Eminescu sărbătorit la Kitchener de către asociația ARTA
3 min readEminescu sărbătorit la Kitchener de către asociația ARTA
Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)
Pe data de 17 ianuarie 2024, asociația ARTA din Kitchener a organizat, în sala Amfiteatru din cadrul Bibliotecii Publice din Waterloo o cafenea literară pentru a-l omagia pe poetul național Mihai Eminescu. Asociația îl sărbătorește pe Eminescu încă din anul 2013, având un adevărat cult pentru acest poet. Cred că în România nu există atâtea evenimente dedicate lui Eminescu așa cum sunt în diasporă.
Eminescu este universal, l-am luat cu noi în inimile noastre până în Canada. Sala a devenit neîncăpătoare, plină de vibrații patriotice, am văzut lacrimi pe fața unor doamne atunci când s-au cântat celebrele romanțe ale lui Eminescu. Fiind organizată într-un stil intim, de cafenea, Asociația a servit prăjituri, bomboane de ciocolată și cafea. Oamenii au înfruntat frigul canadian, care nu i-a oprit să participe în număr mare la eveniment.
În comunitatea noastră avem câțiva artiști de valoare care au răspuns prompt la invitație și s-au pregătit pentru această seară.
Seara a debutat cu poezii recitate de copii talentați, frății Vulpin, care ne-au impresionat cu perfecțiunea cu care vorbeau limba română și talentul de recitator. De fapt pentru ei, pentru copiii noștri organizăm acest omagiu Eminescu pentru ca ei să perpetueze această tradiție, care contribuie la întărirea identității naționale. Nu știu alții cum sunt, dar eu mi-am adus în Canada volumele eminesciene din biblioteca mea din România. Intenționez să cumpăr o carte de poezii scrisă de Eminescu și să o donez colecției noastre de limba română din cadrul Bibliotecii Publice din Kitchener (Kitchener Public Library).
Mihaela Dragomirași cu vocea ei superbă, puternică de soprană, care a făcut parte din corul Grand Philharmonic Choir și Chambers Choir, câștigătoare la Cântarea României ne-a delectat cu cântecele „Pe aceeași ulicioară”, compozitor Vasile Popovici și „Mama”, compozitor Dan Moisescu.
Cu această ocazie am descoperit o talentată recitatoare care în tinerețe cochetase cu idea de a fi actriță, o vedetă a Cântării României care a câștigat locul întâi. Tatiana Goia ne-a recitat tulburătoarea poezie „Floare albastră”.
Nu a lipsit nici trubadurul nostru local, cum l-am numit eu și cel mai patriot român din Canada, domnul Ion Damian care ne-a cântat în premieră „Icoana” și „Valsul ultimilor valuri”; muzica fiind compusă de dânsul. Domnul Ion Damian a făcut parte din corul Liceului Kocia Kolarov, unul dintre cele mai bune coruri de tineret din Europa, membru al Orchestrei Lyra, al KW Philharmonic Choir, a condus Orchestra Mărțișor și Grupul Muzidava.
A urmat poezia „Codrule Măria ta”, recitată de talentatul domn Liviu Rădulescu, care are o prestanță de scenă și un simț al umorului.
În continuare Mihaela Dragomirași și Ion Damian au interpretat împreună „Dorința” care ne-a uns sufletul.
Paulina Popescu a vorbit despre „Eminescu și Veronica Micle eterna lor iubire”.
După o scurtă pauză de cafea a urmat Anca Toma Scarr, care a cântat în nenumărate coruri în Brașov și București, fiind chiar solistă a companiei locale de operă din regiunea Waterloo, „Vera Causa Opera”. Ea a interpretat „Somnoroase păsărele”, compozitor Gheorghe Dima și „Ce te legeni”, compozitor Nicolae Bretan.
Tatiana Goia a revenit pe scenă cu două poezii, „Lacul” și „La steaua”.
În final, Anca Toma Scarr ne-a cântat „O, rămâi” de Alexandru Corfescu și „Revedere” de Dumitru Georgescu Kiriac.
Maria Colonescu, actor, producător a recitat două poezii.
Grupul Muzidava și Anca au cântat împreună cu publicul cele două romanțe clasice „Pe lângă plopii fără soț” și „Mai am un singur dor”.
Se spune că opera literară a lui Eminescu a fost singura care a putut să realizeze o unitate spirituală a românilor, un popor amenințat veșnic de „blestemul tracic al dezbinării”.
Ei bine, cele două ore de spectacol de calitate, cu un public avid de cultură au trecut așa de repede. Mulțumim familiei George și Carmen Cureleț care ne-au filmat și făcut fotografii la spectacolul nostru.
Foto. Paulina Popescu