July 3, 2024

Curentul International

Curentul International Magazine

O săptămână pe insula iubirii – Cipru

5 min read

O săptămână pe insula iubirii – Cipru

Autor: Paulina Popescu (Kitchener, Canada)

 

Cipru este insula dragostei, acolo unde s-a născut Afrodita, zeița frumuseții și fecundității, care ar fi apărut din valuri la 25 km de Paphos. Tot aici a fost creată zâna Melusine, jumătate femeie, jumătate șarpe. Se spune că trebuie sa te scalzi în apa mării la miezul nopții sub lună plină pentru a trai o dragoste eternă.

Oamenii s-au instalat în Cipru în sec al VII-lea î.H., fiind locul unei civilizații neolitice prospere datorită zăcămintelor de aramă. Situl neolitic de la Khirokitia adăpostește resturile unui sat, fiind unul dintre locurile preistorice cele mai importante din partea orientală a Mediteranei, reprezentând perioada neolitică pre ceramică. Satul era format din case circulare construite din cărămizi și piatră. Descoperit în 1934, Khirokitia constituie astăzi o destinație majoră în Cipru. În sat locuiau de la 300 la 600 persoane, fiind persoane de talie mică a căror speranță de viață era de 22 de ani.

Cipru este a treia insulă din Mediterana ca mărime, după Sicilia și Sardinia, cu 9000 de ani de istorie. Colonizat în anul 7000 î.H. de popoare venite din Grecia și Mesopotamia, Ciprul a fost invadat de fenicieni, egipteni, romani, cruciaţi, venețieni, otomani. Insula a moștenit 3 secole de prezență franceză, după ce a fost oferită lui Lusignan de către Richard Inimă de Leu. Britanicii au cumpărat insula de la otomani în 1878 pentru a i se acorda independența în 1960. Britanicii au construit aici 9200 km de șosele.

Cipru este situat la 80 km de Turcia nu departe de  Liban și Siria, la intersecția dintre Occident și Orient moștenind un patrimoniu cultural bogat oriental și elenic precum și o istorie de intensitate excepțională. Numele acestei insule secrete vine de la cuvântul cupru.

Insula nu este prea mare, dar este împărțită în două părți din 1974. O schismă tristă a făcut ca în câteva zile peste 200.000 de ciprioți greci să fie forțați să migreze în partea de sud a insulei. Mii de turci ocupă ilegal casele aparținând ciprioților greci exilați. Cipru nu reprezintă Grecia sau Turcia, are o identitate proprie, fiind un loc cosmopolit.

În munții Troodos se află 9 biserici bizantine, clasate patrimoniu mondial UNESCO. La Aghios Nikolaos tis Stegis putem admira o raritate, Fecioara Galactotrophoussa (care alăptează pruncul cu sânii goi).

Vizitând Paphos faci o călătorie în timp, de la leagănul zeiței Afrodita, la vestigii de istorie greacă și bizantină, este un adevărat muzeu al antichității în aer liber. Închideam ochii și îmi imaginam un oraș roman prosper situat pe insulă, în adierea vântului călduț învăluit de mirosul de chimen sălbatic.

O săptămână a fost suficient să străbatem pas cu pas acest minunat oraș. Nu degeaba în 2017, Paphos a fost proclamat capitala europeană a culturii.  Am străbătut în lung și în lat portul și faleza pentru a respira aerul marin.  Aici am vizitat și castelul Saranda Kolones (castelul cu 40 de coloane), bizantin din sec. al VII-lea, dar care în urma unui cutremur din 1233 a fost părăsit. A fost construit pentru a proteja orașul de invaziile arabe.

