a permis și să aflăm o mulțime de lucruri noi despre poetul, organizatorul cultural, activistul, jurnalistul și omul Vasile Tărâțeanu în intimitatea sa.”

A fost prezent la acest eveniment și Valică Bărbăzan, care aduce lumină în lumea informațiilor (Valy Hudești, Glasul Nordului).

Vechiul nostru prieten Mihai Grosu a înveșnicit în cadre și filmări acest eveniment.

Foto. Tatiana Golciuc Danilescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.