Nea Paphos este un vechi oraș dezvoltat de romani, celebru pentru mozaicurile sale. În parcul arheologic puteți vizita casa lui Dyonisos, casa lui Orfeu, vila lui Theseu și casa lui Aion. Casa lui Dyonisos are o suprafață de 2000 mp din care 550 mp sunt acoperiți cu mozaicuri. La Paphos am descoperit vestigiile unui oraș care a fost capitala insulei în epoca romană. Primul guvernator bizantin al Ciprului Calokairos ar fi trimis aici mii de pisici pentru a se debarasa de șerpii veninoși. Nu departe de parcul arheologic se află mormintele regilor, din sec. al IV-lea î.H. o necropolă pentru cei bogați. Mormintele sunt ornate de coloane dorice.

În Cipru, Cleopatra l-a întâlnit pe Marcus Antonius. Cleopatra iubea vinul cipriot. Aici se află locuri creștine de importanță primordială, trecerea Sfântului Paul care a convertit această insulă, care înainte fusese consacrată zeiței Afrodita.  Sfântul Paul a fost biciuit din ordinul guvernatorului roman Sergius Paulus, înainte ca acesta să treacă la creștinism.

În 1191 Ciprul  a fost cucerit de regele Angliei, Richard Inimă de Leu plecat în cruciadă, pe care l-a vândut apoi lui  Guy de Lusignan fostul rege al Ierusalimului. Tot în același an Bérengère de Navarre s-a căsătorit cu Richard Inimă de Leu în Cipru.

Mâncarea este influențată de greci şi turci: musaca, soulvkaki, halloumi, meze. Pâinea choreck este tradițională; un mestec de arome mediteraneene: măsline, coriandru, susan. Mâncarea este puternic condimentată și aromată.

Vinul regilor și al zeilor, vinul de Cipru, unul dintre cele mai vechi soiuri de vin din lume, commandaria, un vin suav, subtil de mare calitate, care seamănă cu vinul de Xeres, produs de mai mult de 4000 de ani. Vinul nu poate fi vândut decât  numai după ce a fost păstrat în butoaie de stejar doi ani. Vinul commandaria este exportat în China, USA si Australia.

Ciprul de Sud profită de o industrie turistică performantă care furnizează 65% din joburi. Ciprioții te tratează ca musafir și cu respect, sunt calmi, veseli.

Ciprul are 57 de plaje, distinse cu Blue Flag, cu servicii de calitate și siguranță. Broaștele țestoase vin să își depună ouăle pe plajele sălbatice.

Primăvara, Ciprul este galben și verde cu flori de mimoza și margarete galbene. Peisajul este creionat de siluetele smochinilor, rodiilor, migdalilor.

În Cipru trăiesc  63% greci, 18% turci, 2.7% britanici, 2.1% români, 2.1% bulgari. În jur de 30.000 români muncesc în Cipru, având şi magazine romanești.

În stațiunea Limassol, la numai 4 ore de Moscova trăiesc  60.000 de ruși, fiind o mare comunitate rusească, au un consulat, o biserică, radio, magazine și școli rusești, fiind denumită Limassolgrad. Ei reprezentau 30% din turiștii care veneau în Cirpru.

Paphos este o destinație de căsătorie, simbolul dragostei eterne, o importantă sursă de venituri pentru municipalități. Sute de cupluri mixte din Liban, Israel și Orientul Apropriat, unde căsătoria civilă nu există, sau căsătorii între două religii diferite sunt interzise, vin în Cipru să se căsătorească. O căsătorie costă între 200 și 500 euro. Nunțile se oficiază tot timpul săptămânii. Am văzut autobuze deschise cu tineri nuntași petrecăreți şi gălăgioși.

În Cipru vin anual să studieze 65.000 studenți din numeroase țări; taxa de școlarizare fiind între 5000 și 10.000 de euro anual.

Ciprul este una dintre cele mai vechi insule locuite de pe Pământ; a fost cucerită, dăruită, închiriată sau vândută. Bogăția solului, poziția strategică, zăcămintele de aramă și lemn au făcut din Cipru o insulă râvnită.

Foto. Paulina Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.